|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Nierówne obroty i ogrzewanie
robi0543 - Pią Cze 29, 2007 04:37 Temat postu: [R75] Nierówne obroty i ogrzewanie Witam niedawno zostalem szczesliwym posiadaczem R75 lecz niestety ma kilka drobnych usterek takich jak np na wolnych obrotach silnik nierowno pracuje, i nie dziala ogrzewanie po stronie pasazera. Moze ktos ma jakies pomysly jak to naprawic z gory wielkie dzieki.
Rowan - Pią Cze 29, 2007 13:26
Co do nie równej pracy silnika to poszukaj na stronie klubowej i na forum bo pamiętam że było coś na ten temat. A co do ogrzewania to czy masz "ATC" czy manual? Jeśli "ATC" to ustaw najniższą u kierowcy a najwyższą u pasażera i sprawdź czy działa z tyłu jeśli tak no to będziemy dalej myśleć a jeśli nie no to jakiś sterownik od tej strony (pasażera) ci padł.
robi0543 - Pią Cze 29, 2007 13:36
Przeszukalem forum i nie znalazlem nic na temat obrotow ale moze slabo sie staralem sprawdze jeszcze raz. A z tym ogrzewaniem mam chyba ATC i przy ustawionej tem pasazera na maxa wieje zimnem strona kierowcy dziala oka. Pewnie tak jak napisales z tym sterowaniem. A ciezko sie do tego dobrac???
Rowan - Pią Cze 29, 2007 13:40
Szczerzę???
Nie mam pojęcia!!! Nigdy tego w tym aucie nie rozbierałem, bo ie było takiej potrzeby. Ściągnij sobie RAVE tam jest napewno. A jeszcze jedno, a z tyłu jakim powietrzem wieje? przy max z pasażera?
robi0543 - Pią Cze 29, 2007 13:45
A i owszem wieje ale rowniez zimne. Mam rave ale cholerstwa nie moge odpalic.Ale to wina kompa format mu potrzebny. Trzeba znalezc chwile i posiedziec.
A jeszcze jedno masz jakis pomysl jak pociagnac kabel zasilajacy wzmacniacz od akumulatora do bagaznika. Wizja rozkrecania obic mnie przeraza
Marian_K - Pią Cze 29, 2007 15:24
Kurcze - jakoś się pogubiłem w Twoim opisie...
Sprawdź czy dobrze zrozumiałem:
1. Po stronie kierowcy sytuacja jest prawidłowa, a więc:
a) ustawiamy temp. na minimum (na wyświetlaczu "Lo") - z kanałów wentylacyjnych kierowcy (górnych i dolnych) wylatuje zimne powietrze
b) ustawiamy temp. na maximum - z kanałów wentylacyjnych kierowcy (górnych i dolnych) wylatuje ciepłe powietrze
2. Po stronie pasażera - niezależnie od ustawień na module klimatyzacji - z kanałów wentylacyjnych pasażera (górnych i dolnych) zawsze wylatuje zimne powietrze.
Dobrze zrozumiałem?
Dodam tylko, że z kanałów wentylacyjnych tylnych górnych - zawsze wylatuje zimne powietrze w R75. Taka konstrukcja
Pozdrawiam!
robi0543 - Pią Cze 29, 2007 17:07
Dokladnie tak. Po stronie pasazera z obu nawiewow co bym nie robil zawsze to samo.
Rowan - Pią Cze 29, 2007 18:58
Co do ogrzewania z tyłu tego "górnego" to u mnie leci ciepłe jak już się dobrze kanały nagrzją
henryk - Pią Cze 29, 2007 20:44
Marian_K napisał/a: | z kanałów wentylacyjnych tylnych górnych - zawsze wylatuje zimne powietrze w R75. Taka konstrukcja |
Też tak mam, co mnie dotychczas niepokoiło trochę. Tylne górne - to te między siedzeniami przednimi nad popielniczką? A gdzie są kanały "tylne dolne"?
Rowan - Pią Cze 29, 2007 21:00
Pod siedzeniami
Marian_K - Sob Cze 30, 2007 22:16
robi0543 napisał/a: | Dokladnie tak. Po stronie pasazera z obu nawiewow co bym nie robil zawsze to samo. | Wygląda na to, że silniczek serwo nie działa, lub zacięła się przegroda, którą steruje. Odkręć dolny wylot powietrza po stronie pasażera (ten mały czarny plastik), wyjmij ściankę za tym wylotem i wtedy będziesz miał dostęp do silniczka. Sprawdź przewody prowadzące do niego (poruszaj wtyczką, sprawdź napięcie), ewentualnie odkręć go i poruszaj dźwignią, którą on obraca - sprawdź czy nie ma oporów. Po stronie kierowcy również jest taki silniczek. Możesz zobaczyć czy nie są identyczne (ja tego nie wiem ) - jak tak to spróbuj podmienić.
Aby mieć lepszy dostęp do silniczka możesz wyjąć półkę po stronie pasażera - zobaczysz jak Ci będzie lepiej. Poniżej fotka na której widać fragment tego silniczka (kolor zielony).
Rowan napisał/a: | Co do ogrzewania z tyłu tego "górnego" to u mnie leci ciepłe jak już się dobrze kanały nagrzją | To masz coś nie teges - powietrze wylatujące z kanałów tylnych górnych nie przechodzi przez nagrzewnicę, więc ogrzewania tam nie ma. Przy obecnej pogodzie powietrze zewnętrzne jest dość ciepłe, więc może stąd Twoje wrażenie ogrzewania. W zimę ciepła tam nie znajdziesz...
Pozdrawiam!
robi0543 - Sro Lip 04, 2007 20:16
Dzieki wielkie za fote bardzo mi pomogla sie zorientowac. W weekend postaram sie to rozbebeszyc. Jazda z zaparowana polowa przedniej szyby nie jest przyjemna a mieszkam w kraju gdzie pogoda nie sprzyja jezdzie z otwartymi oknami lub wlaczona klima musze sie do tego dobrac. Z gory dzieki
|
|