Zobacz temat - [R214] Problem ze skrzynią biegów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Problem ze skrzynią biegów

Siara-Wino - Czw Cze 21, 2007 00:52
Temat postu: [R214] Problem ze skrzynią biegów
Problem jest następujacy. Przy wrzucaniu 2 skrzynia strasznie daje, jakbym niedociągał sprzęgła.
Chyba synchronizacja padła, ale moze ktoś już miał podobny problem i jakoś sie z nim uporał.

Pozdrawiam

Brt - Czw Cze 21, 2007 08:50

Można wymienić synchronizator i powinno to rozwiazać problem. Kika osób już naprawiało taką usterkę. Pasujęsynchronizator ze skrzyń biegów od Peugeota.
piter34 - Czw Cze 21, 2007 12:07

Brt napisał/a:
Pasujęsynchronizator ze skrzyń biegów od Peugeota.

Konkretnie od skrzyni oznaczanej "MA" i montowanej m.in. w P306 oraz P205.

Siara-Wino - Sob Cze 23, 2007 09:33

A ile mniej więcej kosztuje taka wymiana???
srbenda - Sob Cze 23, 2007 10:06

Synchronizator około 50zł a wymiana kilka stówek... :(
fenster - Nie Cze 24, 2007 17:34

czyli lepiej bo pewnie taniej, jest kupic synchronizator z Peugeota??
Siara-Wino - Nie Cze 24, 2007 23:25

CZy pewniej niewiadomo, ale zdecydowanie taniej :) A moze sie wypowiedziec ktos kto zrobil jzu cos takiego? Jak sie to sprawdza? Nie ma zadnych problemow?
I jeszcze jedno pytanie. Synchronizator jest na jeden szczegolny bieg, czy jeden starczy na cala skrzynie???

PTE - Pon Cze 25, 2007 10:12

Siara-Wino napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie. Synchronizator jest na jeden szczegolny bieg, czy jeden starczy na cala skrzynie???

Każdy bieg ma osobny synchronizator. Oprócz wstecznego, który nie jest synchronizowany.

piter34 - Wto Cze 26, 2007 15:29

fenster napisał/a:
czyli lepiej bo pewnie taniej, jest kupic synchronizator z Peugeota??

Ja kupowałem właśnie w Peugocie za 70PLN sztukę.

kqba - Pon Lis 07, 2011 13:26

Mam podobny problem.
Podczas redukcji z 4 na 3 jest zgrzyt, czy to też synchronizator?

Skrzynię mam w miarę nową tzn. włożyłem skrzynię z R25 1.4 8V. Jeden minus, to to że ma krótsze przełożenia, i może to wpływa na jej żywotność.

leszczu - Pon Lis 07, 2011 16:28

kqba napisał/a:
Podczas redukcji z 4 na 3 jest zgrzyt, czy to też synchronizator?

Najprawdopodobniej tak. :/

Biedro - Pon Sty 09, 2012 11:27
Temat postu: Skrzynia biegów w 214 Si
Witam, jestem nowa, proszę wybaczyć za jakieś nietrafione miejsce pisania.
Dostałam Rover 214 Si w spadku i pięknie jeździło, choć skrzynia zgrzytała.
w weekend padła skrzynia biegów. Nie wskakuje dwójka (inne działają), zgrzyt.
Zostawiłam auto w warsztacie, czekając na telefon aż znajda nową skrzynię biegów.
Myślicie, że konieczna jest wymianę całej skrzyni, bo widzę, że ten problem jest chyba powszechny?Ile to kosztuje?

kqba - Pon Sty 09, 2012 11:40

Myślę że nie opłaca się naprawiać, jeżeli skrzynię można kupić za 400zł. Nie wiem ile taka naprawa wyniesie, ale myślę że podobnie.
Brt - Pon Sty 09, 2012 12:51

padł synchronizator 2 biegu zapewne ... problem nie jest powszechny, ale zdarzają się takie przypadki o ile kojarzę ... chyba też bym szukał innej sprawnej skrzyni, koniecznie z gwarancją rozruchową lub takiej jeszcze nie wymontowanej, żeby można było ją sprawdzić podczas jazdy ;) (chociaż tak to pewnie ciężko będzie) ... aczkolwiek jeśli mechanik kumaty i mu sie będzie chciało, to może spróbować i tą naprawić. Koszty jak kolega wyżej napisał, pewnie będą podobne. Wszystko zależy od tego co w środku będzie widać po rozebraniu.

