Zobacz temat - Dysk SSD i jego montaż

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Dysk SSD i jego montaż

rafalmis1 - Nie Wrz 20, 2015 07:23
Temat postu: Dysk SSD i jego montaż
W laptopie posiadam 2 miejsca na dysk i chciałem włożyć drugi, którym będzie ten
ale w laptopie jest takia kieszeń, jak widoczna w tym filmie i nie mogę nigdzie tego znaleźć :cry:

0L0 - Nie Wrz 20, 2015 09:44

Myślę, że taśma dwustronna załatwiłaby sprawę ;)
MaReK - Nie Wrz 20, 2015 09:50

Sam używam dysków ssd i nigdy nie siedziały w kieszeni ;)
Albo jak pisze kolega 0l0 taśma dwustronna na brzegu bez złącza, albo jakaś blokada pomiędzy obudową laptopa a krawędzią dysku. Od spodu i tak będzie to trzymać klapka obudowy.

sknerko - Nie Wrz 20, 2015 10:38

MaReK napisał/a:

Wysłany: Dzisiaj 10:50     
Sam używam dysków ssd i nigdy nie siedziały w kieszeni
tak jak MaReK pisze, włożyć kawałek gumy obok i tyle, nawet w niektórych laptopach jest tak fabrycznie
rafalmis1 - Nie Wrz 20, 2015 13:04

dziękuję chłopaki, na początku tak zrobię, ale z czasem jak się trafi to pojadę do jakieś serwisu komputerowego i zapytam czy coś takiego dostane, chyba że faktycznie nie będzie siedzieć w kieszeni
farek - Nie Paź 04, 2015 09:03

Panowie mam całkiem inny problem ale pozwole sobie podczepić sie pod temat.
Mam stary dysk z komputera stacjonarnego seagate barracuda 7200.7. Jest na nim wiele fajnych zdjęć i wspomnień które chciałbym odzyskać a dysponuję jedynie latpotem. Jest jakaś szansa na podłączenie tego i odzyskanie danych czy raczej oddać to komuś mądrzejszemu? :)

Dysk jest z wyjściami na taśmy takie jak w komputerze stacjonarnym, chyba jest wgrany na to windows - pewnie ma to jakieś znaczenie.

0L0 - Nie Paź 04, 2015 09:44

Czyli, jeżeli rozumiem dobrze o co chodzi, potrzebujesz czegoś takiego: http://www.dx.com/p/usb-2...d-adapter-37953
sknerko - Nie Paź 04, 2015 10:29

To co podał 0L0 jest max uniwersalne ale bywają takie tylko na złącza IDE.
adam_26 - Nie Paź 04, 2015 12:50

Jak chcesz coś tańszego to wpisz na allegrogo Obudowa dysku 3,5 za 30/40zł można kupić i masz wtedy dysk przenośny tylko kup odpowiedni do twojego dysku SATA/IDE
TomC - Nie Paź 04, 2015 19:11

Za 30/40zł nie kupisz nic rozsądnego na 3,5", choć z drugiej strony jeżeli ma być na raz...
farek - Nie Paź 11, 2015 10:37

Dobry pomysł z tą obudową. Tak chyba to załatwie i wtedy wybiore właśnie najtańszą bo będzie to jednorazowa akcja.

A oreintujecie się jak to się odpali po podłączeniu? Jakieś przekierowanie w BIOSie na start systemu z portu USB? Tam jakieś chyba XP jest zmontowane..

adam_26 - Nie Paź 11, 2015 11:34

Jak podłączysz do uruchomionego laptopa to ci się dysk pokaże jako dysk wymienny albo kolejny zwykły. Powinieneś normalne się do niego dostać bez problemu. Na pliki z pulpitu też wejdziesz przez folder użytkownika. Raczej się nie uda odpalić systemu z tego dysku przez usb, przeważnie laptopy mają poblokowane opcje w biosie i jest problem żeby takie rzeczy robić.
sknerko - Nie Paź 11, 2015 11:48

adam_26 napisał/a:
przeważnie laptopy mają poblokowane opcje w biosie i jest problem żeby takie rzeczy robić.
Da się
farek - Sob Paź 17, 2015 20:57

No to już wszystko wiem, dzięki serdeczne Panowie :) Można na was liczyć!