|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR 1.4]Duże spalanie problemy z mocą
Bamborambo - Pon Paź 28, 2019 23:05 Temat postu: [MG ZR 1.4]Duże spalanie problemy z mocą Witam,
Jestem posiadaczem MG ZR od 2 lat. Jakiś czas po zakupie była do wymiany uszczelka pod głowicą. Ze względu na problemy z głowicą byłem zmuszony kupić nowy silnik na przekładkę. Został rozebrany a nowa uszczelka trafiła na swoje miejsce w raz z silnikiem.
Problem pojawił się po wymianie uszczelki, brak mocy - prędkość maksymalna 130km/h, olbrzymie spalanie w granicach 13l. Mam wrażenie że samochód wkręca się na obroty ale nie ma to przeniesienia na prędkość.
W aucie wymienione praktycznie wszystko przewody świece sondy pompa komputer listwa wtryskowa filtry paliwa cewki sprzęgło skrzynia biegów. Bez rezultatu kompresja jest na każdym cylinderze. Z ostatnich dziwnych sytuacji pojawił się mocno pachnący benzyna bagnet oleju. Kończy mi się cierpliwość i możliwości naprawy tego diabła. Czy ktoś ma jakiś pomysł lub jest w stanie pomóc na terenie mazowsza ?
LilJohn - Pią Lis 01, 2019 11:11
Kompresja była sprawdzana?
Bamborambo - Sob Lis 02, 2019 23:07
Tak na każdym wzorowo już pomysły mi się kończą. widziałem jeden podobny temat na forum ale ta osoba się poddała przed diagnozą.
bielu000 - Nie Lis 03, 2019 09:01
Rozrząd dobrze ustawiony?
dawidd - Nie Lis 03, 2019 12:27
katalizator/wydech nie jest zapchany? dolot drożny? Sondy lambda do sprawdzenia
Nieraz kilka usterek się nakłada i dlatego ciężko zdiagnozować problem
dzelo23 - Nie Lis 03, 2019 13:28
Hamulce sprawdzone, może trzymają lekko cały czas?
nanab - Nie Lis 03, 2019 15:58
Jak hamulce by mu zabierały połowę mocy, to po kilometrze jazdy z kół by leciały płomienie.
Bamborambo - Nie Lis 03, 2019 18:13
bielu000 napisał/a: | Rozrząd dobrze ustawiony? |
Tak, przynajmniej taką mam nadzieję. Cały serwis od nowości robię w BritishCar.
dawidd napisał/a: | katalizator/wydech nie jest zapchany? dolot drożny? Sondy lambda do sprawdzenia
Nieraz kilka usterek się nakłada i dlatego ciężko zdiagnozować problem |
Sondy wymieniane na wiosnę obie, komputer nie daje błędów. Katalizator czysty, problem może stanowić jedynie katalizator za kolektorem wydechowym. Z tego co wiem w MG ZR są dwa?
dzelo23 napisał/a: | Hamulce sprawdzone, może trzymają lekko cały czas? |
Hamulce wymienione na jesień zeszłego roku. Nowe tarcze, klocki plus przeciekał zbiornik z płynem hamulcowym - również wymieniony na nowy.
Jedną z rzeczy jaka zauważyłem to że wskazówka temperatury płynu chłodzącego nigdy nie dochodzi do połowy - czy to zima lato miasto trasa zawsze jest poniżej połowy.
dzelo23 - Nie Lis 03, 2019 19:30
Sprawdź memsdiag'iem jaka jest dokładnie temperatura
dawidd - Pon Lis 04, 2019 07:30
Temperatura w r nie dochodzi do równej polowy - jest zawsze poniżej ok 1, może 2mm i tak jest dobrze
Mamsgiag łączy się z mems 1.6 1.9 a tu już pewnie 3 wiec będzie ciężko
dzelo23 - Pon Lis 04, 2019 07:45
Jak nie mems to torque
Co do katalizatora to we wszystkich eRach które mam/miałem był tylko jeden kat.
Bamborambo - Pon Lis 04, 2019 19:49
dzelo23 napisał/a: | Jak nie mems to torque
Co do katalizatora to we wszystkich eRach które mam/miałem był tylko jeden kat. |
To już sam głupiej wydaje mi się że za kolektorem jest jeden
A drugi dalej
Przed wymianą uszczelki bral z 0.2l oleju na 100km może katalizator za kolektorem jest zawalony. Pytanie czy kupić używany czy czyścić ten czy to może być przyczyna?
dzelo23 - Pon Lis 04, 2019 20:51
Kurde ten kolektor wydechowy co wkleiłes to mi wygląda na 1.8 w 1.6 mam tylko jeden kat za złączem elastycznym.
