|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Pomocy! Klucz do dekli alufelg Rover 15"
yoonior - Wto Wrz 25, 2007 10:57 Temat postu: [R400] Pomocy! Klucz do dekli alufelg Rover 15" Witam,
W miniony piątek kupiłem Roverka 400, 1.6 rocznik 1999, wersa Silverstone. Niestety nigdzie w aucie nie znalazlem klucza do antykradzieżowych dekli na alufelgach. Bez nich nie da się odkręcić koła.
Zdjęcie tych alufelg, są to oryginalne felgi Rovera dla tego modelu:
EDIT
Zbliżenie otworu na klucz:
POMOCY! Czy ktoś wie, gdzie taki klucz kupić? Ew. może któryś z Forumowiczów z Krakowa mógłby mi pomóc dorobić taki klucz?
pozdr.
sTERYD - Wto Wrz 25, 2007 11:06
w każdym porządnym automoto dokupisz
Niestety są z plastiku
Ja sobie dorobiłem z nakrętki koronkowej M10 z długą koronka wycinając co drugi ząbek i przypiłowując odpowiednio
yoonior - Wto Wrz 25, 2007 11:09
sTERYD napisał/a: | w każdym porządnym automoto dokupisz |
Naprawdę??? Myślałem, że to jakiś specjalny antywłamaniowy klucz Rovera. Szkoda
Choć może dzięki temu szybko kupię taki klucz
sTERYD - Wto Wrz 25, 2007 11:12
jak dobrze widze to śruba jest taka trocę podobna do koniczynki
coś takiego:
http://allegro.pl/item245...ruby_cena_.html
yoonior - Wto Wrz 25, 2007 11:44
Zdjęcie z bliska:
Będzie pasować ten kluczyk z Allegro?
sTERYD - Wto Wrz 25, 2007 11:48
nietety nie,
chyba, że przełożysz śrubki na te co do niego są dodane
ale myślę że dorobienie nie byłoby trudne
na oko potrzebujesz tylko nakrętki odpowiedniej średnicy, i trzeba ją troszkę spiłować
yoonior - Wto Wrz 25, 2007 12:11
Shit... Czyli jednak niestandardowe zabezpieczenie
Może inny forumowicz/klubowicz ma taki skluczyk?
Rozjaśniłem trochę obszar samej dziurki na kluczyk bo w środku jeszcze jest bolec.
wsl - Wto Wrz 25, 2007 12:20
Jeżeli masz dryg złotej rączki to dorób sobie kluczy. Weź nakrętkę i spiłuj ją do odpowiedniego rozmiaru. W środku pilnikiem możesz pozbyć się gwintu. Następnie przyspawaj do jakiejś rurki nakrętke- żeby było Ci wygodniej operować to na górze rurki czy malutkiego kątowniczka możesz przyspawać poprzeczkę. Wuala i klucz powinien być gotowy.
ps. Chyba, że bolec znajdujący się w środku wymaga wciśnięcia, wówczas zaspawaj dziurę w nakrętce.
Pozdrawiam
yoonior - Wto Wrz 25, 2007 12:28
Dziękuje za pomocne uwagi. Niestety, u mnie Skill Złota Rączka = (-10)
sTERYD - Wto Wrz 25, 2007 12:50
jeśli zmierzysz średnicę tego bolca, i odległości między ściankami tego prawiesześciokąta to mogę Ci dorobić ale dopiero po niedzieli
yoonior - Wto Wrz 25, 2007 14:36
Dzieki! Będę się starał wykombinować jakiś domowej robotu klucz u ślusarza przed weekendem, inaczej nie pojadę w trasę...
Tak z ciekawości, wygląda jakby Rover wzorował środek felgi Silverstone na modelu Borbet Design A, zobaczcie na obrazek - na deklu jest identyczna śruba jak na moich felgach:
UPDATE
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2007 15:12 ]
Rozwiązanie problemu okazało się prostsze niż sądziłem!!!
Wcale nie trzeba dorabiać jakiegoś nietypowego klucza - wystarczy kupić Torx Secure S2 T55
pozdrawiam!
|
|