Zobacz temat - [MG ZT – T 2,0 CDTi] metaliczny stukot w komorze silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [MG ZT – T 2,0 CDTi] metaliczny stukot w komorze silnika

pyrek - Wto Maj 24, 2016 21:12
Temat postu: [MG ZT – T 2,0 CDTi] metaliczny stukot w komorze silnika
Witam serdecznie. Jestem po raz pierwszy na forum i z góry przepraszam jeżeli powieliłem temat. Od trzech miesięcy jestem posiadaczem MG ZT-T 2.0 CDTi (automat). Oprócz rezystora wentylatora, z którym sobie sam poradziłem, do dzisiaj nie miałem żadnych problemów z samochodem. Dzisiaj podczas parkowania poczułem opór na kole kierownicy, tak jakby nie było wspomagania i z komory silnika rozległ się metaliczny klekot. Zajrzałem pod maskę i dźwięk ten wydobywa się od strony kół pasowych, lecz nie widać aby coś się tam urwało. Po ponownym włączeniu silnika (zapala bez problemów) była cisza, dopóki nie ruszyłem delikatnie samochodem (przy skręconych kołach). Walenie jest tak duże, że wszyscy dookoła się za mną oglądali :| . Samochód musiałem odholować. Jeśli wiecie co może być przyczyną tych objawów proszę o pomoc zanim oddam samochód do mechanika aby mnie zbytnio nie naciągnął. Pozdrawiam
darox - Wto Maj 24, 2016 21:18

Sprawdz koło pasowe wału.
pyrek - Wto Maj 24, 2016 21:31

Jutro zdejmę osłonę silnika, może wtedy będzie coś więcej widać
longer86 - Wto Maj 24, 2016 21:57

Ściągnij prawe przednie kolo o odchyl nadkole zobaczysz więcej niż od spodu.
pyrek - Sro Maj 25, 2016 02:38

Dzięki za rady, jutro się do niego dobiorę. Dodam jeszcze, że podczas tego klekotu zapala się jeszcze kontrolka ładowania.
longer86 - Sro Maj 25, 2016 09:10

Jesli koło pasowe jest na wykończeniu to może się pasek luzować, może coś ktores koło np od wspomagania lub alternatora sie przyciera i to jest powodem halasu...

Może łożysko w alternatorze?

Całość do zbadania

pyrek - Sro Maj 25, 2016 11:41

Wielkie dzięki za podpowiedzi. Okazało się, że koło pasowe się rozleciało (pękła guma). Teraz muszę poszukać nowego. Jeszcze raz wszystkim dziękuję
longer86 - Sro Maj 25, 2016 11:48

opcje masz 3...

Tanie koło
drogie koło
lub 3 której jeszcze nikt nie testował w Roverku

regeneracja z poliuretanu w olkuszu... mają do BMW a to w sumie na 99% to samo więc i tu zrobią ;)

pyrek - Sob Maj 28, 2016 15:49

dzięki, zamówiłem już koło (koszt 280 zł z przesyłką) zobaczymy jak długo pochodzi. Oby jak najdłużej. Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Maj 28, 2016 15:49 ]
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady. Autko już jeździ :grin: