|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 sdi] "bicie" przy prędkości powyżej 60 km/h
Gabrysia - Pon Lip 16, 2007 09:33 Temat postu: [R220 sdi] "bicie" przy prędkości powyżej 60 km/h Witam. Zakupiłam ostatnio felgi z oponami, zostały sprawdzone przez wulkanizatora i założone na autko. Wczoraj przejechałam około 200 km i od samego początku pojawiło się "bicie" . Nadmienię, że kilka tygodni temu zmienione były tarcze hamulcowe i klocki. Pytanie moje to : czy tzw"bicie" może mieć przyczynę tylko w kołach czy może właśnie w tarczach (przy hamowaniu na kierownicę przenoszone są jeszcze większe drgania). Co o tym sądziecie?
Brt - Pon Lip 16, 2007 09:36
Mogą to być zarówno koła jak i tarcze, tyle, że jeśli miałaś wymieniane i tarcze i klocki, to ja bym jednak stawiał na koła.
Gabrysia - Pon Lip 16, 2007 09:43
ale widzisz, koła były dokładnie sprawdzone i wyważone przez wulkanizatora w sobtę....
Paul - Pon Lip 16, 2007 09:46
Wyważył koła, ale może niedokładnie je założył, albo nie dokręcił jak trzeba......
Jedź do niego i niech poprawi.
Może jeszcze jakiś ciężarek wyważający spadł?
Gabrysia - Pon Lip 16, 2007 09:51
chyba nie ma wyjścia , pojadę do niego i niech sprawdzi czy wszystko z kołami w porządku, a jeśli okaże się nic im nie dolega to chyba wtedy trzeba będzie sprawdzić tarcze....
Paul - Pon Lip 16, 2007 09:55
W tarcze nie wierzę. Jeżeli są nowe a nie miałaś ostrego hamowania, to muszą być OK, zwłaszcza, że wcześniej były
Gabrysia - Pon Lip 16, 2007 09:57
no właśnie z tym wcześniej to nie wiem za bardzo, ponieważ nie jeździłam na tych oponach co były na aucie za miasto ( a jeden z mechaników powiedział że mogły tarcze zostać źle założone )
Paul - Pon Lip 16, 2007 09:59
No, to po kolei: Sprawdzenie kól -> sprawdzenie hamulców -> ew. sprawdzenie zawieszenia (może masz coś wybite, ale to mało prawdopodobne)
Gabrysia - Pon Lip 16, 2007 10:00
masz rację trzeba pokolei sprawdzić, chciałam się upewnić czy ta opcja z tarczami jest możliwa .
Pozdrawiam i miłego dnia życzę
ACE - Pon Lip 16, 2007 12:27
Proponuje sprawdzić przy okazji zawieszenia układ kierowniczy.
Przy zużytym drążku/końcówce też bedziesz miała wibracje szczególnie podczas hamowania..
Pozdrawiam.
KRYS - Pon Lip 16, 2007 23:14
ACE napisał/a: | Przy zużytym drążku/końcówce też bedziesz miała wibracje szczególnie podczas hamowania.. |
Ja bym postawił na to
krzych1 - Pon Lip 16, 2007 23:49
Witam.
Gabrysia napisał/a: | (przy hamowaniu na kierownicę przenoszone są jeszcze większe drgania) |
Z tego fragmentu można wywnioskować, że bicie pojawia się nie tylko przy hamowaniu. Tak więc tarcze i klocki można na razie zostawić w spokoju i poszukać przyczyny w felgach lub ewentualnie oponach, zwłaszcza, że piszesz:
Gabrysia napisał/a: | Zakupiłam ostatnio felgi z oponami |
Gabrysia napisał/a: | od samego początku pojawiło się "bicie" | .
Tak więc niemożliwe jest, żeby nagle, po zmianie kół, "padło" np. zawieszenie, drążek, itp.
Felerna musi być któraś felga z przodu lub opona (jajo, bąbel?). Spróbuj tak:
Przełóż tylne koła na przód - i odwrotnie - może to usunie "bicie", a "bijące" koła na tyle to już mniejszy problem, którym możesz zająć sie później.
Gdyby problem dotyczył tylko hamowania - wtedy można by podejrzewać, że któraś tarcza jest krzywa (np. po wjechaniu w kałużę gdy tarcza jest rozgrzana) lub klocki są jeszcze "nie dotarte" - na ogół potrzeba na to kilkaset kilometrów jazdy bez gwałtownego hamowania.
Daj znać, jak zdiagnozujesz usterkę, może innym się przyda twoje "doświadczenie"
MaReK - Wto Lip 17, 2007 00:25
Sa wulaknizatorzy i wulkanizatorzy
Kolega Michaelp zjezdzil 3 warsztaty w ktorych kazdy poprawial poprzedniego.
W efekcie... ostatni mechanik (z polecenia) zlapal sie za glowe.
Umyl porzadnie felgi, wyprostowal i wywazyl ponownie kole.
Od tego czasu jest znaczna poprawa - ale moze niech kolega michaelp sie sam wypowie.
Jesli ten efekt wystepuje przy jezdzie i hamowaniu to stawiam na opony i krzywe/zle wywaz. kola. Moze Pan wulkanizator zamienil nieopatrznie przod z tylem?
Pozdrawiam,
krzych1 - Wto Lip 17, 2007 14:49
Witam.
MaReK napisał/a: | Sa wulaknizatorzy i wulkanizatorzy
Kolega Michaelp zjezdzil 3 warsztaty w ktorych kazdy poprawial poprzedniego. |
Szczególnie, jak taki zobaczy kobietę to myśli, że bez wysiłku ją "skasuje", bo na pewno się ona na tym nie zna. W efekcie może jej wcisnąć, że koła są ok, bo nie chce mu się nawet nabijać ciężarków.
ADAM1 - Wto Lip 17, 2007 19:28
W pierwszej kolejnosci wez klucz i dokrec kola.
Jezeli to nie pomoze , to mozesz miec krzywa felge, zurzyta opone, lub otwory centrujace moga sie nie zgadzac
danielp - Wto Lip 17, 2007 22:00
Witam tak przegądam rozmowe bo u mnie sie dzieje to samo, mianowicie wymieniłem tarcze i klocki i przy chamowaniu przy predkosci 70 km/h są drgania w kierownicy. Jak predkośc zejdzie do 60 to przestaje, patrzyłem tarcza nie ma bicia a na oponach juz jezdze ponad rok i wcześniej było wszysko ok.
|
|