|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - fotki do oceny
sknerko - Pon Wrz 26, 2016 11:01 Temat postu: fotki do oceny Natrzaskałem trochę fotek freelandera i wrzucam co byście napisali które się wam podobają
https://goo.gl/photos/xmody7nGogCjLmaZ6
longer86 - Pon Wrz 26, 2016 11:59
jak dla mnie te...
sknerko - Pon Wrz 26, 2016 12:29
Nice!!! to są tez moi faworyci bo chciałem do kalendarza coś zgłosić
prebenny - Pon Wrz 26, 2016 12:31
Zdecydowanie
sknerko - Pon Wrz 26, 2016 12:40
dla mnie najbardziej przemawia
Sandman - Pon Wrz 26, 2016 12:51
jak dla mnie to te:
delikatnie bym nad nim popracował jeśli się jeszcze da - spore ziarno wyskoczyło miejscami
tutaj trzeba by rozjasnic prawą stronę zdjęcia, może podciągnąć kolorystyke tła
I jeszcze
coś bym tu... ale kurcze nie wiem jeszcze co ale jakiejś "kropki nad i" brakuje
sknerko - Pon Wrz 26, 2016 12:53
tylko że ja nie umiem pracować nad zdjęciami
Harry - Pon Wrz 26, 2016 18:25
sknerko napisał/a: | tylko że ja nie umiem pracować nad zdjęciami |
to nie pohandlujesz. Każdy handlarz potrafi.
Do kalendarza Agroshow 2017 beda idealne
MD - Pon Wrz 26, 2016 22:53
Sknerko, masz może okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją? Jeżeli tak, spróbuj je podsunąć tuż przed obiektyw aparatu, a następnie przekręcać. Zobaczysz, jak na przemian będą znikać odbicia z pionowych lub poziomych fragmentów blachy.
Szczególnie jest to przydatne w takim miejscu, gdzie np. białe plamy światła na szybie wyglądają brzydko - zamiast nich mogłoby być tło przez nie prześwitujące.
A. I o której godzinie robiłeś foty? Bo wydaje mi się, że słońce jest ostre, a z tym trudno sobie poradzić.
sknerko - Wto Wrz 27, 2016 07:34
MD napisał/a: | Sknerko, masz może okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją? Jeżeli tak, spróbuj je podsunąć tuż przed obiektyw aparatu, a następnie przekręcać. Zobaczysz, jak na przemian będą znikać odbicia z pionowych lub poziomych fragmentów blachy. | Nie mam bo zapewne pamiętasz że noszę normalne okulary a, że jestem ślepy jak kret to nie ma szans bez zwykłych okularów żyć . Filtr można by założyć na obiektyw ale to trzeba porządnego aparatu a ja to pstrykałem moim zwykłym sony. Córka ma Lustrzankę może kiedyś ja zabiorę na sesje Landka to by było półprofesjonalnie.
MD napisał/a: | A. I o której godzinie robiłeś foty? Bo wydaje mi się, że słońce jest ostre, a z tym trudno sobie poradzić.
| To jest robione o zachodzie słońca jakoś koło godz. 20
[ Dodano: Wto Wrz 27, 2016 08:34 ]
Harry napisał/a: | Do kalendarza Agroshow 2017 beda idealne | Sam się nadajesz na Agroshow
0L0 - Wto Wrz 27, 2016 09:07
sknerko napisał/a: | dla mnie najbardziej przemawia
Obrazek |
Mi też to najbardziej wpadło w oko, chociaż nie ukrywam, że dobrze by było podjechać w to samo miejsce z nieco lepszym aparatem
sknerko napisał/a: | Nie mam bo zapewne pamiętasz że noszę normalne okulary a, że jestem ślepy jak kret to nie ma szans bez zwykłych okularów żyć |
http://www.arctica.pl/p46...we-arctica-S-70 - używam, polecam
sknerko - Wto Wrz 27, 2016 09:22
Ja mam fotochromy więc nie potrzebuję za bardzo wydawać kolejnych ok 200pln, wystarczy mi że za okulary płacę ponad 1500pln.