Swoją (inną niż Twoja) kiedyś zdecydowałem się naprawiać, i przynajmniej miałem pewnośc, że mam nowe części w środku i troche spokojnie pojeżdżę ... wytrzymała do sprzedaży 100kkm i dalej pewnie gdzieś jeździ :)

kqba - Pon Sty 09, 2012 13:20

Ja mam już drugą skrzynkę i też pada.
W pierwszej padły łożyska, więc strasznie huczało. Wymieniłem na model z R25.
Prawdopodobnie mechanik podczas wymiany wlał inny olej niż 75w80 albo w ogóle go nie wlał, bo nic o tym nie wspomniał, a ja nie dopytałem. No i po 10tys km odezwał się synchronizator III biegu. Na razie tak jeżdżę. Największy zgrzyt jest przy redukowaniu z IV na III, więc staram się tego unikać chociaż nie zawsze się da.
Swoją drogą autem od pół roku jeździ moja żona, i nie traktuje go delikatnie. Powiedzmy że wychodzi z założenia, że jak bieg nie wchodzi to go trzeba wepchnąć :wink:

Brt - Pon Sty 09, 2012 13:31

kqba proponuję redukować z lekkim międzygazem ... zwykle pomaga :)
kqba - Pon Sty 09, 2012 13:52

Jak w wyścigowym Porsche :) Sprawdzę.
Ale żona tego nie załapie.

Biedro - Pon Sty 09, 2012 16:50
Temat postu: [214 Si] 1998
kqba napisał/a:
Ja mam już drugą skrzynkę i też pada.
W pierwszej padły łożyska, więc strasznie huczało. Wymieniłem na model z R25.
Prawdopodobnie mechanik podczas wymiany wlał inny olej niż 75w80 albo w ogóle go nie wlał, bo nic o tym nie wspomniał, a ja nie dopytałem. No i po 10tys km odezwał się synchronizator III biegu. Na razie tak jeżdżę. Największy zgrzyt jest przy redukowaniu z IV na III, więc staram się tego unikać chociaż nie zawsze się da.
Swoją drogą autem od pół roku jeździ moja żona, i nie traktuje go delikatnie. Powiedzmy że wychodzi z założenia, że jak bieg nie wchodzi to go trzeba wepchnąć :wink:

Dzieki ALL :) No właśnie, od razu powiedzieli, ze trzeba szukac skrzyni biegów. Nie zastanawiali się głośno nad naprawą czy wymiana synchronizatora. Czyli nie powinni wiecej zaśpiewac niz 400-500 zł?

[ Dodano: Pon Sty 09, 2012 16:50 ]
Obdzwoniłam polecane warsztaty i sklepy z cześciami STĄD. Nie ma tej skrzyni, jeden mówił, ze nie ma takiej juz od 2 lat.
Kto w Warszawie mógłby mi ja naprawić? Możecie podpowiedzieć? :!: :?: :idea:

kqba - Pon Sty 09, 2012 19:05

na allegro tego pełno:
http://allegro.pl/listing...p&change_view=1

Oczywiście kupujesz prawie w ciemno, ale zawsze możesz podpytać na forum, która dobra.
Nie wiem ile mechanik zaśpiewa za wymianę, ale myślę że z 200zł, a w stolicy może i więcej.
Może inni się wypowiedzą.

Biedro - Czw Sty 12, 2012 15:49
Temat postu: [214 Si] 1998
Co prawda nie ten typ, do 214 Si kosztuje już 600-700! o jeza, z wymiana to prawie tysiąc będzie. :cry:

[ Dodano: Czw Sty 12, 2012 15:49 ]
mechanik podjął od razu decyzję zamówienia całej skrzyni biegów. Zapytałam jaki bedzie kosztorys, odpowiedział, że jak przyjdzie skrzynia to zadzwoni i powie. Sprawdziłam ceny skrzyń 400-700 zł. Mineły dwa dni, mechanik zaczął robic auto bez konsultacji kosztorysowej. Dziś zadzwoni i powiedział, ze cena koncowa wynosi 1850 zł. Nie bylam i nie jestem gotowa na taka naprawę. Nie jestem w stanie mu zapłacic takiej kwoty. Gdyby mi powiedział, ze to koszt powyżej 1000zł poczekałabym aż nas znajomy mechanik z forum wróci z wakacji z dziecmi i zrobi mi to za 850 zł(tak wyceniał). A tu została postawiona w sytuacji gotowej- Buli płacz. Zupełnie nie wiem co w takiej sytuacji zrobić? Jakie mi przysługują prawa? :neutral: :roll: :evil:

leszczu - Czw Sty 12, 2012 15:58

Biedro napisał/a:
ze cena koncowa wynosi 1850 zł.

