Zobacz temat - [MG ZTT 190] ciągle świecące światła stop

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [MG ZTT 190] ciągle świecące światła stop

slaweczek1977 - Pią Mar 23, 2018 08:51
Temat postu: [MG ZTT 190] ciągle świecące światła stop
Witam serdecznie. Od około 3lat jestem posiadaczem (szczęśliwym) mg ztt 190 no i niestety troszke przygód juz z nim przeszedłem poczawszy od wysprzeglika pompki sprzęgła itp. Ale nie poddaję sie w usprawnianu mojego malenstwa. A wiec do sedna wiem ze jest sporo tematow dotyczących mojego problemu ale niestety zaden do konca nie dotyczy mojej bestii. A mianowicie po dlugiej i wkacu udanej przeprawie z wysprzeglikiem odebralem moje auto od mechanika wszystko okazalo sie dziala perfekcyjnie dopóki nie ruszylem w dłuższą trasę. Okazalo sie ze nie działa tempomat , zresztą nie pierwszy raz po odebraniu od mechanika (zle wpiety czujnik pod pedalem sprzęgła). Pomyslalem ze i tym razem jest to ta sama blachostka, lecz niestety tym razem gdy probowalem wsunac wtyczkę do czujnika okazało się że wtyczka rozpadla mi sie w reku i zostalem z trzema kablami w reku. Ale od czego jest forum szybko kupilem wtyczke sprawdzilem na forum kolejnosc kabli i podlaczylem , radość nie trwala dlugo bo zauwazylem ze po tym zabiegu swieca mi swiatla stop. Sprawdzilem wszystko czujnik stopu polaczenia wedlug porad innych kolegow nic nawet elektryk polegl mimo iz mg i roverki nie sa mu obce.panowie macie jeszcze jakis pomysl co to moze byc bo mi zaczyna brakować sil. Dodam jeszcze ze swiatla nie zaczely sie palic po zamontowaniu wtyczki a po tym jak stara rozpadla mi sie w rekach
SeniorA - Pią Mar 23, 2018 11:17

slaweczek1977 napisał/a:
macie jeszcze jakis pomysl
trzeba zaglądnąć do modułu świateł LSM bo tam coś się dzieje ( woda , wilgoć ,złącze ).

slaweczek1977 napisał/a:
swieca mi swiatla stop.
no powinny świecić , ale napisz w dokładniej kiedy świecą , czy cały czas , czy tylko po zapłonie itd.
slaweczek1977 - Pią Mar 23, 2018 17:52

SeniorA napisał/a:
slaweczek1977 napisał/a:
macie jeszcze jakis pomysl
trzeba zaglądnąć do modułu świateł LSM bo tam coś się dzieje ( woda , wilgoć ,złącze ).

slaweczek1977 napisał/a:
swieca mi swiatla stop.
no powinny świecić , ale napisz w dokładniej kiedy świecą , czy cały czas , czy tylko po zapłonie itd.

Światła świeca jak tylko przekręcę zapłon , aż boje się co z autem zrobi elektryk .
A co do modułu lsm jak go najlepiej namierzyc

tmk752 - Pią Mar 23, 2018 18:01

Moduł świateł LSM jest tam gdzie włączasz pozycyjne. Z dołu odkrecasz osłony i masz bardzo dobry dostęp.
cyborg - Pią Mar 23, 2018 18:02

Odkrecasz bodajze 2 srubki pod kierownicą i zdejmujesz plastikową osłonę, następnie masz 3 śrubki przy włączniku świateł, wykręcasz je, wyciągasz włącznik i odłączasz wtyczkę, LSM jest w zespole włącznika, obejrzyj czy nie masz wilgoci we wtyczce albo zaśniedziałych pinów
slaweczek1977 - Nie Mar 25, 2018 12:21

Cytat:
niestety moduł sprawdzony przeczyszczony i dalej zero reakcji macie jeszcze jakieś pomysły
SeniorA - Nie Mar 25, 2018 14:53

Jak LSM sprawny to czujnik hamulca daje masę do LSM , sprawdź czy jest masa na przewodzie zielono/fiolet - pin 25 w LSM na włączonym zapłonie .
BetJar - Nie Mar 25, 2018 17:42

Do sprawdzenia / zaizolowania wiązka tylnej szyby w gumowym peszlu, zarówno na wejściu do szyby, jak i klapy.
SeniorA - Nie Mar 25, 2018 19:10

Może być też zwarcie w odtworzonej wtyczce.
slaweczek1977 - Nie Mar 25, 2018 20:35

przewody w szybie i klapie sprawdzę jutro
a o której wtyczce mowa?

