|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Jak przerobić światła mijania
Wolek - Wto Paź 16, 2007 16:31 Temat postu: [R75] Jak przerobić światła mijania Witam wszystkich Rowerkowiczów mam małe pytanko czy jest możliwe przerobienie świateł mijania by po przekręceniu kluczyka włączaly się automatycznie?Czytałem ze niektore R75 mają taką opcję.
piter34 - Wto Paź 16, 2007 16:37
Trzeba to ustawić na komputerze ROVERkowym (TestBook T4).
Wolek - Wto Paź 16, 2007 16:39
Piter czyli czy dobrze kumam robi to tylko serwis?????
Kris - Wto Paź 16, 2007 17:06
Wolek napisał/a: | Piter czyli czy dobrze kumam robi to tylko serwis????? |
PHJOWI zapewne ma taką możliwość
Wolek - Wto Paź 16, 2007 17:14
tak tak tylko strasznie daleko mieszka odemnie
piter34 - Wto Paź 16, 2007 17:21
Wolek napisał/a: | Piter czyli czy dobrze kumam robi to tylko serwis????? |
Robi to każdy kto ma T4, a zazwyczaj to ma tylko "serwis".
Wolek - Wto Paź 16, 2007 17:23
dzieki piter
piter34 - Wto Paź 16, 2007 17:25
Wolek, warto również wiedzieć, że nawet jeśli ktoś ma T4, to niekoniecznie potrafi obsługiwać... (vide BWR Podolscy w Krakowie, którzy nie potrafią sprawdzić autentyczności przebiegu we wszystkich dostępnych miejscach w aucie).
...w końcu trzeba znać angielski (a z tym różnie bywa).
Wolek - Wto Paź 16, 2007 17:29
to szczera prawda .
przemo285 - Wto Paź 16, 2007 19:28
Zapraszam do Poznania zajmie to jakieś 10 minut
Marian_K - Wto Paź 16, 2007 21:12
kowciu napisał/a: | Zapraszam do Poznania zajmie to jakieś 10 minut | Kolejny "forumowicz" z testbookiem! Hurra - może zacznie się walka cenowa . W dodatku bardzo polecany dostawca części .
Witam na forum i pozdrawiam!
piter34 - Sro Paź 17, 2007 10:21
Marian_K napisał/a: | Kolejny "forumowicz" z testbookiem! |
Ja też chcę! Ja też!
Hehe... marzenie.
argail - Sro Paź 17, 2007 11:05
A może ktoś dysponuje podobnym sprzętem nieopodal Radomia (Mazowieckie) - z chęcią przyjrzał bym się paru rzeczom i parę zmienił ...
piter34 - Sro Paź 17, 2007 11:10
argail napisał/a: | A może ktoś dysponuje podobnym sprzętem nieopodal Radomia (Mazowieckie) - z chęcią przyjrzał bym się paru rzeczom i parę zmienił ... |
W Kielcach w danym ASO powinno się dać (namiary na stronie klubowej).
Do Wawy też masz niedaleko...
argail - Sro Paź 17, 2007 11:21
piter34 napisał/a: |
W Kielcach w danym ASO powinno się dać (namiary na stronie klubowej).
Do Wawy też masz niedaleko... |
Tak, ale w aso zapłacę jak za pełną wymianę softu - miałem nadzieję na "lokalny" warsztat czy też osobę prywatną która oczywiście również weźmie pieniążki za swoją usługę, ale nie takie jak ASO .....
Przy okazji - ile kosztuje końcówka tech'a do ROvera 75 i jakim softem się to robi - może sam coś zakombinuję
I gdzie można to kupić - chyba że jest to pełna stacja diagnostyczna ... ale wątpię - w Audi A6 i VW Passat ze znajomym robimy to z laptopa
piter34 - Sro Paź 17, 2007 12:20
argail napisał/a: | Tak, ale w aso zapłacę jak za pełną wymianę softu - miałem nadzieję na "lokalny" warsztat czy też osobę prywatną która oczywiście również weźmie pieniążki za swoją usługę, ale nie takie jak ASO ..... |
Nadzieja nie wystarczy... Niestety chcąc mieć dostęp do wszystkich możliwości konfiguracyjnych R75 musisz podpinać się TestBookiem.
argail napisał/a: | Przy okazji - ile kosztuje końcówka tech'a do ROvera 75 i jakim softem się to robi - może sam coś zakombinuję |
Jaka końcówka? Jakiego Techa?
argail napisał/a: | chyba że jest to pełna stacja diagnostyczna ... ale wątpię |
Jest to lapek z odpowiednim softem oraz zestawem wtyczek. przynajmniej ja mam taką wiedzę. Niech posiadacze T4 mnie ewentualnie oświecą.