0L0 - Wto Wrz 27, 2016 09:29
sknerko napisał/a: | ...za okulary płacę ponad 1500pln. |
ILE???
Też mam fotochromy, ale więcej jak 250zł z oprawkami nie zapłaciłem
sknerko - Wto Wrz 27, 2016 12:15
fotochromy+all filters i szkła progresywne, hiper cienkie, bo ja mam dużą wadę i do tego dużą różnicę między jednym a drugim okiem. oprawki coś 150pln
Markzo - Czw Paź 06, 2016 17:12
Jak dla mnie to te 4 fotki auto wg mnie wygląda najkorzystniej. Co do ogółu - mniej krzywych kadrów, musisz więcej 'myśleć' wzoruj się np: na fotach z Top Gear, poziom czasami kosmiczny ale inspiracje mozna czerpać garściami
pelson91 - Czw Paź 06, 2016 18:20
telefonem?
sknerko - Czw Paź 06, 2016 19:05
nie telem aparat to sony h200, taki większy kompakt
MD - Czw Paź 06, 2016 19:10
pelson91, To zdjęcie robiłem na rajdzie pod Poznaniem - na szybko LG L Fino. Nie pamiętam, co miał ten telefon na pokładzie, chyba 8mpx. Tutaj rzecz jasna obróbka w GIMP, ale przy dobrym świetle to i telefonem można zrobić fajną fotę.
Tutaj natomiast masz zdjęcie, na którym sprawdzałem opcje aparatu w moim Meizu obecnym. Ustawiłem chyba HDR i zaniebieszczenie ekranu lekkie. Spontanicznie, bez przygotowania, jakichś dodatkowych filtrów czy soczewek na telefonie.
Jeżeli tylko krawędzie będą ostre, a płaskie powierzchnie pozostaną bez szumów, to wiele sprowadza się po prostu do wybrania miejsca, oświetlenia oraz kadrowania.
longer86 - Czw Paź 06, 2016 19:16
A ja umylem auto, obmyśliłem lokalizacje, kupiłem statyw i zaczęło lać...
MD - Czw Paź 06, 2016 19:21
longer86, widzisz... dobrym ludziom to zawsze piach w oczy i kij w dupę.
Jest prostszy sposób na stabilizowanie obrazu. Gumka recepturka zaczepiona do paska lub szlufki od spodni. Wtykasz w to kciuka i gotowe - naprężenie tej gumki niweluje drgania rąk. O ile nie będziesz robić długiej ekspozycji to się w pełni nada.
Co do kadrowania: taie podstawy odnoszące się do rysunku, ale w sumie poniekąd można się nimi kierować.
longer86 - Czw Paź 06, 2016 19:27
Problem polega na tym że zamierzam zrobic fotki po godzinie 19 i tutaj gumka nic nie da, choćbym tak stal przy aparacie:
pietjak - Czw Paź 06, 2016 19:39
Krótki FreeLand w czerni zawsze wygląda ok.
Powiedziałbym, że FL był trochę takim bulwarowym lifestylowym SUV-em w swoim czasie.
Tylko land rover nie trafił z okresem i marketingiem.
MD - Czw Paź 06, 2016 19:49
longer86, a to co innego.
pietjak, dobra kompozycja nie jest zła. I jak padło tu wcześniej: inspirować się Top Gearem. Tam mają naprawdę świetne fotografie.
sknerko - Czw Paź 06, 2016 20:08
Dobra decyzja zapadła: wyśle do kalendarza 5 fotek 3 sugerowane przez Markzo bo są tez w innych sugestiach i mnie też bardzo się podobają i dwie jeszcze z pozostałych sugestii w tym mojego faworyta ale najpierw muszę córkę namówić żeby w kompie nad nimi popracowała. Może się jakimś cudem załapię
longer86 - Czw Paź 06, 2016 20:28
Dobrze, bedzie więcej różnorodności...
|
|