:shock: Ta cena to chyba z kosmosu. Chociaż mu nic nie płać.

bolcik - Czw Sty 12, 2012 16:09

uuu troche przegial. niech ci wypisze co zrobil i za ile. zawsze to jakis punkt odniesienia
Kozik - Czw Sty 12, 2012 20:06

za 1850zł to miałabyś wymieniony synchronizator, przegląd skrzyni, wymiana wszystkich łożysk i do tego wyprany samochód, umyty i nawoskowany ręcznie.

Duży koszt naprawy ;/ ja sprzedając swoją skrzynię (z montażem) wziąłem coś koło 800zł, ludek sobie tylko kupił olej oddał auto i na drugi dzień miał gotowe

wachu990 - Czw Sty 12, 2012 21:03

1850 zł Straaaaszna przesada ..... :grin: Niech powie co zrobił - bo sam jestem ciekawy i ile ta skrzynia kosztowała .....
Kozik - Czw Sty 12, 2012 21:05

wg mnie za robotę to tak do 500zł max się liczy za wymianę skrzyni (u mnie ceny oscylują w granicach 150-250zł
wachu990 - Czw Sty 12, 2012 21:10

Aaaaa może 850 zl bez tysiąc ??
kqba - Czw Sty 12, 2012 21:46

Szczęka mi opadła :shock:

Niech będzie tak:
skrzynia 600zł
olej 100zł
wymiana 300zł

Chyba to wystarczy?

wachu990 - Czw Sty 12, 2012 21:55

Co to za olej za 100 zl ?? :grin: W pozłacanej bańce ?? hehe
Kozik - Czw Sty 12, 2012 21:57

wachu990 napisał/a:
Co to za olej za 100 zl ?? :grin: W pozłacanej bańce ?? hehe

http://skrzynie.com.pl/texaco-mtf-94.html

a wchodzi prawie dwa litry ;)

wachu990 - Czw Sty 12, 2012 22:06

Mogę podać przykład 1l (dedykowanego) mobila za 25 zl :grin: Ale chyba nie będziemy się o to sprzeczać :grin: Moje zdanie jest jedno !! Ten mechanik to naciągacz ... Niech powie co zrobił ale i tak bym mu tyle nie zapłacił :/
Kozik - Czw Sty 12, 2012 22:10

wachu990 napisał/a:
Mogę podać przykład 1l (dedykowanego) mobila za 25 zl

tak zajechałem na takim skrzynie szt 2

wachu990 - Czw Sty 12, 2012 22:43

Słuszna rada !! Teraz na pewno bym takiego nie zalał :grin: Takie czułe te skrzynie ?? Że mają wyrafinowany smak hehe
kqba - Pią Sty 13, 2012 07:43

moja druga skrzynka na tanim oleju 15tys. pojeździła i padł synchronizator.
Kozik - Pią Sty 13, 2012 08:11

wachu990 napisał/a:
Takie czułe te skrzynie ?? Że mają wyrafinowany smak hehe

skrzynie roverowe są ogólnie słabe, R65 jest całkiem słaba i bardzo wrażliwa na olej
PG1 nadaje się tylko do najsłabszych silników, jak pojawia się więcej Nm to też klękają.