BetJar - Nie Mar 25, 2018 21:42

SeniorA napisał/a:
w odtworzonej wtyczce.

Czyli w tej naprawionej.

SeniorA - Pon Mar 26, 2018 15:14

slaweczek1977 napisał/a:
przewody w szybie i klapie sprawdzę jutro

SeniorA napisał/a:
sprawdź czy jest masa na przewodzie zielono/fiolet - pin 25 w LSM na włączonym zapłonie .

slaweczek1977 - Pon Mar 26, 2018 17:48

No niestety na pinie 25 nie ma masy
SeniorA - Pon Mar 26, 2018 18:56

slaweczek1977 napisał/a:
No niestety na pinie 25 nie ma masy
to miało być na przewodzie zielono/fiolet dochodzącym do pinu 25 , jeśli na nim nie ma masy , to jednak przełącznik wewnętrzny w LSM jest zwarty i zasila stop , czyli cały czas jest napięcie na pinach 5, 10, 16. Czy po wypięciu wtyczki z LSM stop gaśnie ?.
slaweczek1977 - Pon Mar 26, 2018 19:14

oczywiście chodziło mi o przewód idący do pinu 25 nie ma tam masy a co do modułu to po odłączeniu go światło gaśnie wiec co radzisz
SeniorA - Pon Mar 26, 2018 19:43

Skoro po odłączeniu LSM żaden stop nie świeci , to znaczy , że nie dostaje zasilania zewnętrznego przez jakieś zwarcie w wiązce. Brak masy na pinie 25 eliminuje udział czujnika i wtyczki na pedale.
Wg. mnie pozostaje wewnętrzna usterka LSM jak wyżej pisałem.

slaweczek1977 - Pon Mar 26, 2018 20:01

czyli pozostało wymienić moduł czy dobrze zrozumiałem?
SeniorA - Wto Mar 27, 2018 11:29

slaweczek1977 napisał/a:
czyli pozostało wymienić moduł
wg. mnie tak , albo naprawić. A tempomat działa ? .
slaweczek1977 - Wto Mar 27, 2018 17:51

nie niestety nie działa ale to wydaje mi się normalne skoro świeci stop.
SeniorA - Wto Mar 27, 2018 18:25

zgadza się , chociaż mogło by być też inaczej.
slaweczek1977 - Wto Mar 27, 2018 18:54

zamówiłem już moduł w piątek powinien być to sprawdzę i się odezwę
SeniorA - Wto Mar 27, 2018 19:22

Cytat:
sprawdzę i się odezwę
czekamy , bo większość szuka pomocy , ratunku, a później "ani be ani me ".
slaweczek1977 - Sob Mar 31, 2018 07:35

Witam ponownie niestety brnę dalej w światła stopu. Pan od którego kupiłem moduł zadzwonił do mnie ze niestety nie ma takiego modułu już na stanie i zostałem z niczym . Obszukałem pół internetu i niestety takiego modułu nigdzie nie znalazłem . Niestety moje maleństwo pojechało do elektryka . Pan elektryk jednak obawiam się ze tematu nie ogarnie bo jak zacząłem mu tłumaczyć o pinach gdzie nie powinno być prądu był lekko zdziwiony . pozostało mi czekać co on wymodzi i w miedzy czasie szukać modułu. A możne ktoś ma albo wie ze ktoś ma taki moduł i chętnie by go odsprzedał
BetJar - Sob Mar 31, 2018 09:59

https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=106849
http://www.sklep.apcar.pl/
Moduł LSM / Włącznik świateł bez halogenów - YWC106940 – 36zł/szt – 1szt
Moduł LSM / Włącznik świateł pod halogeny - YWC106950 – 52zł/szt – 6szt

YOBACK - Sob Mar 31, 2018 10:50

W MG'kach masz tak, że jak spali Ci się pozycyjna, to on włącza stopy zamiast pozycyjnych. Może to byc taka błahostka ?
slaweczek1977 - Sob Mar 31, 2018 13:06

Witam. Własnie odebrałem mój skarb od elektryka i o dziwo pan elektryk staną na wysokości zadania okiełznał moduł i czujnik bo okazało się ze obie rzeczy miały usterkę. Wielkie dzięki za pomoc wszystkim a szczególnie koledze [SeniorA] dzięki niemu naprowadziłem elektryka na moduł a on zrobił resztę . No i nareszcie po problemie