Zobacz temat - [R45] Brak łączności z testerem OBD

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Brak łączności z testerem OBD

Caroline - Nie Lip 30, 2017 02:40
Temat postu: [R45] Brak łączności z testerem OBD
Witam serdecznie.
Ostatnio chciałam zczytać I pokasować błędy w komputerze.
Mialam możliwość skorzystać z testera, lecz niestety wyskakuje błąd przekroczenia czasu oczekiwania na połączenie.
Próby były na Hella Gutmann Solutions, modelu Mega Macs 56. To samo na testerze tej samej firmy, ale dużo starszym.
Co może być przyczyną?
Pozdrawiam ciepło.

sTERYD - Nie Lip 30, 2017 09:25

Czy te testery na pewno obsługują Twoje auto?
Caroline - Nie Lip 30, 2017 09:30

To komputer za prawie 6000 € w warsztacie samochodowym. Jest przeznaczony do diagnostyki każdego auta. W jego bazie danych jest i mój. Rover.
Rov45 - Nie Lip 30, 2017 20:00

Kolego, z mojego doświadczenia wynika, że nawet komputer za 100 tysięcy może nie dać rady. Szukaj komputera, który nie jest przeznaczony do każdego auta (bo Rover to nie każde auto :P ), tylko dedykowany dla Rover'a, ew. typowo aut brytyjskich. Ponadto (nie wiem czy tak jest w każdym, czy tylko moim aucie) próbuj tylko połączenia przewodowego. Z pierwszym błędem byłem u wszystkich diagnostów w mieście i tylko ostatni był kumaty. Po nieudanej próbie połączenia bezprzewodowego, od razu powiedział "skocze po kabel" i połączenie nastąpiło od razu. Nie wiem czemu tak, ale teraz każdy komputer łączy mi się z samochodem, lecz na początku informuję by używać kabla. Nieudane próby połączenia bezprzewodowego tyczą się również wynalazków typu ELM 327.
ADI-mistrzu - Pon Lip 31, 2017 05:59

E-OBD (czyli europejski nakaz stosowania uniwersalnego protokołu odczytu parametrów silnika) jest od 2003 roku, ty masz 2001 rok.
Najpewniej wciąż komunikacja "lata" na Rover'owym protokole, więc będzie ciężko.

Na pewno działa sprzęt Solus Pro, testowałem nawet na R200 z 1996 roku, łyka go jak pelikan.
Ja mam VGATE 2 (dałem ze 30zł) i skanuje Roverki aż miło, co prawda testowałem z 3 poliftami ale dla mnie wystarcza :)

dawidd - Pon Lip 31, 2017 08:08

Euro scan na 2 porty com też działa, festiwale z r400 96r