Zobacz temat - [R75] Brak kluczyka, immo, pomoc Łódź

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Brak kluczyka, immo, pomoc Łódź

montrey - Pią Paź 23, 2015 21:34
Temat postu: [R75] Brak kluczyka, immo, pomoc Łódź
Witam, kupując auto ootrzymałem jeden komplet kluczy, zwlekałem długo z dorobieniem drugiego kompletu no i dzis stało się ... Zgubiłem je.
Jakieś porady co zrobic?
Wymieniać cały osprzęt startowy?
W serwisie powiedzieli, ze moga zamowic klucz po numerze VIN, ale to koszt 1100 zl i może trwać długo zanim przysla.
Inny fachowiec powiedział ze za 1000 zł dorobi kluczyk, ale to zbyt duzo i szukam tanszego rowiazania.

Jakies pomysly? Miał ktoś podobny przypadek?
Może znacie kogos z Łodzi kto mogłby mi pomoc?

Ricardus - Pią Paź 23, 2015 21:43

Zadzwoń do tej firmy. Sympatyczny i konkretny właściciel, może coś poradzi.
Kiedyś współpracowałem z nimi i pamiętam że robili cuda na kiju :)

http://www.scanlodz.pl/

dzelo23 - Pią Paź 23, 2015 22:26

Kupić można tzw. Zestaw startowy: kluczyk, ews i komputer; potrzebne będą jeszcze stacyjka i wkładki do drzwi i bagażnika.
Ja bym dzwonił po handlarzach częściami kto ma całego na części i się dogadywał że wezmę to co potrzebne powiedzmy za 500 ale zacząłbym od 300 :d
Skontaktuj się z AdaskoC może on ma to co potrzebne.

SeniorA - Pią Paź 23, 2015 22:33

albo kupić to http://allegro.pl/rover-7...5043749821.html , wymontować EWS i dopisać kluczyki , powinno się zamknać w 500 .
longer86 - Sob Paź 24, 2015 00:42

pozostaje brak pilota do otwierania auta.

Jak można zgubić jedyny kluczyk do własnego auta, no jak?

gruba czerwona smycz do kluczy i na szyję.
Marek może dopisać kluczyki lub Marcin.Misek może coś zaradzą na ten problem

MaReK - Sob Paź 24, 2015 01:09

1000 zł to sporo trochę. Pewnie cena taka, bo muszą dorobić klucz do zamka na podstawie zamka :)

Myślę, że możesz zrobić to tak:

- kup używany kluczyk w komplecie ze stacyjką i bębenkiem drzwi może i klapy bagażnika. Polecam naszych zaprzyjaźnionych częściarzy - Adasco, ADI-Czesci, itp. ale możesz skorzystać z linku podanego przez SeniorA
- auto otworzysz bez kluczyka, o ile masz sprawny akumulator
- dopisać pilota i pestkę do immo to ok. 40 min. roboty
- resztę wymienisz we własnym zakresie

Ja mogę Ci pomóc ale raczej będąc przy aucie. Skąd jesteś?

prebenny - Sob Paź 24, 2015 02:23

A może po prostu jakiś zakład, który dorabia kluczyk i dopisuje immo.

Nie wiem jak w Roverach ale do Astry G jak zgubiłem immo to za dorobienie immo + kluczyka chcieli w granicach 200-250 zł (bez pilota centralnego zamka).

drut4 - Sob Paź 24, 2015 08:01
Temat postu: [R75] Brak kluczyka, immo, pomoc Łódź
Panowie a ja nie mam pilota do centralnego,jakis sposób na dorobienie i ile to może kosztować?
montrey - Sob Paź 24, 2015 08:09

MaReK napisał/a:
1000 zł to sporo trochę. Pewnie cena taka, bo muszą dorobić klucz do zamka na podstawie zamka :)

Myślę, że możesz zrobić to tak:

- kup używany kluczyk w komplecie ze stacyjką i bębenkiem drzwi może i klapy bagażnika. Polecam naszych zaprzyjaźnionych częściarzy - Adasco, ADI-Czesci, itp. ale możesz skorzystać z linku podanego przez SeniorA
- auto otworzysz bez kluczyka, o ile masz sprawny akumulator
- dopisać pilota i pestkę do immo to ok. 40 min. roboty
- resztę wymienisz we własnym zakresie

Ja mogę Ci pomóc ale raczej będąc przy aucie. Skąd jesteś?

Z Łodzi..

