Zobacz temat - [214 Si 76KW Rover Twin Cam 98'] Problem ze spalinami

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 Si 76KW Rover Twin Cam 98'] Problem ze spalinami

olejniczak - Pon Paź 22, 2007 21:45
Temat postu: [214 Si 76KW Rover Twin Cam 98'] Problem ze spalinami
Witam,

Byłem dziś na przeglądzie i diagnosta powiedział mi że w spalinach mam za dużo CO oraz węglowodoru. Czego to może być przyczyną?? Brak katalizatora czy sonda lambda ??

Czekam na pomoc, zwłaszcza że jestem nowym użytkownikem Rovera i na forum nie znalazłem podobnego tematu.

Pozdrawiam.
Michał

koalaup - Pon Paź 22, 2007 22:01

Przyczyn moze byc kilka ale na 100% to nie sonda lambda, stawialbym na przepalony olej tzn uszczelniacze zaworow lub nawet pierscienie ale moze to być również "zawalony" katalizator
piter34 - Wto Paź 23, 2007 11:56

koalaup napisał/a:
Przyczyn moze byc kilka ale na 100% to nie sonda lambda

Dlaczego nie?

Jak jest padnięta i jest np. zbyt bogata mieszanka, to może być więcej HC i CO.

olejniczak, sprawdź sondę miernikiem (opis jest w technicznym FAQ).

koalaup - Wto Paź 23, 2007 14:33

Sugerowalem sie tym ze nic nie bylo pisane o zwiekszonym spalaniu co by bylo widoczne w pierwszej kolejnosci przy uszkodzonej sondzie i stad moje wnioski (moze nietrafne ale to z niepelnych informacji) ;-)
piter34 - Wto Paź 23, 2007 15:44

koalaup napisał/a:
Sugerowalem sie tym ze nic nie bylo pisane o zwiekszonym spalaniu co by bylo widoczne w pierwszej kolejnosci przy uszkodzonej sondzie

No tak... ale mogło tez tak być, że auto zostało kupione z walniętą sondą i właściciel w ogóle nie zauważył wzrostu spalania (albo po prostu nie liczy spalania) ;-)

koalaup - Wto Paź 23, 2007 19:48

"No tak... ale mogło tez tak być, że auto zostało kupione z walniętą sondą i właściciel w ogóle nie zauważył wzrostu spalania"
to takie same domysly jak i moje;-)