|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Problem z przepustnicą i pomoc przy wyborze świec ;)
colo254 - Pon Lut 13, 2017 17:25 Temat postu: [R25] Problem z przepustnicą i pomoc przy wyborze świec ;)
Witam, Rover''ka posiadam już ponad pół roku i ( prawie ) nic nie musiałem do tej pory robić , więc przymierzam się do wymiany świec zapłonowych i kieruje pytanie do was:
- Czy to prawda, że Rover 25 musi mieć platynowe świece ? W moim egzemplarzu zamontowałem ostatnio LPG dlatego chciałbym kupić świece, z którymi nie będzie problemów . Czy można polecić takie świece:
http://allegro.pl/lpg-gaz...6030161994.html
Cena dosyć przystępna, dlatego się do nich przymierzam.
- Czy przepustnice można jakoś przeczyścić, albo coś, bo ostatnio powoduje ona u mnie pewien dyskomfort A mianowicie gdy ruszam i delikatnie naciskam gaz to silnik wskakuje od razu na 3000 obr i wgląda to tak jakbym nie umiał ruszyć . Problem ten występuje od początku kiedy go kupiłem i jest to trochę nie wygodne... Powtarza się to raz na jakiś czas, ale ostatnio znacznie częściej...
P.S Dodałem nowy post, ponieważ w '' szukajce '' nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na moje pytania
Pozdrawiam
sebeks - Pon Lut 13, 2017 19:20
Ja w moim mam zwykłe świece (Iskry nasze krajowe) i jeździ normalnie, również na gazie.
Z tymi obrotami, nie masz czasem problemów z wolnymi obrotami, nie sa podwyższone ( nie zawieszają się np. na 2000 obr) ?
colo254 - Pon Lut 13, 2017 20:10
sebeks, Nie wolne obroty są w porządku, rano przy odpaleniu ( na ssaniu ) 1100-1200 obr, później opadają do poziumu 800-900 obr. Zakładam, że to przepustnica bo gdy ręcznie otwieram przepustnicę to przy delikatnym ruchu ręka jest lekki opór i od razu wskakuje na 2000-2500 obr, a droga od pedału do przepustnicy jest dosyć długa, więc przy ruszaniu wzrasta do 3000 obr
ADI-mistrzu - Pon Lut 13, 2017 20:52
Masz plastikową czy metalową przepustnicę?
Ja polecam oryginalny BERU, są dość dobre i na gazie (ojciec ma Streetwise 1.4 w gazie i działa na nich świetnie). Co prawna ultra tanie nie są, ale je montuje się raz na kilka lat (ja moje mam 5 lat i nie wymagają wymiany).
robsson78 - Wto Lut 14, 2017 17:23
A czym się różnią od tych http://allegro.pl/swieca-...5184306588.html ?
colo254 - Wto Lut 14, 2017 18:48
robsson78, świece Bosch, które zamieściłem są platynowe, mają mały odstęp elektrod ( 0,6 mm) [ podobno gdy jest LPG powinien być mniejszy od normalnego ], a NGK nie , a naczytałem się gdzieś na forum, że w 25 mają być platynowe, dlatego nie wiem za bardzo co robić...
seraph - Wto Lut 14, 2017 19:19
Mój Rover 200 z identycznym (poza drobnymi szczegółami) silnikiem jak Twój - 1.6 16V - jest zasilany LPG i od prawie 30 tys km śmigają u mnie świece NGK właśnie takie jak podlinkował kolega. Tak, że mogę z czystym sumieniem polecić
Kable zapłonowe też mam NGK wcale nie dedykowane do LPG tylko zwyczajne.
A co do przepustnicy to jak Ci się przywiesza jak sugerują to wymień sobie na metalową i spokój - droga wcale nie jest.
ADI-mistrzu - Wto Lut 14, 2017 19:27
seraph, po 2001r. są dwie cewki zapłonowe już na świecach, a przewody zapłonowe są króciutkie których praktycznie się nie wymienia.
Przepustnica także już powinna być metalowa, ale tutaj pewności akurat nie mam.
seraph - Wto Lut 14, 2017 19:52
Wiem dlatego napisałem, że silniki różnią się drobnymi szczegółami, bo na rodzaj świec to nie wpływa. O kablach wspomniałem, bo jak świece są takie do LPG specjalne zamienniki.
ADI-mistrzu - Wto Lut 14, 2017 20:20
seraph, przewody zapłonowe specjalne do LPG? Nic takiego nie istnieje... jeśli ktoś w opisie (nawet producent) tak pisze, to jest to pic na wodę...
sebeks - Wto Lut 14, 2017 20:37
Ja jeżdżę na kablach Boscha + świece irydowe tylko nie pamiętam jakiego producenta. Lata pudło na LPG aż miło, na benzynie z resztą też
seraph - Wto Lut 14, 2017 20:51
ADI-mistrzu napisał/a: | seraph, przewody zapłonowe specjalne do LPG? Nic takiego nie istnieje... jeśli ktoś w opisie (nawet producent) tak pisze, to jest to pic na wodę... |
Ja wiem . Widzę, że jednak dla bezpieczeństwa trzeba wszystko pisać kompletnie jednoznacznie Myślałem, że jak napiszę, że mam gaz to używanie "zwykłych" będzie dowodem na to, że w to nie wierzę.
ADI-mistrzu - Sro Lut 15, 2017 06:46
seraph, wiesz, różne przypadki się widziało i w różne rzeczy ludzie wierzą
colo254 - Sro Lut 15, 2017 17:25
Dzięki wszystkim, kupiłem świece NGK V-Line no.28 i jest wszystko pięknie . Samochód lepiej chodzi na gazie i jest zrywniejszy [ Co do świec platynowych, to się okazało, że były już zamontowane zwykłe ]
krab - Czw Lut 23, 2017 13:37
Ja do gazu polecam polskie iskry.
Prosty praktyczny poradnik jak dobierać świece zapłonowe do gazu
http://lpgmasters.pl/swie...zaplonowe-gazu/
Katalog Iskry :
http://www.iskra-kielce.p...hody-,3547.html
Niecałe 11zł za sztukę czego chcieć więcej
http://allegro.pl/swiece-...6718779626.html
sebeks - Czw Lut 23, 2017 20:28
No Iskry też są dobre a majątku nie kosztują. W domu 4 samochody latają na Iskrach i wszystkie na gazie. Mój na irydówkach bo mi w ręce wpadły za free
Ja zamawialem Iksry bezpośrednio u producenta. Z wysyłką przeważnie dochodziły po 3 dniach od zamówienia
|
|