|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [rover 25 1.4 2001 impressive] Dziwny dźwięk spod maski
hubertkolacki21 - Czw Lut 11, 2016 22:03 Temat postu: [rover 25 1.4 2001 impressive] Dziwny dźwięk spod maski Witam może mi ktoś odpowiedzieć co jest przyczyną tego "klekotania" i ile mniej więcej trzeba będzie wydać na naprawę? Występuje on tylko na zimnym silniku.https://youtu.be/YStV5tk4gXU
sTERYD - Czw Lut 11, 2016 22:10
Wymień olej w silniku na porządny półsyntetyk.
Przy okazji rozbierania głowicy popychaczze do czyszczenia.
NoPE - Pią Lut 12, 2016 16:12
Popychacze - 16x36zł INA (jak dostaniesz) = 573zł ->tańszych nie warto
Uszczelka pokrywy - 30zł
Robocizna - zależy ale u mnie było 200zł
W sumie 800zł za dobre samopoczucie na tydzień, bo efektu nie będzie.
Popychacze to cykanie ledwo słyszalne na nagraniu (nawet przyjemne jeśli tylko one by się odzywały w silniku). To co klekocze to nie są popychacze i dam sobie rękę uciąć. Co to jest to nikt nie wie. Każdy na forum snuje swoje teoryje.
sTERYD napisał/a: | Wymień olej w silniku na porządny półsyntetyk. |
Bzdura.
Do przetestowania został mi tylko Liqui Moly, który i tak nie pomoże.
Chcesz się pozbyć tego dźwięku to rozbieraj silnik i wg RAVE sprawdź graniczne rozmiary wału korbowego, korb, tłoków, tulei, zaworów i reszty wszystkiego. Wymień niewłaściwe i będzie hulać jak Poldek kolegi MultecFSO. Koszt nieopłacalny póki auto nie złapie HGF.
Pozdrawiam.
robsson78 - Pią Lut 12, 2016 18:20
hubertkolacki21, nie wydawaj kasy.
Poczytaj o "piston rattle" czyli luz tłok/tuleja opisany w technicznym FAQ.
NoPE - Pią Lut 12, 2016 20:26
robsson78 napisał/a: | piston rattle | ma nieco inny dźwięk.
hubertkolacki21 - Sob Lut 13, 2016 17:14
No coz dzwięk jest troche glosniejszy gdy samochod postoi cala noc, postaram sie nagrac i wrzucę
NoPE - Sob Lut 13, 2016 19:58
Na zimnym rozruchu dochodzi stukanie tłoków w tulejach cylindra (piston rattle).
Maksymalnie parę minut. U Ciebie po rozgrzaniu też klekocze (tak jak i u mnie) więc jak wyżej napisałem coś już ma zbyt duże luzy (piston slap, crank noise <-poszukaj na forum).
Jak masz kasę to naprawiaj. Ja jeżdżę tak od 3 lat i nic się nie dzieje złego.
|
|