|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Sprzęgło,rozrząd
podki - Czw Lis 19, 2015 22:43 Temat postu: [R400] Sprzęgło,rozrząd Witam zbliża mi sie termin wymiany rozrządu i mam pytanie co polecacie jakiej firmy co w zestawie itp. Jakby można odrazu z linkiem. I drugie pytanie odnosnie sprzegła. Akurat rownoczesnie z wymianą rozrządu pada mi sprzęgło. I tak , takie mam objawy (chyba standardowe) cięzko biegi wchodzą (choc nieraz jakis wejdzie gładko) naciskanie sprzegla kilka razy raczej nie pomaga lub moze jakos minimalnie. Ogólnie wsteczny prawie zawsze zgrzyta i to glosno (wczesniej zgrzytnął minimalnie lub wgl) i takze biegi 1,2,3,4,5 potrafią zgrzytnąć. Sprawdzalem czy jest płyn w zbiorniczku i po zaglądnieciu pod puszke bezpieczników znalazłem zbiorniczek otwarłem i widze że coś jest co do poziomu nie wiem czy jest minimalny czy ponizej bo nie widze tej miarki. I tak jutro spróbuje dolać płynu dot4 zobacze czy cos pomoże jezeli nie to jestem juz skazany na zmiane sprzegła? Jesli tak to cały zestaw czy ewentualnie tarcze? I czy mozecie coś polecić tak jak z rozrządem razem moze z jakimś linkiem. Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki
Kobi84 - Pią Lis 20, 2015 22:02
Może się mylę, ale czy przy padającym sprzęgle biegi nie powinny wchodzić gładko a nie zgrzytać? W końcu padające sprzęgło się ślizga więc zmiana biegu nie powinna powodować zgrzytu. Tak mi się wydaje. Moim zdaniem problem dotyczy raczej układu wysprzęglania lub samej skrzyni.
sTERYD - Pon Lis 23, 2015 10:27
albo jeszcze rozruszać łapę sprzęgła. W skrzyni PG1 potrafi się zacierać.
Kobi84 - Pon Lis 23, 2015 16:39
sTERYD napisał/a: | albo jeszcze rozruszać łapę sprzęgła. W skrzyni PG1 potrafi się zacierać. | Racja! A może być też tak jak ja miałem i opisywałem odnośnie problemów ze zmianą biegów w upalne dni. Najpierw jednak warto sprawdzić czy łapa się nie zaciera.
podki - Wto Lis 24, 2015 09:41
dzieki za rady. Więc tak dolałem płynu tak jak wyczytałem gdzies max 2 cm od góry ale nic to nie zmieniło. Jedna rzecz mnie dziwi bo jechałem w sobote po dolaniu płynu i nic sie nie poprawiło a w niedziele z rana biegi elegancko wchodziły potem znowu w poniedziałek to samo ciezko wchodzily i mi dwa razy 4 nie chciala wejść. Spróbuje tą łape obejrzeć. Kobi mozesz dać linka o co chodziło u cb z tymi biegami w upalne dni?
Kobi84 - Wto Lis 24, 2015 09:46
Proszę:
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=87530&highlight=ci%C4%99%C5%BCko+biegi
[ Dodano: Wto Lis 24, 2015 09:46 ]
Jednak najpierw sprawdź czy łapa się porusza, bo jeśli nie to wszystkie inne działania nie mają sensu.
|
|