AndrewS - Pon Lis 04, 2019 20:52
to za kolektorem to raczej nie katalizator, katalizatora się nie czyści, możesz odkręcić rurę z katalizatorem i się na probe przejechać, byle tylko nie ziało ogniem po komorze silnika bo nie wiem jak tam skierowane będą spaliny po odkręceniu rury od kolektora wydechowego
Bamborambo - Pon Lis 04, 2019 21:53
AndrewS napisał/a: | to za kolektorem to raczej nie katalizator, katalizatora się nie czyści, możesz odkręcić rurę z katalizatorem i się na probe przejechać, byle tylko nie ziało ogniem po komorze silnika bo nie wiem jak tam skierowane będą spaliny po odkręceniu rury od kolektora wydechowego |
Z odkręconym katalizatorem (tym drugim) były już testy bez różnicy.
Natomiast znalazłem ciekawe zdjęcie kolektora i jednak tam chyba jest katalizator (co prawda kolektro z roverka 25 a nie mg zr) :
https://allegro.pl/oferta/rover-25-99-05-1-4-kolektor-wydechowy-sonda-lambda-5375238129
dawidd napisał/a: | Temperatura w r nie dochodzi do równej polowy - jest zawsze poniżej ok 1, może 2mm i tak jest dobrze
Mamsgiag łączy się z mems 1.6 1.9 a tu już pewnie 3 wiec będzie ciężko |
U mnie trochę więcej do połowy brakuje. Jest mniej więcej w 3/4 między połową a ćwiartką wskazania
dzelo23 napisał/a: | Jak nie mems to torque
Co do katalizatora to we wszystkich eRach które mam/miałem był tylko jeden kat. |
Niestety nie mam narzędzi żeby to sprawdzić. Muszę podjechać do kogoś i zweryfikować.
AndrewS - Pon Lis 04, 2019 22:52
a moze to jakas taka gesta siatka, katalizator chyba nie ma takich otworow, chodzi mi o te 3 wieksze blizej srodka, troche to bez sensu wymieniac caly kolektor zeby wymienic katalizator
jednak po googlowaniu wychodzi na to ze to moze byc katalizator z metalowym wkladem
nanab - Pon Lis 04, 2019 22:53
Bamborambo napisał/a: | dzelo23 napisał/a: | Jak nie mems to torque
To już sam głupiej wydaje mi się że za kolektorem jest jeden
Obrazek
A drugi dalej
Obrazek
Przed wymianą uszczelki bral z 0.2l oleju na 100km może katalizator za kolektorem jest zawalony. Pytanie czy kupić używany czy czyścić ten czy to może być przyczyna? |
Przecież to są katalizatory z dwóch różnych wersji... Nie występują razem, albo to albo to.
Bamborambo - Wto Lis 05, 2019 10:05
dawidd napisał/a: | Temperatura w r nie dochodzi do równej polowy - jest zawsze poniżej ok 1, może 2mm i tak jest dobrze
Mamsgiag łączy się z mems 1.6 1.9 a tu już pewnie 3 wiec będzie ciężko |
U mnie tak to wygląda, teraz było chłodniej ale jest minimalnie wyżej
CEDZIOR - Sro Lis 06, 2019 00:22
Bamborambo, termostat?
Bamborambo - Sro Lis 06, 2019 09:51
CEDZIOR napisał/a: | Bamborambo, termostat? |
Chyba taki będzie plan wymiana termostatu w najbliższym czasie oprócz tego nie mam pomysłów co jeszcze może być nie tak.
tr4bel - Sro Lis 06, 2019 11:08
Gdyby silnik był niewygrzany to nie powinien być cały czas na ssaniu? Ze zdjęcia wygląda jakby miał normalne obroty. Podepnij go i sprawdź temperatury i obroty.
dawidd - Sro Lis 13, 2019 09:47
wskazówka powinna być ciut wyżej, ale może ktoś ściągał kiedyś wskazówki i założył trochę inaczej. Generalnie to najlepiej podpiąć kompa, albo zrób test z termostatem - odpal auto i zanim sie rozgrzeje do nominalnej temp zobacz ręką czy rurka doprowadzająca płyn do chłodnicy robi się ciepła - jeśli tak to termostat nie trzyma i jest do wymiany(zakładam ze termostat mam oryginalny, nie rozwiercany itp)
|
|