Zobacz temat - [R75] Wymiana żarówek, pukanie przy skręcie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wymiana żarówek, pukanie przy skręcie

montrey - Czw Mar 10, 2016 22:14
Temat postu: [R75] Wymiana żarówek, pukanie przy skręcie
Witam,
Mam 2 problemy.
1. Przy skręcaniu a dokładniej wracaniu do wyprostowanych kół słychać puknięcie. Co to może być??
2. Dość słabo świecą w nocy światła. Polecicie jakieś żarówki?

pozdrawiam

bajowsado - Czw Mar 10, 2016 22:19

1. Puknięcie może być z wielu powodów. Najczęstszym z nich jest pęknięta sprężyna, ew. zatarte łożysko McPersona. Oczywiście objaw występuje zazwyczaj przy skręcaniu i nie tylko podczas jazdy. Może też być przekładnia. Najlepiej podnieść samochód i sprawdzić sprężyny, albo też na opuszczonym skręcać kołami prawo lewo, a druga osoba pod maską przysłucha się czy to dochodzi od góry i z którego koła.

2. Pierwsze co, sprawdzić stan odbłyśników. Lepiej zmienić lampy niż pakować się w jakieś ultra mocne żarówki, co z czasem i tak powróci i będzie jeszcze gorzej. A jak już ma być tak zrobione to Philips: http://www.palis.pl/zarow...972,3,2437,4182 miałem je pewien czas i dawały radę.

cin1391 - Czw Mar 10, 2016 22:20

montrey napisał/a:
1. Przy skręcaniu a dokładniej wracaniu do wyprostowanych kół słychać puknięcie. Co to może być??

Sprężyna? Łożysko/poduszka amortyzatora?

montrey napisał/a:
Dość słabo świecą w nocy światła. Polecicie jakieś żarówki?

Klosze czyste i krystalicznie przezroczyste? Odbłyśnik ok? Ja używam żarówek Tungsram - kosztują około 50PLN za komplet, a świecą lepiej niż Osram NightBreaker :)

christopher7 - Czw Mar 10, 2016 22:32
Temat postu: [R75] Wymiana żarówek, pukanie przy skręcie
Na 99% łożysko amortyzatora...
Bardzo charakterystyczne puknięcie przy skręcaniu kierownicą szczególnie w skrajne położenie

montrey - Pią Mar 11, 2016 17:10

To łożysko to coś poważnego? lepiej od razu wymienić czy póki co się wstrzymać?
AdaskoC - Pią Mar 11, 2016 17:32

lepiej wymienić, koszt nie jest wielki
Punx - Pią Mar 11, 2016 18:20

Jeśli chodzi o łożysko amora to zdaje się pasuje od Peugeota 206 symbol M259.01, ale to niech może inni potwierdzą. Ja na jakieś takie zmieniałem, przez nieuwagę zamówiłem 2 i mam teraz jedno w zapasie ... czekam aż 2gi amor poleci ale czy się doczekam ?
christopher7 - Sob Mar 12, 2016 08:25
Temat postu: [R75] pukanie przy skręcie
Lepiej wymienić. Sam dźwięk potrafi doprowadzić do pasji. Ma się wrażenie, że za chwilę coś z układu kierowniczego odpadnie a pasażer ma wrażenie że wsiadł do jakiegoś rzęcha...
Z lampami faktycznie obejrzyj odbłyśnik, czy nie parują a jak matowe to polerka. Żarówki na samym końcu.

Punx - Sob Mar 12, 2016 21:21

O już nie mam zapasowego łożyska, dziś się okazało że od tygodnia jeżdżę z pękniętą sprężyną (od tygodnia mi tak puka), pojechałem do diagnosty stwierdził pęknięcie zaleciła tylko LAWETE, ale skoro tydzień jeżdziłem to zaryzykowałem kolejne 40km ... u mechanika wsadziłem swoją backupową starą sprzężynę a jak mcp był na wierzchu to także wymieniłem łożysko - stare ledwo dychało - rozsypane ale nie wydawało jeszcze dźwięków po 13 latach użytkowania (chyba dobre były te podzespoły na pierwszy montaż). Dylatacja ułamanej sprężyny względem opony to ok 0,5cm.
czarek236 - Nie Mar 13, 2016 21:05
Temat postu: Słabe światła
Odnośnie Twoich światełek,kolega dobrze podpowiada z tym że,o połowę niższej cenie masz żarówki marki Tungsram +90% w cenie ok.48 zł z przesyłką,dostępne w allegro,idąc dalej proponuje i zachęcam do poczytania o teście żarówek w poradniku Auto Świat nr,12/2015 str10,pięknie opisane które i jak oraz co są warte,właśnie tym testem Auto Świata podparłem sie podpowiedzią
pozdrawiam i życzę oświecenia na drodze

Dawidovs - Pon Mar 14, 2016 08:36

lol Punx, aż nie chce myśleć co się mogło stać np. na autostradzie..
Punx - Pon Mar 14, 2016 08:41

A weź nawet nie mów ja w swojej nieświadomości tydzień dziecko do szkoły woziłem. Jak sie dowiedziałem że mam się lawetować to ostrożnie 40-80km/h potoczyłem się 40km do mechaniora ... dobrze że znalazłem takiego co w sobote do 19:00 pracował. We Wrocku zapomnij o takich kozakach.