|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214 16v]ile płynu do chłodnicy?
jaro92 - Sob Paź 20, 2007 13:24 Temat postu: [r214 16v]ile płynu do chłodnicy? zmieniałem płyn i zdziwiła mnie rozbieżność między ilością jaka wlwłem a jaką powinno się wlać,niecałe 4 litry weszł tyle też zeszło,za nic nie dało się wlać więcej,dwa razy zalewałem wodą zeby to sprawdzić,rozgrzałem silnik aby termostat się otworzył i tak tyle samo wypływało i tyle samo wlewałem -3,5 -3,7 litra,katalogowo chyba powinno 4,8l,nie?
Adrian355 - Sob Paź 20, 2007 13:38
Ilość płynu chłodniczego (litr) 4,8
Ze strony
giewu - Sob Paź 20, 2007 14:10 Temat postu: Re: [r214 16v]ile płynu do chłodnicy?
jaro92 napisał/a: | ... tyle samo wypływało i tyle samo wlewałem -3,5 -3,7 litra | podczas wymiany płynu chłodzącego nie spuściłeś po prostu całej ilości jaka w układzie krąży (podejrzewam, że pozostało co nieco w kanałach wodnych silnika) i stąd wynikła ta różnica ... chyba, że podczas wymiany nie otworzyłeś w pozycji na max ogrzewania w aucie i w tym momencie resztki płynu zostały również w układzie nagrzewnicy
jaro92 napisał/a: | katalogowo chyba powinno 4,8l,nie? | tak ... cały układ w Twoim aucie ma 4,8 litra pojemności
i jeszcze pytanie na koniec: czy płyn chłodzący wymieniałeś zgodnie z instrukcją dostępną na naszej stronie głównej ?
jaro92 - Sob Paź 20, 2007 16:58
dokładnie tak jak opisane w rave i haynes'e-ogrzewanie na max,tak jak pisałem nawet gorący płyn spuszczałem by zeszło całość,myślałem ze nad termostatem troche zostało,zastanawia mnie to bo układ nie wygląda na zapowietrzony
|
|