|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Wszysto na temet rozrządu
kede7 - Sob Wrz 08, 2007 20:07 Temat postu: [R45] Wszysto na temet rozrządu Proszę o informację w następującym temacie, dotyczącym Rovera 45, 2 iTD, 2003r.
1. Czy przy wymianie rozrządu należy wymienić w tym modelu również pompę wodną?
2. Ile czasu mogę przechowywać pasek rozrządu i pasek pompy wtryskowej? ( kupiłem je
a okazało się że w Roverze wymiana rozrządu jest dokonywana po 120 tys km a ja jak kupiłem autko to było dopiero przejechane 60 tys)
3. Pasek wieloklinowy wymienia się po 40 tys. km ok, a napinacz tego paska co ile kilometrów należy wymienić?
4. Czy pasek pompy wtryskowej ma jakąś rolkę napinającą albo zwrotną? a jak ma to jaką?
Nie wiem czy to ważne ale auto ma klimę.
Dziękuję z góry za pomoc.
Nadmieniam że Roverka kupiłem w marcu 2006 roku w Mediolanie, to najlepsze autko jakie miałem, po roku urzytkowania Córka zaraz po ślubie również kupiła sobie Roverka ale 214
i jest bardzo zadowolona z wyboru.
KRYS - Sob Wrz 08, 2007 20:36
Tu masz co należy wymienić
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#20
I w archeo troche było
http://www.roverki.pl/for...hp?mode=results
A "terminy przydatności" części - to dzwoń do producenta.
Myśle że koledzy z 45-tek pomogą lepiej ale rzuć jeszcze okiem do RAVE
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#30
kede7 - Sob Wrz 08, 2007 21:21
Tak tylko dalej nie wiem: czy pompę wodną też wymienić w tym modelu?, czy pasek pompy wtryskowej ma rolkę lub napinacz?, ile można przechowywać paski?, co ile należy wymienić napinacz paska wieloklinowego?
sTERYD - Nie Wrz 09, 2007 08:39
kede7 napisał/a: | 1. Czy przy wymianie rozrządu należy wymienić w tym modelu również pompę wodną? |
nie nie trzeba (masz silnik serii L, i tego szukaj w faku)
kede7 napisał/a: | 2. Ile czasu mogę przechowywać pasek rozrządu i pasek pompy wtryskowej? ( kupiłem je
a okazało się że w Roverze wymiana rozrządu jest dokonywana po 120 tys km a ja jak kupiłem autko to było dopiero przejechane 60 tys) |
na Twoim miejscu bym wymienił, (po pierwsze czy masz pewność co do przebiegu auta?, po drugie 120 to jest trochę przesadzony kilometraż dla paska z tego co wiem, a po trzecie to i tak po pięciu latach max trzeba paski wymienić, także rok to Cię chyba nie zbawi
Cytat: | 3. Pasek wieloklinowy wymienia się po 40 tys. km ok, a napinacz tego paska co ile kilometrów należy wymienić? |
jak się popsuje
kede7 napisał/a: | 4. Czy pasek pompy wtryskowej ma jakąś rolkę napinającą albo zwrotną? a jak ma to jaką? |
ZTCW to ma napinacz, nie mam pod ręką EPC więc nie powiem jaki
kede7 - Nie Wrz 09, 2007 09:23
sTERYD dzięki!! Szkoda mi tych pasków ale jak mówisz ze można przechowywać 5 lat to rzercztwiście lepiej kupic nowe. Z tym napinaczem paska pompy wtryskowej, to dobrze że chociaż wiem że jest! Jak możesz to doradź czy muszę przy wymianie rozrządu wymienić uszczelniacze wałka rozrządu?
sTERYD - Nie Wrz 09, 2007 09:31
nie napisałem, że można przechowywać 5 lat, tylko że trzeba wymienić po 5 latach (niezależnie od ilości przejechanych kilometrów)
więc skoro Twój samochód ma już 4 (jak dobrze liczę) to nie zaszkodzi wymienić rok wcześniej
kede7 - Nie Wrz 09, 2007 09:45
ok! ale te nowe które kupiłem mają już rok, leżą w szafce i teraz jak będę wymieniał i tak muszę kupić nowe
sTERYD - Nie Wrz 09, 2007 15:42
przechowywanie nie napiętych pasków chyba im jednak aż tak bardzo nie szkodzi
nie oszukujmy się te paski leżą swoje w magazynach różnej maści zanim trafią do klienta
z tym pięcioletnim okresem trwałości to chodzi o paski, które są założone, i napięte i pracują w różnych warunkach
kede7 - Nie Wrz 09, 2007 18:57
właściwie to masz rację
|
|