Zobacz temat - [R416] Stukające zaciski układu hamulcowego...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Stukające zaciski układu hamulcowego...

fabryk - Czw Cze 07, 2007 16:28
Temat postu: [R416] Stukające zaciski układu hamulcowego...
Witam.

Od jakiegos czasu cos mi stukalo przy ruszaniu i hamowaniu..myslalem ze to konczace sie klocki...niestety okazalo sie ze to wyrobily sie tuleje trzymajace zacisk do jarzma i zaciski maja luzy...nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa ale jakas nazwe ma....

I teraz pytanie ma ktos jakis patent na to i czy przy ewentualnej wymianie musze zmieniac cale zaciski czy dostane gdzies te tuleje?

Aha i czy do 416si (bez absu) pasuja zaciski od innych 400? np 414 albo 420.

Dziekuje za pomoc
pozdrawiam

sTERYD - Czw Cze 07, 2007 19:45

fabryk napisał/a:
I teraz pytanie ma ktos jakis patent na to i czy przy ewentualnej wymianie musze zmieniac cale zaciski czy dostane gdzies te tuleje?

na Twoim miejscu kupiłbym używane zaciski w całości. Jeśli wymienisz same prowadniczki to może okazać się że otwory w zaciskach też są wyrobione i usterka zostanie :(
fabryk napisał/a:
Aha i czy do 416si (bez absu) pasuja zaciski od innych 400? np 414 albo 420.

w EPC dla serii R400/45 MG ZS jest podział tylko na zaciski do tarcz wentylowanych i niewentylowanych

Brt - Czw Cze 07, 2007 20:18

pfabryk, poszukaj uzywanych jarzm z tulejami. sTERYD, z tyłu są tylko niewentylowane :mrgreen: Pasują też od R200 (wersje z tylnymi tarczowymi). Miałem jedną tuleję wyrobioną, a drugą zatartą, tyle, że zostało mi jarzmo po wcześniejszej wymianie zacisku i z dwóch poskładałem jeden :D
fabryk - Czw Cze 07, 2007 22:53

Brt napisał/a:
pfabryk, poszukaj uzywanych jarzm z tulejami. sTERYD, z tyłu są tylko niewentylowane :mrgreen: Pasują też od R200 (wersje z tylnymi tarczowymi). Miałem jedną tuleję wyrobioną, a drugą zatartą, tyle, że zostało mi jarzmo po wcześniejszej wymianie zacisku i z dwóch poskładałem jeden :D

ja of course szukam na przod do wentylowanych ale absu nie mam....

gosc mi prponuje w bardzo dobrym stanie za komplet 100zl chyba sie skusze i odrazu na czarno pomaluje i beda jak nowe :)