|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [ALL R] Webasto pytania różne
Winu - Sob Sty 23, 2016 12:41 Temat postu: [ALL R] Webasto pytania różne Witajcie
Z racji posiadania dwóch aut z webastem mam kilka pytań. Manuale oczywiście ściągnąłem - ale liczba wersji ogrzewań jest na tyle duża że nie bardzo da się wyciągnąć wnioski
Najpierw R75:
Ma dogrzewacz - nie ma zegara ect. Dogrzewacz działa, uruchamia się i bzyczy i grzeje . Natomiast nie pracuje gdy na climatroniku jest ustawiona opcja ECO. To normalne zachowanie ? Chciałem korzystać tylko z ogrzewania, bez udziału kompresora klimy ale to wyraznie odcina też webasto.
Teraz pytanie dotyczy nowej zabawki w moim FL L-series
W nim zamontowaliśmy pełne ogrzewanie postojowe z zegarem, pompką cyrkulacji ect.
Owo webasto ma dwa sposoby uruchamiania:
12V na pin nr 3 - wtedy w/g instrukcji chyba powinno pracować jako dogrzewacz bez uruchomienia pompy cyrkulacyjnej i powinno pracować z silnikiem
12V na pin nr 1 - z zegara - wtedy może pracować samo.
Webasto uruchamia się w obu przypadkach (z zegara i z włącznika). Natomiast w żadnym z wypadków (uruchomienie po pine 1 lub 3) nie widzę cyrkulacji płynu w zbiorniczku (po uruchomieniu silnika jest) - czy pompka jest na tyle słaba że wymusza bardzo skromny obieg cieczy, czy jednak jest coś źle?
Dotykając pompkę niby czuć jakieś wibracje, ale nie wiem czy to nie jest wiatrak dmuchawy od pieca. Numer na piecu to 66724B
|
|