|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 45] Problem ze sprzęgłem
luk7 - Pią Mar 18, 2016 19:09 Temat postu: [Rover 45] Problem ze sprzęgłem Witam,
Dziś wracając z pracy miałem duże problemy ze zmienianiem biegów i ich wrzucaniem.
Po 10 minutach jazdy pedał sprzęgła całkowicie się zapadł i nie odbił musiałem mu pomagać nogą lub ręką poprostu całkowicie nie odbija.
Pod samochodem zauważyłem że wylało się trochę płynu hamulcowego ?.
Musiałem zostać odholowany ponieważ dalsza jazda niebyła możliwa i moje zapytanie jest czy bardzo popłynę z naprawą tego ? linka, wysprzęglik, pompka czy coś innego ?
Poproszę o informację czy ktoś miał podobny problem lub już się spotkał z taką sytuacją.
Pozdrawiam
sTERYD - Pią Mar 18, 2016 20:43
Linki nie ma. Pomka lub wysprzeglik. Kup od landka, połowę taniej.
barney79 - Pią Mar 18, 2016 21:01
Najtanszy jaki znalazlem na Allegro:
http://allegro.pl/wysprze...5048840134.html
sTERYD - Pią Mar 18, 2016 22:20
Za tyle masz komplet do frelka
http://allegro.pl/wysprze...5727011169.html
Tylko musisz popychacz w pompce zmienic na swoj stary
luk7 - Pią Mar 18, 2016 22:43
Jak cenowo wymiana wysprzęglika ?
sTERYD - Sob Mar 19, 2016 09:31
Jak sie schylisz, to 10 minut roboty.
U mechanika pewnie 50-100 plnów.
luk7 - Sob Mar 19, 2016 13:08
Wiem że trzeba to z kanału zrobić miałbym taką możliwość u kolegi.
Mogę kilka wskazówek dostać gdzie się to dokładnie znajduje co odkręcić itd. ? może bym sobie z tym poradził.
Są 2 sztuki używane na allegro jest sens ? jednak połowa taniej.
Pozdrawiam
Adrian - Sob Mar 19, 2016 14:04
Kanał nie jest potrzebny. Jeśli chcesz wymienić tylko wysprzęglik, to wystarczy zdemontować obudowę filtra powietrza. Używanych nie kupuj.
barney79 - Nie Mar 20, 2016 10:01
Tu masz pokazane jak rozpiąć szybkozłączkę
https://youtu.be/4NgsakBXeJc?t=2m11s
Wymienisz to bez demontażu obudowy filtra powietrza.10 minut roboty jak szybkozłączka puści,ale mi nie chciała i przez to zeszło ponad godzinę .
Od Freelandera nie kupuj bo sobie roboty dołożysz więcej.Opłaca się to tylko wtedy jak masz uszkodzoną pompę wysprzęglika
luk7 - Nie Mar 20, 2016 22:03
Dzwonilem do P. Mariusza mechanika polecanego na forum. Teraz niewiem czy to tylko wysprzeglik, wspomniałem ze pocieklo troche płynu i powedzial ze trzeba by bylo sprawdzic czy "lapa" nie pekla. Co to jest łapa?. No i skad mam wiedziec czy pompa nie uszkodzona ?
sTERYD - Nie Mar 20, 2016 23:20
Łapa to ta dźwignia, którą pcha wysprzeglik.
Jesli wysprzeglik cieknie, to poki co pompe zostaw w spokoju, tylko przed wymianą wlej płyn do zbiorniczka na pompce i pomachaj trochę podałem, żeby się odpowietrzyla pompka.
Adrian - Pon Mar 21, 2016 21:03
Byłem. Widziałem. Wysprzęglik kaput.
luk7 - Wto Mar 22, 2016 10:57
Dzięki za pomoc, zaraz zamawiam
Czy płyn do zbiorniczka wlać od wysprzęglika hamulcowy ?
Nie wiem jaki jest stan zbiorniczka bo niewidać jest schowany pod bezpiecznikami muszę je odkręcić.
Jeśli zbiorniczek jest pusty nie zapowietrzył się ? jeśli wleje płynu a przy uszkodzeniu się wylał nie poleci ponownie przed wymianą ?.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Mar 22, 2016 10:57 ]
Osoba sprzedająca ten komplet niejest pewna czy będzie dobry bo są podobno 2 rodzaje
sTERYD - Wto Mar 22, 2016 12:03
płyn hamulcowy, fabrycznie jest dot 3 i wystarcza.
Jak się postarasz, to da się bez odkręcania bezpieczników tam zajrzeć, ale to tylko 3 śrubki.
Płyn jak nalejesz to pewnie trochę poleci, ale później się mniej naszarpiesz, bo to odpowietrzyć to nie 3 sekundy.
Do ciebie będą pasować oba, najwyżej będziesz musiał trochę upchać przewód, jakbyś trafił od diesla.
luk7 - Wto Kwi 26, 2016 07:43
Dzięki za pomoc.
[ Dodano: Wto Kwi 26, 2016 07:43 ]
Wracam z problemem.
Wysprzęglik został wymieniony miesiąc temu, sprzęgło chodziło elegancko jak nowe.
Od wczoraj sprzęgło jest luźne i muszę je wciskać do samego oporu.
Wystąpiły również problemy z wrzucaniem biegów znów.
Myślę że wysprzęglik nie padł znów, tym razem może pompka ? może układ się zapowietrzył ?.
Patrzyłem na pompy sprzęgła na allegro to ceny są droższe od najdroższych wysprzęglików
sknerko - Wto Kwi 26, 2016 12:10
Kup reperaturkę pompy i napraw, ale najpierw sprawdź czy łapa na której jest wysprzeglik nie zdechła albo ten zatrzask mocujacy czy jest na miejscu
[ Dodano: Wto Kwi 26, 2016 12:10 ]
https://www.motointegrato...-autofren-d1161
luk7 - Wto Kwi 26, 2016 21:39
Zapomniałem dodać że łapa była naprawiana przy wymianie wysprzęglika.
Dzięki za linka.
W którym miejscu od wysprzęglika znajduje się pompa ?.
Czy mamy gdzieś schemat na forum jak posłużyć się tym zestawem naprawczym?.
Pozdrawiam
sTERYD - Wto Kwi 26, 2016 22:38
pompa jest przy pedale- pod skrzynką bezpieczników pod maską.
co do schematu, to tylko trzeba rozebrać pompkę (tłoczek jest trzymany pierścieniem osadczym) i wszystko widać.
|
|