Zobacz temat - [r214 16v]tylne hamulce-brak

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214 16v]tylne hamulce-brak

jaro92 - Pią Wrz 21, 2007 16:44
Temat postu: [r214 16v]tylne hamulce-brak
wróciłem z przeglądu i okazało się że nie ma praktycznie hamowania na tył a zwłaszcza lewe koło, hamulce bębnowe z ABS, ręczny jak najbardziej sprawny,od czego zacząć aby to zrobić ale się nie narobić :-)
herc - Pią Wrz 21, 2007 17:34

na sam początek sprawdź czy wężyki/rurki nie są pękniete
Brt - Pią Wrz 21, 2007 17:36

wtedy nie miałby też przodu ;) ja stawiam na konczące sie szczęki lub zapieczone cylinderki. W każdym razie bez zdjęcia bębnów się raczej nie obejdzie ;)
herc - Pią Wrz 21, 2007 17:40

Brt napisał/a:
wtedy nie miałby też przodu

To w R214 nie ma rozdzielenia przód tył ? bo ja miałem podobny przypadek w ładzinie i u mnie była pęknięta rurka zaraz nad belka

Brt - Pią Wrz 21, 2007 17:51

hmmmm rozdział jest, ale myślę, że od razu by to zostało odkryte ;) Wystarczy spojrzeć na stan płynu hamulcowego, żeby potwierdzic lub wykluczyć uszkodzenie rurki :)
herc - Pią Wrz 21, 2007 17:54

Brt napisał/a:
Wystarczy spojrzeć na stan płynu hamulcowego, żeby potwierdzic lub wykluczyć uszkodzenie rurki

z tym sie zgadzam, ale oglądnąć można :P pewnie się nie obejdzie bez rozebrania bębnów

jaro92 - Pią Wrz 21, 2007 18:20

płyn jest ok, poziom cały czas na max,jeśli kończyły by się szczęki to ręczny zatrzymywal by rolki na diagnostyce a nożny nie?fakt bez rozbiórki kół się nie obejdzie,co do szczęk to jakies 4 miesiące temu sprawdzałem ich stan -były jeszcze w porządku
herc - Pią Wrz 21, 2007 18:36

to może cylinderek zapiekło bo ręczny jest na lince, jak to cylinderek to ja bym go wd-40 potraktował :)
Chester - Pią Wrz 21, 2007 18:48

na początek ściagaj bęben i sprawdz czy cylinderek nie jest zapieczony....
herc WD-40 nie nadaje sie do tego bo szybko wysycha..... a cylinderek jak jest zapieczony to trzeba go rozebrać.......

a tak na marginesie:
"Przednie koła nowego Rovera serii 200 wyposażone są w hamulce tarczowe, tylne zaś w bębny. Układ hamulcowy hydrauliczny, dwuobwodowy. ABS (Anti-lock Braking System) występuje jedynie jako opcja. Jeśli egzemplarz jest wyposażony w ABS to zarówno z przodu jak i z tyłu występują hamulce tarczowe."

Albo jestem glupi albo czegoś tu nie rozumiem ABS z tarczowymi więc jak piszesz ze masz bębny i ABS.....

Kozik - Pią Wrz 21, 2007 18:50

Chester napisał/a:
Albo jestem glupi albo czegoś tu nie rozumiem ABS z tarczowymi więc jak piszesz ze masz bębny i ABS.....

Podobno w jakichś rocznikach występowały bębny z ABS

Brt - Pią Wrz 21, 2007 18:56

Cytat:
Podobno w jakichś rocznikach występowały bębny z ABS

Występowały od początku produkcji, do któregoś miesiąca 97 roku. Później tylko bębny niezależnie czy był ABS czy tez nie.

Chester - Pią Wrz 21, 2007 19:18

Mniejsza z tym czy z ABS czy nie...... w każdym razie musisz ściągnąć bęben i sprawdzić cylinderki.... na moje oko to na 99% będą zapieczone..... i będziesz musiał je rozebrać i przeczyścić może nawet powymieniać gumki....
Adrian355 - Pią Wrz 21, 2007 19:24

W naszej hulajnodze był to taki problem jak u ciebie to było to:

1. Zapieczone 2 tłoczki od klocko trzymacza które zostały od pieczone palnikiem plazmowym :mrgreen:
2.. Porządne odpowietrzenie układu hamulcowego :smile:
3. I test na szutrze :razz:

piter34 - Wto Paź 02, 2007 11:41

Brt napisał/a:
Występowały od początku produkcji, do któregoś miesiąca 97 roku. Później tylko bębny niezależnie czy był ABS czy tez nie.

W R200 '97 mojej żony z końcówki 97 są jeszcze tarcze z tyłu.
Czy jest na forum jakiś posiadacz R200 '97 + ABS, który ma z tyłu bębny?

Kozik - Wto Paź 02, 2007 12:12

piter34 napisał/a:
Czy jest na forum jakiś posiadacz R200 '97 + ABS, który ma z tyłu bębny?

Z tego co pamiętam to chyba mrd ma takie cudo (ten z psem w avatarze :mrgreen: )

tian - Wto Paź 02, 2007 23:21

Tak, ale ja mam 99' nie 97' Andrzejku:)
poza tym nie z psem a suczką

pozdry
mrd