|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem z odpaleniem (Kręci, lecz nie odpala)
Sandill - Pią Cze 30, 2017 10:43 Temat postu: [R75] Problem z odpaleniem (Kręci, lecz nie odpala) Witam, od jakiegoś czasu mam problem z moim Roverkiem.
Niniejszym gasł mi czasami podczas jazdy, po czym odpalał bez problemów.
Przeczytałem na forum, że może byc to czujnik wysokiego ciśnienia i że może pomóc jego czyszczenie.
Palił się check engine!
Wyczyściłem czujnik, przez kilka dni jeździł bez problemów, aż pewnego razu zaparkowałem przed domem i nazajutrz już nie odpalił.
Ponownie wyczyściłem czujnik, ale bez efektów, silnik kręci, lekko wchodzą obroty (100-200), ale nie odpala.
Pompa w baku chodzi na 100%
Za wszelkie porady serdecznie dziękuję!
MaReK - Nie Lip 02, 2017 11:49
Czujnik wysokiego ciśnienia, czy zawór wysokiego ciśnienia?
Bo to są dwa różne twory.
Sandill - Pon Lip 03, 2017 19:22
MaReK napisał/a: | Czujnik wysokiego ciśnienia, czy zawór wysokiego ciśnienia?
Bo to są dwa różne twory. |
Ten pod kolektorem ssącym
MaReK - Pon Lip 03, 2017 19:24
Czyli ten wkręcony w listwę.
Najczęściej koroduje połączenie. Porządne oczyszczenie pinów, dogięcie ich powoduje poprawę. Sporadycznie zdarza się, że trzeba owy czujnik się wymienia. Wiele to nie kosztuje, nawet jakby chcieć z używki. Sprawdź jeszcze przewody od tego czujnika czy gdzieś się nie przetarły, nie przytopiły np. o rurkę EGR.
Sandill - Pon Lip 03, 2017 20:55
MaReK napisał/a: | Czyli ten wkręcony w listwę.
Najczęściej koroduje połączenie. Porządne oczyszczenie pinów, dogięcie ich powoduje poprawę. Sporadycznie zdarza się, że trzeba owy czujnik się wymienia. Wiele to nie kosztuje, nawet jakby chcieć z używki. Sprawdź jeszcze przewody od tego czujnika czy gdzieś się nie przetarły, nie przytopiły np. o rurkę EGR. |
A może być on przyczyną tego, że nie odpala? Czy raczej szukać problemu jeszcze dalej?
MaReK - Wto Lip 04, 2017 20:41
Może być. Co pokazuje TOAF?
Bandzior - Wto Lip 11, 2017 15:45
Może być pompka niskiego ciśnienia też miałem taki przypadek... najlepiej sprawdź jakie ma ciśnienie
MaReK - Wto Lip 11, 2017 17:11
Okazuje się jednak, że co auto to inne rozwiązania
Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu odłączenie czujnika nie spowodowało braku odpalenia auta. Wręcz przeciwnie. Auto po odpaleniu gaśnie kiedy owy czujnik jest podłączony. Odłączony, odpala normalnie i nie gaśnie Więcej powiem jak zmonitorujemy to TOAFem.
|
|