Zobacz temat - [R200] Nie odpala na rozgrzanym silniku

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Nie odpala na rozgrzanym silniku

Mati3436 - Czw Cze 23, 2016 19:42
Temat postu: [R200] Nie odpala na rozgrzanym silniku
Witam, kolejna awaria zmusiła mnie do stworzenia nowego tematu.
Mam problem z moim R ponieważ nie chce odpalac na rozgrzanym silniku. Kiedy jest zimny łapie od strzała a jak jest rozgrzany to nawet rozrusznik nie chce krecić (dzwiek taki jak podczas rozładowania akumulatora). Rozrusznik regenerowany została wymieniona tulejka, szczotki podobno jak nowe. Jakieś pomysły? Czyżby czujnik położenia wału?

sknerko - Czw Cze 23, 2016 20:36

Mati3436 napisał/a:
Czyżby czujnik położenia wału?
raczej wałka rozrządu
Mati3436 - Czw Cze 23, 2016 22:16

Jakas podpowiedz gdzie go znajde? Jutro go sprawdze miernikiem tylko jeszcze pytanie jakie powinien miec wyniki?
sknerko - Pią Cze 24, 2016 09:45

no widzisz tak z rozpędu napisałem a w 200 chyba nie ma czujnika wałka rozrządu ale można sprawdzić czujnik wału wychładzając go jak nie odpala jak zimny czujnik pozwoli odpalić auto to masz winowajce
nitek44 - Sob Cze 25, 2016 01:31

U mnie tak było, na początku gasł po rozgrzaniu i nie odpalał jak był ciepły, niewiele później nawet na zimnym nie chciał ruszyć. Winny okazał się nie tyle czujnik położenia wału co wtyczka do niego idąca - popsikałem to wszystko WD40 i jak ręką odjął, warto spróbować. Niestety dostęp do czujnika nie jest zbyt wygodny.
smoczoos - Sob Cze 25, 2016 08:20

Jeżeli był regenerowany rozrusznik, być może założono zbyt ciasną tulejkę i po rozgrzaniu ją zaciska. Gdyby tak było,to powinien odpalić na popych.
Mati3436 - Sob Cze 25, 2016 09:05

Rozrusznik byl regenerowany po tym jak nie chcial odpalac na rozgrzanym silniku. Chce zmierzyc wtyczke tylko nie wiem jakie powinny byc wyniki w Ω i V. Napiecie zapewne 5V ale ile Ω?
smoczoos - Sob Cze 25, 2016 09:27

Jeżeli przy kręceni rozrusznikiem,wydaje taki dżwięk jak przy rozładowanym akumulatorze,to jest,albo rozładowany akumulator,albo zablokowany rozrusznik. może regeneracja była niewłasciwa.
robsson78 - Pon Cze 27, 2016 16:10

Dla pewności sprawdź klemy, przewody akumulatora i mocowanie masy do nadwozia.
Bez dobrej masy też jest problem z odpalaniem.