|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 45] K2 Stop Leak Czy jest się czego bać?
pawlovsky - Czw Wrz 08, 2016 22:47 Temat postu: [Rover 45] K2 Stop Leak Czy jest się czego bać? Cześć wszystkim!
Kiedy zakupiłem swojego Roverka i trochę nim pojeździłem, minął miesiąc, zacząłem zauważać ubytek płynu chłodniczego i plamy na miejscu parkingowym gdzie stałem. Znajomy polecił mi K2 Stop Leak do chłodnic, preparat kupiłem i zastosowałem, wyciek się złagodził, jeździłem dalej, w międzyczasie wymieniłem kompletny rozrząd wraz z pompą wody, która okazała się przyczyną wycieku.
Teraz chcę zmienić płyn chłodniczy, bo po zakupie jeszcze tego nie zrobiłem a kto wie co niemiec tam nalał i zastanawiam się czy układ trzeba jakoś oczyścić po zastosowaniu K2 zanim zaleję nowym płynem?
Piszę ponieważ zostałem nastraszony, że preparaty tego typu to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogłem zrobić układowi i wgl śmierć chłodnicy i zapchane węże. Czy faktycznie ten konkretny preparat jest szkodliwy czy wszystko jest w porządku i wystaczy stary płyn zlać i nowy wlać? Czy macie może z nim jakieś doświadczenie? Doradźcie forumowicze bo już oszaleć idzie od zastanawiania się.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc!
sknerko - Pią Wrz 09, 2016 07:24
Te środki lubią dokładnie "uszczelnić" chłodnicę i nagrzewnicę akurat ten konkretny kumplowi w freelanderze zatkał nagrzewnicę jak go wlejesz to już raczej niczym nie wypłuczesz chyba że na siłę ciśnieniem wypchniesz z chłodnicy lub nagrzewnicy co z reguły kończy się wymiana części. A jak robiłeś pompę wody to nie wlałeś nowego płynu? dlaczego?
bociannielot - Pią Wrz 09, 2016 08:08
nic głupszego niż wlanie tego specyfiku to raczej wymyślić nie mogłeś
TomaszM - Pią Wrz 09, 2016 08:09
Nigdy nie będzie tak jak było przed, ale spróbuj tego:
http://k2.com.pl/componen...or-flush-400-ml
potem płukanie wodą demineralizowaną, znowu zlać, można jeszcze raz i docelowy płyn. Z resztą instrukcja na stronie w opisie.
sknerko - Pią Wrz 09, 2016 08:29
jak już płukać układ chłodzenia to LiquyMolly bo np prestone daje tyle co umarłemu kadzidło a K2 nie wiem ale nie podejrzewam skuteczności na wysokim poziomie
pawlovsky - Pią Wrz 09, 2016 22:05
Dzięki za pomoc koledzy,
Cóż, po wymianie pompy wody, mechanicy chyba uzupełnili płyn wodą bo jak zobaczyłem co się wylało z układu to generalnie kolor ziemisty jak mętna kałuża więc szkoda słów.
Byłem dziś w warsztacie i to co było w układzie zostało wylane, całą historię opowiedziałem, pudełko po preparacie pokazałem, preparat im znany dobrze więc majstrzy się naradzili i stwierdzili, że płukanie wiele nie zmieni i co osiadło to osiadło i nie ma się czym przejmować. Układ zalany K2 Kulerem G12/G12+, wentylator działa, więc oby był spokój.
Pozdrawiam!
|
|