Co do oleju to też myślałem, że olej to olej ale jednak nie.
Ja jeżdżę sporo, może nie tak agresywnie ale sporo i zwyczajnie się w nich łożyska sypią, nie są to skrzynie które przeżyją auto przy dużych przebiegach ;)

wachu990 - Pią Sty 13, 2012 10:24

Jeszcze niedawno sobie mówiłem jak będzie luźna kasa to wymienie olej w skrzyni ... - przecież nie wiadomo co tam jest, czy tam jest, i kiedy był zmieniany .... chyba pozostawie jak jest. Nic się nie dzieje - jeszcze wydam kase na olej "narobie się" i skrzynia się posypie .... :/
Biedro - Pią Sty 13, 2012 14:48

No własnie!!?!
Twierdzi,że
850 - skrzynia biegów
450- sprzegło( nie było mowy o sprzęgle!?) nawte jesli sa top tarcze spzegła to i tak powinien zadzownic powiedziec.
450 robocizna - TAK mi wyjaśnił.
Kłocę sie, stawiam mozno na nie, ze nawet nie mam takiej kasy! (to auto nie jest warte takiej naprawy tak btw). I Spryciarz zadzwonil o 9.00 rano, nie odbieralam, wiec o 13,00 zaczał bez zgody na kosztorys reperować. W zyciu bym się nie zgodziła na taka sumę, ale co JA MAM TERAZ ZROBIĆ?
PORADŹCIE!

[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 14:48 ]
wachu990 napisał/a:
Mogę podać przykład 1l (dedykowanego) mobila za 25 zl :grin: Ale chyba nie będziemy się o to sprzeczać :grin: Moje zdanie jest jedno !! Ten mechanik to naciągacz ... Niech powie co zrobił ale i tak bym mu tyle nie zapłacił :/

TAK, ponoć dwał dwa litry oleju, ale oczywiscie nie powiedzial (jesczze jakiego) . Ta cena jest taka, jakbym nie chciała faktury (dodał!)
MEchanika pojazdowa na Fabrycznej w Warszawie. btw

Kozik - Pią Sty 13, 2012 15:16

Biedro, mocno drogo ale jeśli nie umawialiście się na ceny to trudno powiedzieć co zrobić, wszystko można było taniej kupić no ale cóż.
kqba - Pią Sty 13, 2012 15:24

W sumie z tym sprzęgłem to już coś mniej, ale i tak można było taniej no i nieładnie z jego strony że się nie skonsultował.
Wszystko zależy w jakim stanie było stare sprzęgło i jakie założył.
LUK czy Valeo chyba tyle kosztuje, ale można i MAPA kupić za 200 parę złotych.

Biedro - Pią Sty 13, 2012 15:45

Czuję, ze ta sprawa skończy się u Rzecznika KOnsumenckiego jesli nie pojdzie na jakąś ugode/ Przecież to cena "bez faktury", czyli i bez gwarancji? jesli z faktura to trzeba doliczyc VAT. a to juz 2300 ...na miłośc boska, to nie limuzyna z 2009 roku. A tu juz Federacja poradziła Urząd Kontroli Skarbowej. Ale to był głupi wybór ten mechanik na Fabrycznej...po sasiedzku.

[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 15:43 ]
kqba napisał/a:
W sumie z tym sprzęgłem to już coś mniej, ale i tak można było taniej no i nieładnie z jego strony że się nie skonsultował.

Umawialiśmy się na telefon w sprawie kosztorysu. Pan Sawicki mechanik twierdził, ze sie do mnie nie dodzwonił (mialam wyciszony telefon i oddzwonilam 4 godz pózniej) i zaczął bez mojej zgody reperować. Przeciez wiem, ze bym się nie zgodziła na taka cenę!
Zgoda klienta na kosztorys musi byc- RAJT?

[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 15:45 ]
kqba napisał/a:

No własnie tego mi tez nie wylozył, nawet nie wiem czy to tarcze sprzegła czy coś więcej.
Ja problemów ze sprzęgłem nie miałam (ale tez nie wiem czy to jest argument w tej sprawie)

kqba - Pią Sty 13, 2012 21:09

W sumie jak bez faktury, to niech od ceny części tez odejmie 23% żeby było sprawiedliwie.
No ale chyba masz rację. Trochę cię chce naciągnąć. Skontaktuj się z rzecznikiem konsumentów. Może go to wystraszy.

