|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Trzeszczenie przy skrecaniu
krasin - Pią Cze 29, 2018 19:47 Temat postu: [R75] Trzeszczenie przy skrecaniu Witam,
Ostatnio mam taki problem a mianowicie przy skrecaniu w prawo i w lewo na postoju jak i podczas bardzo powolnej jazdy slychac takie trzeszczenie/chrobotanie. Gdy jade szybciej i skrecam juz tego nie slychac. Co to moze byc?
Brat - Pią Cze 29, 2018 20:33
U mnie było tak samo jeszcze przed dwoma tygodniami.
Okazało się że poduszki (łożyska) górne przednich amortyzatorów powiedziały pa pa.
Po wymianie na nowe, skrzypienie ustało a sama kierownica zaczęło znacznie lżej chodzić.
dawidd - Sob Cze 30, 2018 04:09
Inna przyczyna może być zacierająca sie końcówka drążka, a dokładnie sworzeń w końcówce, na ogol wystarczy pod gumę psiknąć jakiś smar
adam_26 - Sob Cze 30, 2018 05:22
Brat napisał/a: | U mnie było tak samo jeszcze przed dwoma tygodniami.
Okazało się że poduszki (łożyska) górne przednich amortyzatorów powiedziały pa pa.
Po wymianie na nowe, skrzypienie ustało a sama kierownica zaczęło znacznie lżej chodzić. |
Dokładnie tak samo u mnie leciutko chodzi teraz chodzi kiera wcześniej skrzypiało mi jak jakiś tapczan na dołkach, wymieniłem na całe mc persony od ZT bo amory mi się już kończyły
Do diagnozy najlepiej pod lewaruj auto odkręć końcówkę drążka od zwrotnicy i poruszaj ręcznie mc personem na boki będziesz czuł jak będzie ciężko chodzić u mnie aż przeskakiwało i skrzypiało, łożyska już nie pracowały.
Brat - Sob Cze 30, 2018 16:47
U mnie wystarczyło sprawdzić na parkingu, żona kręciła kierownicą, a ja patrzyłem w nadkole na górną części sprężyny.
Przy kręceniu było widać że łożysko stoi i sprężyna przeskakuje na poduszce i skrzypi.
krasin - Sro Lip 04, 2018 09:28
Po wymianie łożyska macpersona przestało skrzypieć
Dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam!
adam_26 - Czw Lip 05, 2018 19:07
Jest taki magiczny przycisk pomógł
Rovelove - Pią Lip 06, 2018 19:03
W moim Roverze taki efekt - skrzypienie przy skręcaniu był spowodowany przez pękniętą sprężynę - niestety sprężyna ocierała o rant opony i oponę też musiałem wymienić - nie lekceważyć, sprawdzić i naprawić bo później koszta mogą być większe.
|
|