Zobacz temat - [R200] - jak to jest z tą głośnością?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] - jak to jest z tą głośnością?

kornik11 - Pią Sie 10, 2007 19:32
Temat postu: [R200] - jak to jest z tą głośnością?
Witam!
Przeglądając niniejsze forum kilka razy spoktałem się z opinią, że w Roverkach serii 200 podczas jazdy w środku jest dosyć głośno. Tak się składa, że właśnie szukam dla siebie takiego autka :mrgreen: i chciałbym żeby ktoś sprecyzował jak duże są te hałasy. Czy ktoś wie jak wypada Roverek w porównaniu np. z Golfem 3 pod tym względem? :smile: Jest głośniej czy ciszej? Dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam! :smile:

Adrian355 - Pią Sie 10, 2007 20:36

Jeśli masz klekotka. To będzie słyszał przede wszystkim Taki dźwięk:
Wziommmmmmmm Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Pssssssssssssssssss

Czyli turbo :mrgreen:
Wiadomo że będzie głośniej przy 130km/h Jak w golfie w TDI Ale TDi też wymięka przy roverze nawet przy moim 86 konnym.
Jest troche głośniej ale to Rover Ale i to u sie wybacza :mrgreen:

leon77 - Pią Sie 10, 2007 20:39

to zalezy jak masz wyguszony przód , tłumik . U mnie wbrew opini jest cicho
Tomaszi - Pią Sie 10, 2007 21:02

Jak Wy słyszycie tą turbinę??! Ja nic nie słyszę :| że to 4setka to chyba nie ma znaczenia...
Paul - Pią Sie 10, 2007 21:05

Tomaszi napisał/a:
Jak Wy słyszycie tą turbinę??!

No, ja też chyba głuchy jestem :( Ale najważniejsze, że działa :D

Tomaszi - Pią Sie 10, 2007 21:13

no i wychodzi na to, że albo inni mają lepszy słuch, albo turbo coś nie teges :razz:
marthinez - Pią Sie 10, 2007 21:14

Albo mają mniej wygłuszony silnik :???:
Paul - Pią Sie 10, 2007 21:19

Tomaszi napisał/a:
albo turbo coś nie teges

Znaczy, że głośne, bo umiera :P ;)

Adrian355 - Sob Sie 11, 2007 11:12

Nie prawda Lepiej sie od Was znam :mrgreen: Jak byście byli tacy mądrzy to byście wiedzieli że SDi prawie nie słychać a w SD świszczy że aż miło A to dlatego bo nie mam intercoolera :mad: A turbo było ostatnio na przeglądzie :razz:
leon77 - Sob Sie 11, 2007 11:59

he a ja bede miał intercooler za kilka dni i nową beżową skóre ( komplet siedzeń i boki drzwi. :lol: Ja słysze troche turbo ale jest delikatny przy 2000 tys to tylko urok . Jechałem dziś 165 i nie było za głośno .
MaReK - Sob Sie 11, 2007 13:31

A ja w swoim R200 1.4 8v slysze przy 140 slysze tylko szum oplywajacego wiatru i opon taczacych sie po asfalcie ;) Gdy juz mnie to znudzi, to wlaczam sobie radio... albo to grajace, albo CB :)

Pozdrawiam,

darius_Er - Pon Sie 20, 2007 08:22

kornik11 napisał/a:
w Roverkach serii 200 podczas jazdy w środku jest dosyć głośno.

w moim dieslu jest w sam raz :)

przeszlem na niego z benzynioka, i polubilem juz takie pyrkanie :)

DEBEC - Pon Sie 20, 2007 19:00

W okolicach 2500 wyraźnie słychać świst turbiny zwłaszcza na 3 biegu, chyba niezależnie od tego jak wyciszona jest komora silnika. Zresztą jak nie słychać to czuć przyrost mocy. Ten dźwięk to nie jest raczej objaw padającej turbiny.
Brt - Pon Sie 20, 2007 20:14

Ja nad swoim odrobinę popracowałem (wytłumienie drzwi, i gdzie siedało ściany grodziowej) i mogę napisac tak: jest mimo wszystko dalej dość głośno, ale raczej od kół i wiatru, ale porównując ostatnio do innych aut podobnego lub trochę wyższego segmentu, to jest tylko trochę głośniejszy ;)
leon77 - Pon Lis 26, 2007 19:52

Mojego turbo nie było słuchać teraz od kilku dni jest jal bym odkurzacz odpalał... nie wiem czy moze gdzies pusciło ,lub coś pękło ....jutro maja montować IC i poprosze aby sprawdzili
keraj83 - Wto Lis 27, 2007 12:51

Po wymianie oleju, gdyż kupiłem 214Si 16V z niedużym przebiegiem i wlanym mineralnym, nic nie słychać. Czasem podczas jazdy i słuchaniu radia zastanawiam się czy mój silnik w ogóle pracuje :lol: Jestem zadowolony z głośności, a raczej jej braku :cool:
marthinez - Wto Lis 27, 2007 17:32

keraj83 napisał/a:
Po wymianie oleju, gdyż kupiłem 214Si 16V z niedużym przebiegiem i wlanym mineralnym, nic nie słychać. Czasem podczas jazdy i słuchaniu radia zastanawiam się czy mój silnik w ogóle pracuje :lol: Jestem zadowolony z głośności, a raczej jej braku :cool:

No i w porządku, ale wątek dotyczy diesli, a to zupełnie inne "wrażenia" słuchowe. :mrgreen:

chudson - Wto Lis 27, 2007 19:54

Ja przesiadłem sie z poloneza i nie narzekam :D , na wolnych obrotach w porówaniu do benzyniaków to różnice widać z głośności pracy i drganiach. W OCtavi czy Astrze F na światłach nie słychać silnika jak sie stoi a tutaj KLE KLE KLE KLE KLE , natomiast podczas jazdy jest ok choć jak zawsze troszke głośniej. Jeśli porównywać do innych diesli to w porównaniu do mercedesa 123 jest cichy a w porównaniu do toledo wypada podobnie. Nie ma czego sie obawiać pod względem hałasu
Lukaszn2006 - Sro Lis 28, 2007 17:02

Mój benzyniak 1,3 Si nie zachowuje się głośno, napewno ciszej niż Polonez, Golf 3, Fiat 126p, 125 :mrgreen: Renault Clio 1, moim głośność silnika jest na poziomie Astry, Peugeota 206, Corolli. Z takimi autkami się zetknąłem i takie są moje odczucia z jazdy.
Spiro - Czw Lis 29, 2007 01:58

u mnie trochę słychać to co się dzieje z tyłu, szum kół itp, z przodu jest bardzo przyjemnie ale z tyłu jest gorzej...nikt na to nie narzekał ponieważ zawsze gra radio ;-) , jedynie czasem przyciszę aby sprawdzić czy aby przypadkiem nic nie zaczęło stukać, gwizdać, prychać itp...