Zobacz temat - [214Si'97] brak światełka cofania i stopu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214Si'97] brak światełka cofania i stopu

supr3me - Pon Wrz 03, 2007 12:32
Temat postu: [214Si'97] brak światełka cofania i stopu
witam
zauważyłem, że nie mam światła wstecznego biegu i tu moje pytanko, co się mogło stać oprócz przepalenia bezpieczników? jakiś czujnik sie wypiął ? i gdzie on ewentualnie jest? pozdrawiam

orson - Pon Wrz 03, 2007 12:46
Temat postu: Re: [214Si '97] brak światełka cofania
supr3me napisał/a:
witam
zauważyłem, że nie mam światła wstecznego biegu i tu moje pytanko, co się mogło stać oprócz przepalenia bezpieczników? jakiś czujnik sie wypiął ? i gdzie on ewentualnie jest? pozdrawiam

Czesta przypadlosc Roverkow -> sprawdzenie bezpiecznika ale wieksze prawdopodobienstwo to "czujka cofania" -> trzeba by ja zlokalizowac gdzies w okolicach skrzyni biegow i wymienic lub przeczyscic. Gdzie dokladnie jest zlokalizowana trzeba by poszukac w Rave'ie (do sciagniecia na stronie).
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#30

Pozdrawiam

Adrian355 - Pon Wrz 03, 2007 13:53

Stawiam na czujnik :razz: Sam go wymieniłem w Vectrze 1.7 DTi Isuzu :razz:

A żarówki w porządku??? :razz:

supr3me - Pon Wrz 03, 2007 19:42

sprawdzilem bezpiecznik...

F16 - 10A - stop and reversing lights

...i sie okazalo ze jest przepalony ale problem jest troszke powazniejszy bo po wymianie na nowy i wcisnieciu stopu znowu go wywala, a ze jest razem ze wstecznym to juz wiem czemu nie mialem wstecznego swiatelka :P tyle ze jednoczesnie nie mialem stopu na co nie zwrocilem od razu uwagi :???: ...i teraz pytanie co sie dzieje, moze jest jakas standardowa usterka tego typu w roverkach zebym wiedzial gdzie szukac zwarcia czy cos?

sTERYD - Pon Wrz 03, 2007 20:20

wiązka tylnej klapy :?: :cool:
supr3me - Pon Wrz 03, 2007 20:23

sTERYD napisał/a:
wiązka tylnej klapy

a gdzie tego szukać? ;) przy tylnej klapie? :P a moze gdzies pod pedalem hamulca tam gdzie wlacznik jakis czy cosik ?

Brt - Pon Wrz 03, 2007 23:32

przy tylnej klapie. otwierasz i po prawej masz gumową harmonijkę i tam szukaj usterki ;) I poczytaj techniczny FAQ :P ;)
supr3me - Wto Wrz 04, 2007 09:56

Brt napisał/a:
przy tylnej klapie. otwierasz i po prawej masz gumową harmonijkę i tam szukaj usterki ;) I poczytaj techniczny FAQ :P ;)

a no to o tej wiązce tylnej klapy to wiem :P ale czy to tam moze byc zwarcie ? czy to jest jakies takie miejsce gdzie sie to zdarza czesciej w Roverkach? i czemu wlasciwie tam skoro lampy nie sa polaczone z tylna klapa? (chyba ze chodzi o trzeci STOP) hmmm

[ Dodano: Wto Wrz 04, 2007 3:01 pm ]
sTERYD napisał/a:
wiązka tylnej klapy :?: :cool:

otóż to! :) jak zdjąłem tą gume z kabli to sie okazało, że prawie wszystkie są przerwane i w ogóle pancerze miały rozwalone :P teraz już jest wsio OK, jest i STOP i wsteczny light - TEMAT ZAMKNIĘTY ;) punkt dla sTERYDA ;)

barti101 - Pią Sie 27, 2010 20:33

Troszkę odświeżę temat.
Pytanie jest następującego rodzaju. Jak połączyć te poprzerywane kable, jak nie da rady zdjąć tej gumowej osłony. Zwyczajnie brakuje miejsca, żeby to dziadostwo połączyć? Jak wy to naprawiliście?

leszczu - Sob Sie 28, 2010 12:09

No ja po prostu rozciąłem tą gumę i potem wszystko izolacją owinąłem.