Zobacz temat - Malowanie listew chromowanych w kolor nadwozia

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - Malowanie listew chromowanych w kolor nadwozia

Excalibue - Pią Paź 21, 2016 13:22
Temat postu: Malowanie listew chromowanych w kolor nadwozia
Witam.
Malował ktoś listwy chromowane w 45 w kolor nadwozia ?
W lakier się już zaopatrzyłem.
Co jeszcze muszę kupić ?
Wiem, że podkład pod plastiki.
Może zna ktoś jakiś poradnik ?

Ogólnie blendę przy rejestracji i przednie listwy w zderzaku miałbym z głowy bo znalazłem w kolorze.
Zostaje mi tylna listwa zderzaka oraz grill do malowania.

tomii620si - Pią Paź 21, 2016 13:50

chromowane listwy i podkład do plastiku...
Ogólnie to w roverze tego nie robiłem ale kilka razy robiłem w bmw... I teraz tak... Dobrze zmatować - jakis drobnym papierem .. Potem odłtuścić i sprobować malowac.. Ale od razu Ci mówie, ze z doświadczenia wiem, ze to raz sie trzyma lata a czasami kilka razy na myjni i po zawodach... Wiec albo zerwanie chromu - co moze sie nie udać bez chemi albo tak jak jest kilka opcji..
Sprobować polakierować.. Jak to sie nie uda to hydrografika albo oklejanie folią..

MD - Pią Paź 21, 2016 14:27

Albo podkład reakcyjny, jeżeli byłoby to nakładane na zmatowiony chrom. Tylko ten należy kłaść delikatnie, żeby się nie zważył. Na to podkład akrylowy bodajże (ten zwykły, lakierniczy).

Ja reakcyjnym malowałem felgi aluminiowe. Tylko popełniłem błąd, kładąc go za grubo w dwóch warstwach. Pierwsza zaczęła się wżerać w aluminium i resztki starej farby (nie darłem do końca, jak nie było potrzeby), drugą położyłem na tę już wymieszaną z tym, co było pod spodem i próbowało wgryźć się w nią. :P

Później kupa czyszczenia i już mgiełką kładłem - chwyciło doskonale. Wariant jest nieco droższy, ale na lata.

Excalibue - Pią Gru 02, 2016 21:11

Cytat:
chromowane listwy i podkład do plastiku...

Chrom oczywiście zedrę, mam starą listwę z rozbitka.
Zobaczę jak to wyjdzie.

Kupiłem także poliftowy grill, już go zmatowiłem 800, teraz pytanie - dawać podkład po plastiki czy kłaść od razu bazę ?
W lakierniczym mówił, że podkład będzie niepotrzebny.