|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - felgi rover 75
marekmyszk - Czw Maj 31, 2007 21:26 Temat postu: felgi rover 75 witam
chce kupic nowe felgi do mojego rovera 75
za zadne skarby nie moge odczytac parametrow dotychczasowych felg
czy ktos wie jaki jest rozstaw srub ?
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
marek
Doleslaw - Czw Maj 31, 2007 21:41
marekmyszk napisał/a: | jaki jest rozstaw srub ? |
5 x 100
Jeżeli chodzi o rozmiary, to można stosować od 6Jx15 (oryginalne stalowe) aż do 7,5Jx18 alu.
Niedawno był taki wątek: http://www.roverki.pl/forum/viewtopic.php?t=15029
marekmyszk - Pią Cze 01, 2007 11:44
wielkie dzieki
rozumiem ze przy 15 calowych szerokosc rowniez moze byc od 6j do 7,5j ?
wiesz jaka szerokosc maja oryginalne felgi ? 6j ?
napewno nowe kupie troche szersze zeby przy oponach 205 nie bylo tak wielkiego balona
pozdrawiam
blanko - Pią Cze 01, 2007 11:52
zakladanie 15 do roverka mija sie z celem wyglada jakos dziwnie... wedlug mnie min to 17 i niskoprofilowe oponki:)
marekmyszk - Pią Cze 01, 2007 12:51
zbyt gowniane zawieszenie jest w tym samochodzie zeby na 17 jezdzic. Na bardzoby napierdzielalo caly czas na dziurach. to nie bmw
blanko - Pią Cze 01, 2007 13:38
hmm skoro tak twierdzisz... ja nim jeszcze nie jezdzilem wiec niewiem..
ale dzieki za info nie wiedzialem ze rowery maja tak slabe zawieszenie:(ze juz 17calowe fele i robi nam sie woz drabiniasty az mi sie wierzyc niechce
z drugiej strony 15 do tej klasy samochodu....sprawa gustu:)
Piotrass - Pią Cze 01, 2007 14:30
marekmyszk napisał/a: | zbyt gowniane zawieszenie jest w tym samochodzie zeby na 17 jezdzic. Na bardzoby napierdzielalo caly czas na dziurach. to nie bmw |
Bardzo ciekawa opinia o tym,że R ma gówniane zawieszenie, nie to co BMW Próbowałeś jeździć R75 z 17stkami ?
marekmyszk - Pią Cze 01, 2007 14:40
moze sie zle wyrazilem
nie tyle co rover ma zle zawieszenie o ile ma złe wykonanie (co prawda ładnego) wnętrza, które po swoich latach i kilometrach zaczyna delikatnie trzeszczecz a nawet bympowiedzial pukac i stukac. Porownalem do bmw bo posiadam rowniez bmw z 87 roku i na kostce brukowej znacznie lepiej sobie on radzi niz r75. Moj R75 ma 8 lat. 101 tys km, wszystko serwisowane w aso wg ich zalecen i jest jak jest. Jezeli ktos mowi ze to najwyzsza klasa samochodu to znaczy ze albo sie oszukuje albo nigdy nie jezdzil niemieckim samochodem z wyzszej klasy (pomijam
wolkswagena).
pomimotego wszystkiego co napisalem bardzo lubie swojego roverka, ma klase i srodek jest 3 razy ladniejszy niz bmw nawet klasy 7
pozdrawiam
Rowan - Pią Cze 01, 2007 16:07
Powiem ci tak: To jest samochód z komfortowym zawieszeniem! Zakładanie dużych felg i niskoprofili do tego auta, na polskie drogi mija sie z celem!!!
Piotrass - Pią Cze 01, 2007 16:23
marekmyszk napisał/a: | po swoich latach i kilometrach zaczyna delikatnie trzeszczecz a nawet bympowiedzial pukac i stukac. |
Nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie poczas jazdy po kostce brukowej jest naprawde cicho, nic nie trzeszczy, nie puka nie stuka - słychać poprostu tylko szum opon. Auto ma 7 lat i obecnie 87 000 przebiegu.
Pozdrawiam.
Rowan - Pią Cze 01, 2007 16:26
U mnie jest tak jak u przedmówcy jest po prostu extra. Nie jeździłem chyba samochodem z lepszym zawieszeniem (może oprócz Audi Q7 ale to inna bajka). Mój R ma 71 tyś. i jest z 2001r, od roku jest w (P)olsce.