U Rczecznika przyda ci się jego NIP i REGON żeby go wyszukać w bazie CEIDG
Numer NIP 9521004790
Numer REGON 010816580

Biedro - Pią Sty 13, 2012 21:23

Juz skontaktowałam sie z Rzecznikiem, w poniedziałek mam omówic sprawe. Wyszukałeś NIP i Regon? :)) ? :oops: :roll:
kangaroo69 - Nie Sty 15, 2012 15:20

W każdym wypadku, szczególnie z fakturą masz dwa tygodnie na rezygnację, tak mi powiedział mechanik gdy wymienił mi sprzęgło bez mojej wiedzy ale że byłem zadowolony to mu jeszcze podziękowałem. Rover to nie statek kosmiczny a za 2300 to można drugiego kupić :!: To R 200 a nie R25 :sad: Umowy nie podpisywałaś, nie masz żadnych zobowiązań, nie daj się ,myślą że jak kobietę zobaczą to wcisną co się da :evil:
Pozdrawiam i powodzenia :wink:

Biedro - Pią Sty 20, 2012 15:40

Ta wiadomośc jest BARDZO PRZYDATNA, dzięki!

[ Dodano: Pią Sty 20, 2012 15:39 ]
Wykłócone, podparte prawami, kórymi poinstruował mnie rzecznik/ odebrane, nie dałam mu wiecej niz tysiąc. Umówiliśmy się, ze resztę doniosę w ratach ;) . Niniejszym mam ich na uwięzi, bo jakby coś sie działo to nie opłacę.
Czy to możliwe, żeby trójka i wsteczny np tak cięzko wchodziły? Nie można tego poprawić? Mówił mi, że to się wyrobi, ale jak nie to nie wiem czy go chcę wiecej na oczy widzieć. I ten zapach...smierdzi... Po wymianie sprzęgła w Mitsubishi tak nie miałam, co o tym sądzicie?

Kozik - Sob Sty 21, 2012 12:45

Biedro napisał/a:
Czy to możliwe, żeby trójka i wsteczny np tak cięzko wchodziły?

wsteczny norma a co do 3 biegu to jest coś nie tak

sobon - Pon Sty 07, 2013 11:12

Od niedawna pojawił się taki problem :

Biegi wchodzą bardzo dobrze na postoju z zapalonym i zgaszonym silnikiem , podczas jazdy - przyspieszania - też jest wszystko ok 1..2..3... wchodzą dobrze , problem pojawia się gdy chcę zmienić z 3 na 2 nie chce wejść jakby coś lewarek trzymało dopiero gdy auto zwolni wrzucam z 3 na 1 na sprzęgle i 2 wchodzi.
Czyli po kolei biegi działają ,tylko nie działa redukcja z 3 na 2
Synchronizator ?? ? Co jest grane ?
Dodam że w skrzyni nic nie huczy, trze itp (cisza)
Proszę o pomoc jakieś porady.

kqba - Pon Sty 07, 2013 11:18

wygląda to na synchronizator.
sobon - Pon Sty 07, 2013 11:23

a nie ma tam jakiegoś "jabłka" pod lewarkiem które można wymienić?? (Tak było w cinquecento 1100 takie plastikowe kółko i było wytarte biegi nie wchodziły) ??
A jeśli nie synchronizator to co może być jeszcze ??

kqba - Pon Sty 07, 2013 11:37

Czasami urywał albo odczepiał się wodzik prowadzący od dźwigni do skrzyni, ale jeżeli pozostałe biegi wchodzą to nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Zepsuty synchronizator objawia się się najczęściej zgrzytem podczas redukcji. Naprawa jest nieopłacalna, chyba że zrobisz to sam.

Wymiana skrzyni to ok 700-800zł z robocizną. Ważne żeby wlać odpowiedni olej 75w80, bo mi po wymianie skrzyni wlali 10w40 i synchronizator padł po roku.

U ciebie mógł sie rozsypać całkiem synchronizator i pewnie się gdzieś zakleszczył bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

sobon - Pon Sty 07, 2013 11:48

Właśnie u mnie żadnego zgrzytania nie ma .
Raczej będę chciał zrobić to sam tylko dokładnie nie wiem gdzie się znajduje ten synchronizator wiem że w skrzyni i że trzeba ją rozpołowić i pytanie jest takie czy będzie widać ten "rozsypany" synchronizator bo jak nie to który to jest od 2 biegu ?? ??
I gdzie mogę taki dostać i ile będzie kosztował ?? ?
Będę wdzięczny o jakieś może foto skrzyni i link tego synchronizatora ?? ?
Z góry dzięki :))