|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - SOLVED [R214i 1.4] Jaki filtr paliwa?
Evil3k - Sro Paź 10, 2007 17:23 Temat postu: SOLVED [R214i 1.4] Jaki filtr paliwa? Witam. Jakiego filtru paliwa, najlepiej firmy Filtron użyć do Rovera 214i 1.4? Na warsztacie powiedzieli, że jest ciężko dostępny i musieliby specjalnie zamawiać.. Może uda mi się dostać go na allegro wtedy będzie tylko kwestia zamontowania
Chester - Sro Paź 10, 2007 18:09
Kolego szukaj TAKIEGO filtru z filtrona podawaj nr i napewno znajda tylko nie bierz zamienników
Szymon - Sro Paź 10, 2007 18:17
Będzie pasował Filtron PP942. Nie wierz katalogom,które mają handlarze, bo często się mylą. Ja np. musiałem jechać wymieniać, bo ten który mi sprzedali miał całkowicie inny rozmiar gwintu. Poszukałem osobiście w katalogach i wymienili mi na odpowiedni.
Chester - Sro Paź 10, 2007 18:24
Szymon racja w sklepach mają programy i dobierają zamienniki..... a poza tym to najlepiej poszukać na stronach WF PZL Sędziszów lub FILTRON tu napewno nie bedzie pomyłki ...
eszet - Sro Paź 10, 2007 18:40
Chester napisał/a: | Szymon racja w sklepach mają programy i dobierają zamienniki. |
Wybacz,ale filtr,który miał zupełnie inny gwint,to nie zamiennik,tylko żle dobrana część.
Poza tym chyba jednak większość części kupujemy jako zamienniki a nie oryginały i ja w tym nie widzę nic złego - pod warunkiem,że są nie najgorszej jakości
Ja kupiłem w wiejskim sklepie moto(rano zamówienie -po południu odbiór) - właśnie PP942 i pasuje jak ta lala
Szymon - Sro Paź 10, 2007 18:45
eszet napisał/a: | Wybacz,ale filtr,który miał zupełnie inny gwint,to nie zamiennik,tylko żle dobrana część |
Zgadza się. Sprzedawca był bardzo zdziwiony kiedy wróciłem z filtrem do wymiany. Wybierał wg katalogu i to tam tkwił błąd. No ale wymienił bez problemu i rozstaliśmy się w pokoju
Chester - Sro Paź 10, 2007 18:59
Ja miałem przygode z filtrem oleju.... miły pan sprzedał filtr który miał pasować do hondy ale nie pomyslał o tym ze moj roverek nie jest hondą ma tylko silnik zrobiony przez honde i okazalo sie ze nie pasuje a wybieral wedlog programu a jak mu podalem numerki to powiedzial ze nie maja takich filtrow i dalej chcial mi wcisnac jakis zamiennik.... bo na opakowaniu i w katalogu pisalo R 220 DTi, 220 Turbo ... a nie ruszyl glowa ze SDi to Diesel...
piter34 - Czw Paź 11, 2007 08:40
...a wystarczyło zajrzeć do technicznego FAQ. (po co ja to kiedyś tam pisałem...?)
PTE - Czw Paź 11, 2007 09:02
Chester napisał/a: | ma tylko silnik zrobiony przez honde |
Przecież to jest silnik wyprodukowany przez brytyjski Powertrain
A co do filtra paliwa w wersji benzynowej, to niektórzy grupowicze/forumowicze mieli problemy z przykręceniem zamiennika w m-ce starego - chodziło o to, że gwint w filtrze zaczynał się zbyt głęboko i nie można było przykręcić przewodu(ów). Wniosek był taki, ze najlepiej zapłacić 2 razy więcej i kupić filtr oryginalny. Sam się zastanawiam, bo wypadałoby go już chyba u mnie wymienić.
piter34 - Czw Paź 11, 2007 09:05
PTE napisał/a: | A co do filtra paliwa w wersji benzynowej, to niektórzy grupowicze/forumowicze mieli problemy z przykręceniem zamiennika w m-ce starego - chodziło o to, że gwint w filtrze zaczynał się zbyt głęboko i nie można było przykręcić przewodu(ów). |
To dotyczy filtru FIltrona, tego dobieranego z katalogu.
PTE napisał/a: | Wniosek był taki, ze najlepiej zapłacić 2 razy więcej i kupić filtr oryginalny. Sam się zastanawiam, bo wypadałoby go już chyba u mnie wymienić. |
Nie musi być oryginalny. Wystarczy ten PP942.
PTE - Sro Kwi 02, 2008 07:39
W związku z wymianą filtra paliwa odgrzebuję temat. Wczoraj zamontowałem zakupiony w Tomateam Fiaam FT5414. Pasuje
giewu - Czw Kwi 03, 2008 12:42
i ja się dopiszę .... robiąc obsługę również wymieniłem w swoim autku filterek paliwa
indeks Bosch 0 451 905 911 - pasuje idealnie
jaro92 - Czw Kwi 03, 2008 15:55
szukałem w katalogu na stronie filtrona całkiem inny nr filtru paliwa,czy pozostałe filtry (oleju powietrza)z tego kat.będą pasować?miał ktoś do czynienia?
sTERYD - Czw Kwi 03, 2008 22:05
filtry oleju, powietrza i kabinowe z katalogu filtrona będą pasować
JohnnyB - Pią Kwi 04, 2008 06:44
czy trodno jest samemu wymienic filtr paliwa w R400???
tez na dniach bede kupowal i zastanawiam sie czy jechac do mechanika i placic mu za par min roboty czy samemu dam rade to zrobic na parkingu.
PTE - Pią Kwi 04, 2008 06:56
Trudne to nie jest. Mi zajęło ok. godziny, ale to dlatego że się bardzo cackałem. No i musiałem jeszcze raz mocniej dokręcać przewody, bo pod ciśnieniem na połączeniach pojawiło się paliwo.
ploomy - Pią Kwi 04, 2008 09:25
Potwierdzam. Sama czynność jest banalnie prosta, ale czasami (tak jak u mnie) trzeba użyć sporej siły żeby odkręcić dolną śrubę. Chyba od wyjazdu z fabryki nikt tego nie ruszał Ja samemu nie dałem rady i pojechałem do mechaniora. Tam we dwóch nieźle się naszarpali ale jakoś się udało, pożegnałem 20 dychy i wróciłem do domu
|
|