Zobacz temat - [R620] Trace moc jak wciskam gaz do oporu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Trace moc jak wciskam gaz do oporu

Arthurro - Sro Sie 22, 2007 08:49
Temat postu: [R620] Trace moc jak wciskam gaz do oporu
Jak wcisnę gaz do oporu i autko sie rozpędza [zaobserwowane na 4 i 5 biegu], to w pewnym momencie tak na ok 2-3sek traci moc i nie ciągnie, a potem znowu zaskakuje. Na 4 to jest gdy przeskoczy 3000 obrotów, a na 5 jak dochodzi do 140km/godz, czyli też ok 3000 obrotów.
Od czego to może być i jak mogę się tego pozbyć?

thef - Sro Sie 22, 2007 10:07

Nie jestem pewien, ale utrata mocy w tych zakresach może być spowodowana usterką przepływomierza. Możesz go odpiąć i sprawdzić czy będzie takie samo zachowanie lub podmienić na próbę jakiś sprawny od kogoś z 620SDi. Rozumiem, że komputer nie pokazuje błędów?

PS>Można też dla pewności sprawdzić dopływ powietrza - przewód dolotowy i filtr.
Tak gdybam tylko, może ktoś ma lepszy pomysł?

Arthurro - Pon Lut 04, 2008 07:28

Tak siedze i przeglądam swoje stare posty. Zauważyłem że napisałem problem, ale jak już go rozwiązałem to nie napisałem o tym nic.
Napisze bo komuś może to się przydać.
Utrata mocy, jaka była w moim aucie była spowodowana tym że przewód wychodzodzący z turbiny zsunął się. I gdy turbina zaczynała chodzić, gdy gaz był wciskany do oporu, wtedy przez ten przewód w małych ilościach wydostawał się olej.
Braków oleju nie zaobserwowałem, ale jak założony został z powrotem ten przewód to od tej pory jest już wszystko ok.

lukasz8784 - Nie Gru 07, 2008 21:21

witam. mam identyczny problem prosze o jakies wieksze wskazowki (ktory dokladnie przewod) na ten temat bo juz wszystko probowalem i nic. z gory dziekuje za odpowiedz lukasz8784
Brt - Nie Gru 07, 2008 21:25

Z turbiny (jej wylotu) wychodzą dwa wężyki: jeden do sterowania zaworem upustowym turbiny a dugi do MAP sensora (czujnika ciśnienia) na ścianie grodziowej. Pewnie któryś z nich się zsunął :ok:
lukasz8784 - Nie Gru 07, 2008 21:44

te wezyki to te takie cieniutkie. to wydaje mi ze sa w porzadku juz teraz nie wíem. ale mam identyczne objawy.
thef - Nie Gru 07, 2008 21:47

Tak, jeden cieniutki, ale Arthurro ma na myśli taki grubszy z boku turbiny, krótki idący do puszki zaworu upustowego.
lukasz8784 - Nie Gru 07, 2008 21:52

a co to jest ta puszka zaworu upustowego i gdzie ona sie znajduje
thef - Nie Gru 07, 2008 21:56

Kurcze nie mam teraz obrazka czy zdjęcia, ale jak wiesz gdzie jest i jak wygląda turbina to przy niej jest takie cięgło, które wchodzi do cylindrycznej małej puszki (zawór upustowy) i tam będzie też wężyk , krótki wygięty w kształt rozszerzonej litery U. Powinieneś znaleźć :)

[ Dodano: Nie Gru 07, 2008 21:57 ]
Potrzeba matką wynalazków :D http://moto.allegro.pl/it...vic_accord.html tu widać ten wężyk ;)

lukasz8784 - Nie Gru 07, 2008 21:59

dzieki za porady widze ze masz troche pojecia w takim dieslu. jutro sprawdze jak wroce z pracy i dam znac. dziekuje jeszcze raz

[ Dodano: Nie Gru 07, 2008 22:07 ]
jeszcze raz bardzo dziekuje