|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ MG ZR 160 ] Bagażnik nie otwiera się
komail - Sob Wrz 17, 2016 12:23 Temat postu: [ MG ZR 160 ] Bagażnik nie otwiera się Witam,
Mam mały problem z tylną klapą od mojego MG ZR. Nie da się otworzyć tylnej klapy, guzik na pilocie działa to samo tyczy się czujnika w samochodzie. Najprawdopodobniej jest to silniczek od otwierania bagażnika i pytanie brzmi jak otworzyć bagażnik ? tym bardziej że nie umiem rozłożyć kanap z tyły i tu pojawia się problem. Liczę na jakieś wskazówki.
Saaphyri - Sob Wrz 17, 2016 14:51
Jak dasz radę złożyć tylnią kanapę, to dostaniesz się do bagażnika.
Na przeciwko ciebie po środku powinien wtedy znaleźć się zamek.
Naciskasz śrubokrętem płaskim czy czymś, pchasz i otwierasz.
komail - Sob Wrz 17, 2016 16:44
Tylko problem polega na tym że ja nie mogę rozłożyć kanapy albo nie umiem po prawej stronie tzn. po stronie od pasażera jest taki przycisk ale jak go wciskam to i tak nie mogę rozłożyć tej kanapy może jest jeszcze gdzieś jakiś mechanizm o którym nie wiem. Chyba że da się jeszcze od środka jakoś otworzyć bagażnik.
seraph - Sob Wrz 17, 2016 17:20
Oparcia kanapy w Roverkach składa się od strony bagażnika. Z wnętrza auta musisz wcisnąć rękę pod półkę i wymacać klamki na oparciach - ciągniesz w górę i voila.
A ten guzik po prawej stronie to jest nie wiadomo od czego
robsson78 - Sob Wrz 17, 2016 17:27
W rover 200 na tylnej kanapie jest mechanizm (bolec) kładzenia oparcia kanapy od wewnątrz auta ale raczej trzeba go podnieść a nie wciskać. Może w mg jest podobnie.
seraph - Sob Wrz 17, 2016 18:54
To u mnie ten bolec jest zapadnięty tak, że nie ma go jak chwycić -pewnie ktoś kiedyś za dużo siły użył
komail - Pon Wrz 19, 2016 09:58
Dzięki za pomoc seraph, twoim sposobem udało się dostać do bagażnika
ADI-mistrzu - Pon Wrz 19, 2016 10:44
Te "guziki" w oparciach to sygnalizatory czy zamek fotela jest zablokowany.
Gdy kanapa jest otwarta to ten trzpień wyskakuje i jest czerwony dookoła.
komail - Pon Wrz 19, 2016 11:11
Mam jeszcze jeden problem. Nie mogę otworzyć bagażnika. Próbowałem od wewnątrz ale nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać. Ktoś może rozbierał i wie jak otworzyć lub zdemontować zamek w bagażniku?
ADI-mistrzu - Pon Wrz 19, 2016 11:28
Zdjąłeś tą czarną plastikową pokrywę?
Dwie śruby w okolicach szyby a reszta na zatrzaskach, dość dobrze trzymają.
U Ciebie najpewniej jest uszkodzona wiązka tylnej klapy, dlatego elektro-zamek nie działa.
bociannielot - Pon Wrz 19, 2016 12:02
ADI-mistrzu, niekoniecznie, mi bez uszkadzania wiązki zamek się zyeb... poruszałem troche mechanizmem zamka, wskoczył tam gdzie miał wskoczyc i działa, już 2x tak musiałem niestety robic
ADI-mistrzu - Pon Wrz 19, 2016 12:33
Nędznie... dobrze że w R45 jest jeszcze linka od bagażnika
bociannielot - Pon Wrz 19, 2016 12:59
taaaaaaaki wacek a nie dobrze, mi przez linke zrypaną ciągle się zamek w klapie otwierał, wymieniłem zamek, w plecy z 60pln z przesyłka a tu się okazało że dalej to samo, tak więc nie chwal 45 bo to tylko kwestia czasu w R aż coś pie.. popsuje się znaczy
komail - Pon Wrz 19, 2016 13:27
ADI-mistrzu udało mi się na szczęście samemu do tego dojść. Tak jak mówiłeś uległa awarii wiązka tylnej klapy, ale na szczęście udało się to naprawić. Dzięki wszystkim za pomoc
|
|