AdaskoC - Sob Paź 24, 2015 08:29

drut4, najtaniej to wymienić bcu razem z pilotem, koszt 80zl. Lub dopisać inny pilot jakos podobnie wyjdzie, tyle ze mniej dłubania :))

montrey, koszt wkładek to ok 100zl, do tego koszt kompa kompletnego z immo ok 200zl i bcu z pilotem to tez okolo 80zl wiec 380zl i działa :-) lub ewentualnie dorabiać kluczyk ale to 3 razy taki koszt, tyle ze roboty mniej.

montrey - Sob Paź 24, 2015 08:57

Hm no niby mniej roboty ale dzwonilem juz do kilkunastu fachowców i wiekszosc odmowila a Ci co chca pomoc to mowia o dorobieniu kluczykow.
Znacie kogos kto by mi to zrobil w Lodzi?

SeniorA - Sob Paź 24, 2015 09:20

AdaskoC napisał/a:
najtaniej to wymienić bcu razem z pilotem,
plus odbiornik sygnału pilota, bo BCU nie zadziała.

[ Dodano: Sob Paź 24, 2015 10:20 ]
longer86 napisał/a:
pozostaje brak pilota do otwierania auta.
to jest następny etap , czyli BCU , pilot i odbiornik ( receiver unit )
AdaskoC - Sob Paź 24, 2015 09:54

SeniorA, zaskoczyłeś mnie :-) a czemu bez receiver'a nie będzie działać:-)? Wymieniałem tyle razy BCU, zawsze dzialalo i nigdy o receiver'ze nie pomyślałem nawet :-)
montrey - Sob Paź 24, 2015 10:27

AdaskoC nie chcialbys sie podjac naprawy w Lodzi?:D
SeniorA - Sob Paź 24, 2015 10:47

AdaskoC napisał/a:
a czemu bez receiver'a nie będzie działać:-)?
bo nie będzie miało co przekazywać sygnału do BCU. Ale masz rację ,teoretycznie receivera nie trzeba wymieniać jak jest dobry ,powinno działać, przepraszam za wprowadzenie w błąd. W znanym mi przypadku trzeba było go wymienić też , ale okazało się , że był padnięty.
MaReK - Sob Paź 24, 2015 10:58

Do Łodzi chwila moment niby ;)
Koszt dopisania pilota do auta to 150 zł. Jak nie masz pilota to +50 zł.
Ale co z pestką do IMMO? Nie potrzebujesz tego?

Reciver trzeba byłoby wymienić gdyby pilot pracował w innej częstotliwości... w Europie raczej nie występuje inny.

AdaskoC - Sob Paź 24, 2015 18:49

montrey, chętnie, ale daleko trochę:-) najtaniej Cię wyjdzie kupic części na necie i wymienić samemu lub z jakimś klubowiczem z okolicy Twojej :-)
MaReK - Sob Paź 24, 2015 21:33

Właśnie tak zacząłem liczyć i chyba najtańsza opcja to zakup:

- kluczyk z pilotem i grotem
- stacyjka + bębenek do drzwi (wymiana samemu)
- dopisanie owego kluczyka do auta do BCU i nowej pestki do IMMO

to jakieś 500-550 zł

Pozostaje tylko kwestia przez kogo ;)
Wymiana części to nie jest jakaś tam wielka filozofia.
Dopisanie do IMMO też nie, ale nie wiem czy ktoś spoza roverki.pl zrobi to tanio.
Najwyżej dopisanie pilota/ów mógłbyś zrobić wycieczkę do Wawy lub Strzegomia.

Auto masz już otwarte?

SeniorA - Nie Paź 25, 2015 19:59

MaReK napisał/a:
Reciver trzeba byłoby wymienić gdyby pilot pracował w innej częstotliwości.
tak , są dwie częstotliwości i stąd moja uwaga
AdaskoC - Nie Paź 25, 2015 20:09

Jakoś od 2003/2004r montowali inna częstotliwość i moduł znajdował sie przy liczniku. Co nie :-) ?
marcin.misek - Nie Paź 25, 2015 21:18

AdaskoC napisał/a:
Co nie :-) ?

Nie, zmiana polegała jedynie na przeniesieniu miejsca montazu.
Inne czestotliwosci byly na rynek japonski , australia i US.

sash997 - Nie Paź 25, 2015 21:26

ło napiszcie jakim programem i interfejsem dopisać ten pilot i immo to pojade koledze dopisze bo mam niedaleko
chyba,że tylko TOAF to niemam jeszcze :D

marcin.misek - Nie Paź 25, 2015 22:00

Immo - EWSEditorem
Pilot - TOAF Pro ( ale tą wersje posiadam tylko ja i MaReK) ;]

AdaskoC - Nie Paź 25, 2015 22:37

Fakt, tak chyba jest 433Hz z tego co kojarzę w naszych autach.
sash997 - Nie Paź 25, 2015 23:48

to ja poprosze o TOAF pro :P
marcin.misek - Pon Paź 26, 2015 07:58

Wersja Pro niestety nie bedzie ogolnodostepna...
Ale jesli masz 2kody pilotow to za cene 150 zl moge podeslac narzedzie ktore dopisze te 2piloty...
Jesli tylko jeden pilot, to tylko 100zl.