Doleslaw - Pią Cze 01, 2007 16:53
marekmyszk napisał/a: | rozumiem ze przy 15 calowych szerokosc rowniez moze byc od 6j do 7,5j ? |
Oczywiście że nie. Tylko 6J lub 6,5J. Tabelkę masz w instrukcji obslugi.
marekmyszk napisał/a: | które po swoich latach i kilometrach zaczyna delikatnie trzeszczecz a nawet bympowiedzial pukac i stukac. Porownalem do bmw bo posiadam rowniez bmw z 87 roku i na kostce brukowej znacznie lepiej sobie on radzi niz r75. Moj R75 ma 8 lat. 101 tys km, wszystko serwisowane w aso wg ich zalecen i jest jak jest. Jezeli ktos mowi ze to najwyzsza klasa samochodu to znaczy ze albo sie oszukuje albo nigdy nie jezdzil niemieckim samochodem z wyzszej klasy |
Zamiast kupować nowe felgi powinieneś zainwestować w naprawę zrujnowanego zawieszenia. Wg mnie komfort i hałaśliwość zawieszenia w dobrze utrzymanym R75 można porownać z Mercedesem klasy E, natomiast jest lepszy niż w BMW 3 i 5. Jeździłem jednym i drugim, wiem co mówię.
marekmyszk napisał/a: | nigdy nie jezdzil niemieckim samochodem z wyzszej klasy (pomijam
wolkswagena). |
Wyższa klasa to BMW 7, Mercedes S. Na pewno mają lepsze zawieszenie niż R75. No i pozostałe samochody klasy sredniej
Lurz - Nie Sie 19, 2007 12:15
Więc i ja ma pytanko. Gdzie na oryginalnych felgach Rovera 75 jest napisane czy to są 6J czy 6.5J ? Mam 15 calowe z 8 grubymi "szprychami" i chcę dokupić oponki. Teraz mam 205/65 R15. Instrukcja w j.a. mówi że do 6.5J pasują i 195 i 205 a ta, którą mam (holenderska) że tylko 205
Brt - Nie Sie 19, 2007 12:20
Powinien gdzieś wewnątrz felgi być wybity rozmiar. a jak nie , to zawsze można samemu zmierzyć. Mierzysz serokość felgi, pomiedzy miejscami styku z oponą w cm, dzielisz zmierzoną wartość przez 2,54 i masz szerokość w calach
specjal83 - Pon Sie 20, 2007 13:22 Temat postu: czy do r75 wejda felgi z cordoby 2003? witam, mam pytanko mam na oku ladne alu-felgi,ktore jezdzily w cordobie 2003r rozstaw 5x100 odsadzenie 38 a otwor centrujacy 57,1mm i 63,4 (dane te zostaly mi przeslane na maila od kogos kto chce takie sprzedac)i moje pytanko jest takie czy by weszly do r75? pozdrawiam
piter34 - Pon Sie 20, 2007 16:02
specjal83 napisał/a: | witam, mam pytanko mam na oku ladne alu-felgi,ktore jezdzily w cordobie 2003r rozstaw 5x100 odsadzenie 38 a otwor centrujacy 57,1mm i 63,4 (dane te zostaly mi przeslane na maila od kogos kto chce takie sprzedac)i moje pytanko jest takie czy by weszly do r75? pozdrawiam |
Felga nie może mieć dwóch różnych rozmiarów otworu centrującego
Albo ma 57,1 albo 63,4.
W R75 otwór ma 56,1mm, czyli możesz założyć felgę o większym otworze, tyle że wtedy niezbędne są tzw. pierścienie centrujące.
specjal83 - Pon Sie 20, 2007 16:40
piter34 napisał/a: | specjal83 napisał/a: | witam, mam pytanko mam na oku ladne alu-felgi,ktore jezdzily w cordobie 2003r rozstaw 5x100 odsadzenie 38 a otwor centrujacy 57,1mm i 63,4 (dane te zostaly mi przeslane na maila od kogos kto chce takie sprzedac)i moje pytanko jest takie czy by weszly do r75? pozdrawiam |
Albo ma 57,1 albo 63,4.
W R75 otwór ma 56,1mm, czyli możesz założyć felgę o większym otworze, tyle że wtedy niezbędne są tzw. pierścienie centrujące. |
no wlasnie nie wiem o co temu kolesiowi chodzilo przysylajac mi 2 rozmiary otworu centrujacego.
Rozumiem ze bez problemu jak dokupie pierscienie centrujace moge kupic te felgi? a te odsadzenie 38 bedzie pasowac? sory za takie glupie pytania ale nie chce zrobic skuchy kupujac felgi ktore mogly by nie pasowac, pozdrawiam
[ Dodano: Pon Sie 20, 2007 5:43 pm ]
specjal83 napisał/a: | piter34 napisał/a: | specjal83 napisał/a: | witam, mam pytanko mam na oku ladne alu-felgi,ktore jezdzily w cordobie 2003r rozstaw 5x100 odsadzenie 38 a otwor centrujacy 57,1mm i 63,4 (dane te zostaly mi przeslane na maila od kogos kto chce takie sprzedac)i moje pytanko jest takie czy by weszly do r75? pozdrawiam |
Albo ma 57,1 albo 63,4.