argail - Sro Paź 17, 2007 12:32
piter34 napisał/a: |
argail napisał/a: | Przy okazji - ile kosztuje końcówka tech'a do ROvera 75 i jakim softem się to robi - może sam coś zakombinuję |
Jaka końcówka? Jakiego Techa?
|
Chodzi mi o końcówkę diagnostyczną wpinaną z jednej strony w slot w samochodzie a z drugiej w komputer - użyłem nazwy tech bo tak się to nazywa dla opli,vw,audi
piter34 - Sro Paź 17, 2007 12:35
Końcówka, czyli tak naprawdę wtyk do gniazda diagnostycznego to chyba standardowy EOBD (czy jakoś tak), identyczny jak w wielu innych samochodach. Problemem jest odpowiedni soft potrafiący komunikować się z kompem samochodu.
R75 można diagnozować popularnymi testerami, ale w ograniczonym zakresie (odczyt/kasowanie błędów, odczyt parametrów bieżących). Bajerów takich jak ustawienia świateł, testowanie elementów systemu, programowanie liczników, zmiana języka na zegarach, itp. niestety nie da się nimi ustawić.
Rowan - Sro Paź 17, 2007 13:29
Kielce odradzam, ja tam byłem to nawet podłączyć sie nie potrafili, a w końcu powiedzieli że jeszcze nigdy tego testbook'a nie używali bo nie mieli do czynienia z żadnym Roverem.
piter34 - Sro Paź 17, 2007 14:03
Rowan, wystawiłeś opinię na stronie klubowej?
przemo285 - Sro Paź 17, 2007 16:54
Z samym Testbookiem nie ma większych problemów ponieważ to jest jedno urządzenie compaktowe w całości czyli komputer i stacja dokująca do której wpinamy główny przewód a z niego różnymi innymi końcówkami podłączamy się do gniazda OBD w aucie w zależności co chcemy testować lub programować,i oczywiście odpowiedni SOFT dla tego urządzenia.Z T4 sprawa wygląda troszkę inaczej , jest to laptop również z odpowiednim SOFTEM dla T4 i dodatkowo (osobno)stacja dokująca do której podłączamy kolejno podobne przewody jak do Testbooka.Przewagą T4 jest prędkość i możliwość testowania wszystkich nowszych i najnowszych modeli Rovera i MG i Land Rovera
PHJOWI - Sro Paź 17, 2007 18:39
a ja sobie zrobiłem T4 w wersji stacjonarnej na kompie typu pc, i też gitara , ale najwarzniejsze jest soft który ciężko zdobyć chyba że ktoś jest pracownikiem ASO ....
argail - Sro Paź 17, 2007 19:04
PHJOWI napisał/a: | a ja sobie zrobiłem T4 w wersji stacjonarnej na kompie typu pc, i też gitara , ale najwarzniejsze jest soft który ciężko zdobyć chyba że ktoś jest pracownikiem ASO .... |
Czy możesz podać nazwę tego programu ? Proszę
PHJOWI - Sro Paź 17, 2007 19:21
MG ROVER T4 orginał rovera niedostępny dla zwykłych ludzi , musiałem zawrzeć umowę z pewną firmą i dostałem oprogramowanie do testera T4 gratis
przemo285 - Sro Paź 17, 2007 19:48
A jaki numer płyty masz softowej RDS 7.0?
PHJOWI - Sro Paź 17, 2007 19:50
na razie 5.06 ale czekam na 7.0
przemo285 - Czw Paź 18, 2007 16:54
Tylko uważaj na RDS 7.0 nie testuj nią Rovera lepiej bo się robi bałagan.Jak będziesz już miał 7.0 i potrzebował info to się odezwij
nixon75 - Sro Paź 24, 2007 16:17
Witam ja pytalem w Babicach powiedzieli ze nie mozna (czyzby brak umiejetnosci)
Oczywiscie mówie o włączeniu swiatel programowo
przemo285 - Sro Paź 24, 2007 16:50
Nie wierzę w Babicach są załapani chłopacy , a załączenie świateł w R75 to moment (coś nie tak)
nixon75 - Sro Paź 24, 2007 17:00
pytałem czy włączą mi i za ile powiedzieli ze tylko w tym po 2004 bo w starszych nie można
przemo285 - Sro Paź 24, 2007 17:03
Ale ktoś się zakręcił w tych Babicach albo był w zastępstwie
argail - Sro Paź 24, 2007 17:19
przemo285 napisał/a: | Ale ktoś się zakręcił w tych Babicach albo był w zastępstwie |
Chyba w zastępstwie - dzwoniłem tam dziś i rozmówca też nie był mi w stanie udzielić szczegółowszych informacji, dopiero po chwili przyznał się że człowiek który się tym (komputerem) zajmuje jest na urlopie i będzie dopiero po 5.11
|
|