SeniorA - Pon Paź 26, 2015 09:23

AdaskoC napisał/a:
chyba jest 433Hz
te dwie częstotliwości , to 433.9 MHz i 314 MHz w zależności od rynku przeznaczenia.
MaReK - Pon Paź 26, 2015 10:43

TOAF Pro ;)

Śmieję się, bo znam genezę powstania nazwy i w połączeniu PRO naprawdę to brzmi :)

Są jeszcze pewnie rzeczy, których mimo TOAF'a nie udało mi się pojąć.
Dodawanie pilota właśnie... niby pilot sprawny, bo działa w innym aucie, a w drugim nie chce... są sposoby, ale to wszystko musi zostać rozpracowane, za nim narzędzie może trafić do osób trzecich. Szkoda byłoby, gdyby nagle ludzie uwalali sobie moduły, bo coś gdzieś nie zostało dopracowane.

Teoretycznie mając TeamViewer i kabel obsługujący protokół DS2, możnaby zrobić dopiskę, ale tylko pilota. Pestki zdalnie nie da się.

W sumie dopiskę pestki (jak masz transponder) może Ci zrobić Adam T. vel reed. On rozpracował we własnym zakresie dopisanie immo do auta i posiada narzędzia.

reed - Pon Paź 26, 2015 11:52

MaReK napisał/a:
W sumie dopiskę pestki (jak masz transponder) może Ci zrobić Adam T. vel reed. On rozpracował we własnym zakresie dopisanie immo do auta i posiada narzędzia.

Jak masz EWS z maską D46J to mogę Ci zaprogramować nowy transponder do niego. Musiałbyś tylko przysłać "puszkę"... Dzięki temu odpalisz auto i możesz pojechać do chłopaków na kodowanie kluczyka - tego jeszcze nie qumama :P Mogę na podstawie 6 cyfrowego kodu kluczyka odczytać BarCode... ale to nie magia i można znaleźć łatwo w necie.

Najwięcej zabawy to będzie chyba z mechaniką... jak nie masz żadnego grota ;(

AdaskoC - Pon Paź 26, 2015 16:13

reed napisał/a:
Najwięcej zabawy to będzie chyba z mechaniką... jak nie masz żadnego grota

Eee tam, 3-4 godziny roboty i wszystkie wkładki juz pod nowy kluczyk wymienione :-) Już to przerabiałem kilkukrotnie :-)

montrey - Pon Paź 26, 2015 19:44

Sprawa rozwiazala sie tak... nie znalazlem nikogo kto wyienilby mi zamek z immo itp..
Przyjechal dzis gosciu wyjal zamek z bagaznika i na jego podstawie zrobi klucz i probowalismy wyjac immo i ni cholery nie mozna tego odkrecic (brak klucza).
Jaki to jest dokladnie klucz? bardzo zalezy mi na czasie
zdjecie w linku tej sruby.
http://www16.zippyshare.com/v/WuDHdAV6/file.html

marcin.misek - Pon Paź 26, 2015 20:45

Z tego co kojarze to TS35 - w kazdym badz razie jest to 5 ramienny torx, cieżki do kupienia w sklepie ( przynajmniej mi sie nie udalo ).
prebenny - Pon Paź 26, 2015 20:50

Na allegro są 5 ramienne torxy z dziurką w środku.

[ Dodano: Pon Paź 26, 2015 20:50 ]
http://allegro.pl/torx-5-...5531053930.html

montrey - Pon Paź 26, 2015 20:56

Mh... dzieki.
Niestety nie moge kupic przez neta bo potrzebne i sa te klucze do jutra do 13;l
Udalo sie komus je gdzies kupic w sklepie typu castorama/praktiker?

marcin.misek - Pon Paź 26, 2015 21:00

Zobacz w dobrym motoryzacyjnym...
A jak nie to szlifierka, zrób rowek i odkrec płaskim, potem wymien na normalna śrubka.

montrey - Pon Paź 26, 2015 21:03

Uwierz mi, ze gdybym mial dostep do szlifierki/wiertarki to bym nie pisał tu z pytaniem o klucz;D
nistety auto stoi pod blokiem i nie ma jak przeciagnac przedłużacza ;l

