|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214 si 98r]woda(wygląda jak woda)w tłumiku
jaro92 - Sro Sie 15, 2007 18:48 Temat postu: [r214 si 98r]woda(wygląda jak woda)w tłumiku czy to kwestia jedynie paliwa?na łączeniu, przed tłumikiem końcowymktóry jest wyżej niż reszta wydechu,wystarczy przejechać krótki odcinek i kap kap kap kapie sobie woda.Mi nasuwa się jedynie zmiana stacji paliw czarowanych-bo skąd by indziej to się brało
Brt - Sro Sie 15, 2007 18:53
Popraw temat zgodnie z ZASADAMI !!
[ Dodano: Sro Sie 15, 2007 7:57 pm ]
Co do wody w wydechu, to ZTCW jest norma i wynika z reakcji chemicznych w katalizatorze. Dość często widać, jak za autem z rury wydechowej kapie woda.
srbenda - Sro Sie 15, 2007 19:41
@ jaro92
Jeżeli przeważnie jeździsz po mieście (krótkie relacje, niskie obroty) jest to całkiem normalne - kondensacja pary wodnej
jaro92 - Czw Sie 16, 2007 14:37
cóż tylko wyraźnie zżera mi rdza to łączenie przed ostatnim tłumikiem,reszta wydechu stan ideał a to łączenie próchno, jeżeli by wylatywalo rurą to ok ale siedzi wewnątrz
srbenda - Czw Sie 16, 2007 17:57
Mi wlaśnie na tym miejscu odpadła rurka - wyglądało jakby ktoś przeciął Więc to chyba słaby punkt...
BTW Mam dosyć dobry tłumik do Silverstone - jakby co to PW
giewu - Czw Sie 16, 2007 18:40
Cytat: | jeżeli by wylatywalo rurą to ok ale siedzi wewnątrz | ja nie widze żadnego problemu, by wylatywała rurą wydechową
jak zauważyłem jeździsz ROVERkiem 214Si więc przeciągnij go co jakiś czas na obrotach (a on lubi wysokie obroty) , nie zamulaj samochodziku zmianą biegów przy 2,5-3 tys. obrotów ... cokolwiek to jest to i tak nie będzie miało szans na zgromadzenie się w układzie wydechowym
... śmiało,a sam zobaczysz, że problem z czasem zniknie ... a o radości z takiej jazdy to już w ogóle nie wspomnę
Misioslaw666 - Pon Mar 31, 2008 21:47
Znalazłem temacik Krótkie dystanse niskie obroty woda w tłumiku. Wczoraj wracałme ze spociku z rzeszowa 80 km w jedną strone + potem jeszcze trasa 70 km w obie. 5-6 tys obrotów coś pieknego jakies 2 godziny temu ruszam troszke gwałtowniej z pakingu gosc mnie zatrzymuje i coś sie panu leje odwracam sie a tam wodyyyyyy a wody. Zastanawiam sie jeszcze czy obecne temperatury maja na to wpływ 0 w nocy 12 w dzien albo czy delikatnie dziurawy tłumik moze tez byc przyczyną nadmiernej ilosci wody. Miałem jeszcze w październiku corse A co prawda tez troche lała ale nie aż tak To co wylatuje jest przeźroczyste jak woda troszke śliskie w dotyku i zalatuje spalinkami
maciej - Wto Kwi 01, 2008 08:16
Ale lało Ci się z rury, czy spod samochodu?
Bo jeśli spod samochodu, to z klimy i to norma (jeśli masz klimę).
Brt - Wto Kwi 01, 2008 09:05
w sumie to trochę chyba za bardzo, ale z drugiej stronu jak znajomemu strzelił ostatni tłumik w vectrze, to na okrągło kapało niezależnie od przejechanego akurat dystansu, więc moze po prostu tak ma być
Jary - Wto Kwi 01, 2008 10:10
Brt napisał/a: | więc moze po prostu tak ma być |
Katalizatory montowane w autach, są tzw katalizatorami utleniania, znaczy to, że zachodzi w nich proces utleniania tlenku węgla i węglowodorów do dwutlenku węgla i wody - stąd woda kapiąca z wydechu jest sprawą normalną
Misioslaw666 - Wto Kwi 01, 2008 14:09
Klime mam ale pusta narazie Tłumik troszke przepalony jest. To ze sie leje to wiem ze normalne ale tak wczesniej w tym temacie pisano ta ilosc jest straszna
|
|