Zobacz temat - [R827] Problemy z CB

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R827] Problemy z CB

blaz - Wto Cze 12, 2007 17:08
Temat postu: [R827] Problemy z CB
--------------------------------------------------------------------------------

Witam
Mam taki problem chcialem zalozyc CB do roverka wyprobowalem chyba wszystkie radia, i problem jest taki ze autko daje takie zaklocenia ze CB nie dziala. Czy ktos mial podobny problem? Dodam ze nawet sa zaklocenia przy wylaczonym silniku!!!!

pozdrawiam
blazej

giewu - Wto Cze 12, 2007 17:16

blaz napisał/a:
Dodam ze nawet sa zaklocenia przy wylaczonym silniku!!!!

to już wiemy, że na pewno problem nie tkwi w autku :D ...
napisz coś więcej: jakie radio, jaka antena, jak to jest podłączone, czy ktoś Ci zmierzył swr zestawu

blaz - Wto Cze 12, 2007 17:27
Temat postu: no chyba niestety z autkiem
Radia byly rozne od cobry, przez onwy presidenty anteny hustler i inne tez dopoki nie ma zaplonu jest ok na Swr jest 1,1 - 1,2 a czeszczy albo zasieg jest 2- 2,5 km
juz nie wiem o co chodzi jak zepne z akumulatora i wszystko jest wylaczone to ok jak tylko przekrece kluczyk to lipa...

Deeptrip - Wto Cze 12, 2007 17:28

ja dzisiaj miałem cały dzień zakłócenia na s7 ... a przedwczoraj całe popołudnie ruski śmiecili ;) poprostu dobra propagacja ...

a nie miałeś gdzieś w pobliżu jakiegoś warsztatu ślusarskiego albo fabryki... często dają po całym paśmie... albo niektóre światła na skrzyżowaniach strasznie sieją....
jak na wyłaczonym silniku na różnych radiach i antenach były zakłócenia to musi coś siać w sąsiedztwie ;) nie ma bata

giewu - Wto Cze 12, 2007 17:35

Deeptrip napisał/a:
jak na wyłaczonym silniku na różnych radiach i antenach były zakłócenia to musi coś siać w sąsiedztwie ;) nie ma bata

zdecydowanie jestem za ... może spróbuj włączyć radio w jakimś innym miejscu, może gdzieś wyjedź za miasto ...

blaz - Wto Cze 12, 2007 18:05
Temat postu: sianie
Radia byly testowane w miescie za miastem przekladane z auta do auta i w innych bylo ok a u mnie sieje chyba ze wszystko w aucie jest wylaczone i radio spiete jest na krotko, z akumulatorem.
giewu - Wto Cze 12, 2007 18:29

blaz napisał/a:
radio spiete jest na krotko, z akumulatorem.

...a może to właśnie jest rozwiązanie najlepsze dla Ciebie ... podpiąć radio bezpośrednio pod akumulator z zastosowaniem bezpiecznika po drodze,a nie pod np. zapalniczkę ? Wielu użytkowników CB skarżyło się na różnego rodzaju urządzenia w samochodach powodujące konflikty, a właśnie podłączenie do akumulatora rozwiązywało problemy.

Deeptrip - Wto Cze 12, 2007 18:46

ja miałem taki numer jak z jednego kabla zasilałem CB i tomtoma...
jak miałem przez chwile magnesówke to el szyby i wycieraczki zakłócały a po wymianie anteny jok rynkom łodjoł ;)

giewu - Wto Cze 12, 2007 19:43

ale blaz pisał, że jakiekolwiek radio założył z jakąkolwiek anteną to i tak miał problem na załączonym silniku ... chyba, że czegoś nam tu nie sprecyzował :twisted: np. co z czym podłączał ;) ... no i jak tu pomóc ;) ?
Deeptrip - Wto Cze 12, 2007 20:08

a w pierwszym poście że i przy wyłaczonym są zakłócenia.... :roll: czyli ma jakieś urządzenie siejące i jedyne co mi przychodzi na myśl to wyciągać bezpieczniki i słuchać kiedy przestanie siać ;) później zlokalizować co jest do niego podłączone i bedzie wiadomo co sieje ;) albo poprostu pociągnąć kabel bezpośrednio od aku jak jest dobrze ;)
Paul - Wto Cze 12, 2007 20:21

A ja proponuję poczytać forum www.cb-radio.pl - tam o CB więdzą prawie tyle, co my razem o Roverkach ;)
Jest b. dużo o różnego rodzaju zakłóceniach i sposobach walki z nimi.

piotr8 - Wto Cze 12, 2007 21:35

Popieram Paul, tam jest wszystko, blaz, ale jak masz GPS to lubi tak siać i nic z tym nie zrobisz,ale mimo wszystko polecam lekture na www.cb-radio.pl
blaz - Wto Cze 12, 2007 21:50

No dzieki za rady, jesli chodzi o anteny to faktycznie sprawdzalem tylko na magnesowkach, a z bezpiecznikami to jest dobry pomysl. Niestety na krotko z aku nie da rady bo sieje jak sie przekreci kluczyk. bede probowal jak znajde to dam znac
pozdrowienka

maciej - Sro Cze 13, 2007 09:13

Używam CB w 827 i autko bardzo mocno szumi - 6 różnych komputerów z połowy lat 80, kiedy nie dbało się o kompatybilność elektromagnetyczną, sieje bardziej niż nieźle.
Mam Unidena 520 XL i niedostrojoną magnesówkę i muszę mieć sql na połowę lub więcej, ale podobno słychać mnie dobrze i bez szumów.

blaz - Sro Cze 13, 2007 16:30
Temat postu: cb
A jak Ty slyszysz i z jakiej odleglosci?
maciej - Sro Cze 13, 2007 16:43

Jeśli ktoś mi się przebije to szłyszę dobrze.
Co do zasięgu, to nigdy nie sprawdzałem bezpośrednio, ale 3 km to napewno - zwykle wystarcza, a że szykuje się i tak do zmiany i strojenia anteny, to nie chciało mi się poprawiać.