AdaskoC - Pon Paź 26, 2015 21:39

Długi śrubokręt płaski, młotek i odkręcasz.
Jak masz dobry klucz którym złapiesz mocno łeb śruby to też odkręcisz, chodzi o taki:

Ja takim kiedyś odkręcałem jak nie miałem odpowiedniego :)

montrey - Pon Paź 26, 2015 21:42

z mlotkie i plaskim srubokretem probowalem.. jest slaby dostep i ciezko wbic, a jak juz wbilem to sruba jest za mocno wkrecona zeby w taki sposob odkrecic.
AdaskoC - Pon Paź 26, 2015 21:45

Ale nie wbijasz śrubokręta od czoła śruby, tylko od boku, tak by się wykręcała.
MaReK - Pon Paź 26, 2015 21:52

To też może być problem. Spróbuj podjechać do sklepu typu NorAuto, Feuvert. Powinni mieć takie klucze. W castoramie próżno szukać. Też już miałem taki klucz i kuźwa zgubiłem :)

Jak już masz grot - to jesteś jedną nogą w ogrodzie i gąskę możesz powitać ;)

Ile przyjemność kosztuje?

montrey - Pon Paź 26, 2015 22:00

700 zl dorobienie klucza na podstawie zamka od bagaznika i immo z puszki ktora wlasnie probuje wyjac.
i 250 zl za otworzenia auta i demontaz zamka bagaznika oraz puszki immo.

Na stronie castoramy sa te klucze, sprzedawane pojedynczo. Wie ktos jaki to rozmiar dokladnie?

longer86 - Pon Paź 26, 2015 23:25

Jak masz sprawne dłonie to możesz odłączyć wtyczkę od EWS i wyciągnąć sama plytke z ews z białej obudowy
MaReK - Pon Paź 26, 2015 23:47

montrey napisał/a:
700 zl dorobienie klucza na podstawie zamka od bagaznika i immo z puszki ktora wlasnie probuje wyjac.
i 250 zl za otworzenia auta i demontaz zamka bagaznika oraz puszki immo.

Sporo chyba co?

Nie byłoby mniej $ za zakup bębenka i stacyjki?
Otwarcie tego auta przy sprawnym aku to jest 20 min. roboty i to za darmo ;)
Sam demontaż puszki nie wystarczy ;)

Ile dopisanie pestki, żeby odpalał?
Ile dopisanie kluczka żeby otwierał z pilota drzwi?

reed - Wto Paź 27, 2015 09:18

marcin.misek napisał/a:
Z tego co kojarze to TS35 - w kazdym badz razie jest to 5 ramienny torx

Na pewno nie będzie to TS35, ja mam ten zestaw: https://mloteczek.pl/pl/p/Zestaw-kluczy-TORX-5-katny/193, kupiony dokładnie u tego sprzedawcy a tam TS35 nie ma ;) Prawdopodobnie będzie to TS40.

MaReK napisał/a:
Ile dopisanie pestki, żeby odpalał?

montrey napisał/a:

MaReK napisał/a:
Ile dopisanie kluczka żeby otwierał z pilota drzwi?

Za 700zł powinno być w cenie :P

AdaskoC - Wto Paź 27, 2015 09:50

Za 900 to bym przyjechał, zmienił Ci kompa, BCU, wkładki w jedno popołudnie :-D sporo wzięli :-)
sebol11 - Wto Paź 27, 2015 11:43

AdaskoC, za 900zł to ja mógłbym podjechać do Ciebie po graty i z tym do Łodzi pojechać i jeszcze sporo by zostało na drobne wydatki ;)
AdaskoC - Wto Paź 27, 2015 12:20

No ostro rąbnęli z ceną :)
MaReK - Wto Paź 27, 2015 16:03

a co do klucza, to jest TS30 - np. taki http://allegro.pl/jonnesw...5601954673.html
montrey - Wto Paź 27, 2015 16:20

Nie, jest to klucz TS27 :)
caly dzien jezdzilem i szukalem... nigdzie nie mozna dostac, bylem w castoramie, praktikerze, fauvercie, dopiero w sklepie motoryzacyjnym poradzili mi zeby zajrzec do hurtowni narzedzi i tam dopiero dostalem.