W R75 otwór ma 56,1mm, czyli możesz założyć felgę o większym otworze, tyle że wtedy niezbędne są tzw. pierścienie centrujące. |
no wlasnie nie wiem o co temu kolesiowi chodzilo przysylajac mi 2 rozmiary otworu centrujacego.
Rozumiem ze bez problemu jak dokupie pierscienie centrujace moge kupic te felgi? a te odsadzenie 38 bedzie pasowac? sory za takie glupie pytania ale nie chce zrobic skuchy kupujac felgi ktore mogly by nie pasowac, pozdrawiam |
co do szerokosci felgi to ma ona 8j,:)
piter34 - Wto Sie 21, 2007 10:41
specjal83 napisał/a: | co do szerokosci felgi to ma ona 8j,:) |
Przy takiej szerokości, to muszą być chyba jakieś 18 calowe. Dobrze myślę? :totalszok:
specjal83 napisał/a: | sory za takie glupie pytania ale nie chce zrobic skuchy kupujac felgi ktore mogly by nie pasowac, pozdrawiam |
Dopytaj o ten otwór, bo takie dwuznaczne odpowiedzi mogą wzbudzić podejrzenia o inne elementy towaru/umowy.
specjal83 napisał/a: | a te odsadzenie 38 bedzie pasowac? |
Felga może nieznacznie wystawać poza krawędź błotnika moim zdaniem.
specjal83 - Wto Sie 21, 2007 20:17
piter34 napisał/a: | specjal83 napisał/a: | co do szerokosci felgi to ma ona 8j,:) |
Przy takiej szerokości, to muszą być chyba jakieś 18 calowe. Dobrze myślę? :totalszok:
specjal83 napisał/a: | sory za takie glupie pytania ale nie chce zrobic skuchy kupujac felgi ktore mogly by nie pasowac, pozdrawiam |
Dopytaj o ten otwór, bo takie dwuznaczne odpowiedzi mogą wzbudzić podejrzenia o inne elementy towaru/umowy.
specjal83 napisał/a: | a te odsadzenie 38 bedzie pasowac? |
Felga może nieznacznie wystawać poza krawędź błotnika moim zdaniem. |
sa to felgi 17 calowe,a jak to jest z ta szerokoscia felgi, ze 17" wejda o szerokosci do 7,5 j a 18" do 8j (tak wyczytałem na forum) jesli 18"wejda to moim zdaniem 17 tez powinny wejsc o tej samej szerokosci, poprawcie mnie jesli sie myle...
co do odsadzenia to tak troszke kiepsko jakby felga wystawala wtedy kola moga trzec o krawedz blotnika hmm....
piter34 - Sro Sie 22, 2007 11:26
specjal83 napisał/a: | sa to felgi 17 calowe,a jak to jest z ta szerokoscia felgi, ze 17" wejda o szerokosci do 7,5 j a 18" do 8j (tak wyczytałem na forum) jesli 18"wejda to moim zdaniem 17 tez powinny wejsc o tej samej szerokosci, poprawcie mnie jesli sie myle...
co do odsadzenia to tak troszke kiepsko jakby felga wystawala wtedy kola moga trzec o krawedz blotnika hmm.... |
Przelicz sobie i sprawdź empirycznie lub porównaj z fabrycznym ET i szerokością felgi:
"Od połowy szerokości felgi (uprzednio przeliczonej na mm) odejmując wartość ET otrzymamy odległość ile felga będzie odsunięta na zewnątrz auta licząc od piasty."
PHJOWI - Czw Sie 23, 2007 22:55
zobacz te miodzio wyglądają :
freestyler - Nie Wrz 02, 2007 21:19
Piotrass napisał/a: | marekmyszk napisał/a: | po swoich latach i kilometrach zaczyna delikatnie trzeszczecz a nawet bympowiedzial pukac i stukac. |
Nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie poczas jazdy po kostce brukowej jest naprawde cicho, nic nie trzeszczy, nie puka nie stuka - słychać poprostu tylko szum opon. Auto ma 7 lat i obecnie 87 000 przebiegu.
Pozdrawiam. |
dobrze ze nie masz ZT lub ZS lub ZR bo tam troche utwardzili zawias i juz nie mozna powiedziec ze jet komfortowo...
specjal83 - Pon Wrz 03, 2007 01:14 Temat postu: [r75] piekne felgi witam, chce sie wszystkim pochwalic moimi nowo zakupionymi felami, sa to chromy 17' x7,5 et 40 sa poprostu zajefajne zdjecia przesle jak znajde aparat...pozdro
simon1986 - Nie Lut 14, 2010 14:41
Witam!
Podklejam się pod temat. Czy te felgi z oponkami będą mi pasowały do mojego R75?? FELGI 16' KOŁA ZIMOWE ALU 7.5X16 TE35 5X100 VW
http://allegro.pl/item901...5_5x100_vw.html
Markzo - Nie Lut 14, 2010 15:14
dopytaj się o wymiar otworu centrującego powinny pasować
|
|