Ogolnie.. dorobilem wlasnie kluczyk, koszta:
- dorobienie klucza: 700 zl
- otworzenie, demontaz zamka z bagaznika oraz dojazd do mnie i siłowanie sie z sruba od immo - 200 zl
- klucze, ktorymi odrecilem immo - 55 zl
- Wsiąść i przejechać się roverkiem po 5 dniach tłuczenia się autobusem i marznięciu na deszczu - BEZCENNE :D

MaReK - Wto Paź 27, 2015 16:43

montrey napisał/a:
Nie, jest to klucz TS27 :)

Nie! To jest TS30 ;) Wiem, bo kupowałem i odkręcałem hehe ;)
Może Twój jest mniejszy, ale też dał radę odkręcić - nie wiem ;P

Cytat:
- dorobienie klucza: 700 zl

Kompleks? Pilot, pestka, grot?

montrey - Wto Paź 27, 2015 18:12

Caly zestaw kluczy kupilem ipasowal tylko 27 ;o dziwne..

700 zl za klucz z immo . bez pilota. :<

MaReK - Wto Paź 27, 2015 23:06

montrey napisał/a:

Sporo. Ale luz... to teraz gdzie masz bliżej - Wawa czy Strzegom ;) ?
Dopisze się pilota :)

marcin.misek - Sro Paź 28, 2015 00:00

MaReK napisał/a:
montrey napisał/a:

Sporo. Ale luz... to teraz gdzie masz bliżej - Wawa czy Strzegom ;) ?
Dopisze się pilota :)

Ew zawsze mozna to zrobic zdalnie ;] po szczegóły zapraszam na PW do mnie albo do kolegi MaReK

MaReK - Sro Paź 28, 2015 00:35

Zawsze istnieje ryzyko, że zakupiony gdzieś pilot, nie będzie działał.
A tak przyjedzie, dostanie pilota, zakodowanie i wróci szczęśliwy.

Przy okazji ja bym zaproponował dorobienie drugiego kluczyka w postaci pestki i pilota, żeby się sytuacja nie powtórzyła. Grot można dociąć w każdej chwili :)

montrey - Sob Paź 31, 2015 22:52

Do wawy mam kawalek i przydalby mi sie pilot i zapasowe kluczyki tm bardziej ze wydalem teraz duzo na remont auta i przez dluzszy czas nie mam zamiaru go zmieniac.
Jaki to wgl bylby koszt?

MaReK - Sob Paź 31, 2015 23:00

Napisałem Ci jak to wygląda. Napisz na PW to się dogadamy.
Ja mam pilota i puste pestki, jak nie będzie trzeba się pierniczyć w wyciąganie EWS'a 40 min. tylko będzie na wierzchu to mogę zdjąć kilkadziesiąt złotych z ceny ;)

Przydałoby się też wyprogramować dwa pozostałe piloty i pestki, żeby w razie co, szczęśliwy znalazca jednego z kluczyków nie zrobił użytku z niego ;)

montrey - Pią Lis 13, 2015 09:48

Witam ponownie, nie chce otwierać nowego tematu a mam kilka pytan:
1. ROverek pojechal dzis do mechaika, do wymiany uszczelka pod glowica, wie ktos jaki to koszt?
2. podczas drogi do mechanika padl jeden cylinder podobno, silnik ledwo działał i migał błąd silnika, co to mogło byc?
3. Potrzebuje głosnika do czujnika cofania, gdzie ja to tanio dostane?:o zakłalem juz zwykle buzzery i sa za ciche.
4. Przy przyspieszaniu wydobywa się metaliczny dzwięk z silnika, co to moze byc?

sebol11 - Pią Lis 13, 2015 10:10

montrey, Temat dotyczy czego innego więc lepiej byłoby pewnie założyć nowy ;)

Wymiana uszczelki to koszt około 1000zł a co do reszty to musi wypowiedzieć się ktoś od silnika 1.8

prebenny - Pią Lis 13, 2015 10:12

Co do punktów 4 i 2 (celowo zamieniłem kolejność, bo sprawy mogą być powiązane) - sprawdzałeś stan oleju?
montrey - Pią Lis 13, 2015 10:17

;o sprawdzam często, ale po tym jak to się stało to nie sprawdziłem. Ale powinna się chyba kontrolka zapalic i tak?
MaReK - Sob Lis 14, 2015 22:14

montrey napisał/a:
Potrzebuje głosnika do czujnika cofania, gdzie ja to tanio dostane?:o zakłalem juz zwykle buzzery i sa za ciche.

A gdzie masz buzera? W zegarach czy w module parktronica?
Ten dźwięk z zegarów (taki jak masz włączone światła i otwarte drzwi) jest za cichy? ;)
Podłącz sobie to pod wzmaka i na audio puść :)

W kwestii silnika, wiesz ile razu już był remontowany i jaki jest jego stan?
Może bardziej opłaci się jego wymiana na inny, chociaż i z tym ostatnio ciężko...