|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 Si 76KW Rover Twin Cam 98'] Problem ze spalinami
olejniczak - Pon Paź 22, 2007 21:45 Temat postu: [214 Si 76KW Rover Twin Cam 98'] Problem ze spalinami Witam,
Byłem dziś na przeglądzie i diagnosta powiedział mi że w spalinach mam za dużo CO oraz węglowodoru. Czego to może być przyczyną?? Brak katalizatora czy sonda lambda
Czekam na pomoc, zwłaszcza że jestem nowym użytkownikem Rovera i na forum nie znalazłem podobnego tematu.
Pozdrawiam.
Michał
koalaup - Pon Paź 22, 2007 22:01
Przyczyn moze byc kilka ale na 100% to nie sonda lambda, stawialbym na przepalony olej tzn uszczelniacze zaworow lub nawet pierscienie ale moze to być również "zawalony" katalizator
piter34 - Wto Paź 23, 2007 11:56
koalaup napisał/a: | Przyczyn moze byc kilka ale na 100% to nie sonda lambda |
Dlaczego nie?
Jak jest padnięta i jest np. zbyt bogata mieszanka, to może być więcej HC i CO.
olejniczak, sprawdź sondę miernikiem (opis jest w technicznym FAQ).
koalaup - Wto Paź 23, 2007 14:33
Sugerowalem sie tym ze nic nie bylo pisane o zwiekszonym spalaniu co by bylo widoczne w pierwszej kolejnosci przy uszkodzonej sondzie i stad moje wnioski (moze nietrafne ale to z niepelnych informacji)
piter34 - Wto Paź 23, 2007 15:44
koalaup napisał/a: | Sugerowalem sie tym ze nic nie bylo pisane o zwiekszonym spalaniu co by bylo widoczne w pierwszej kolejnosci przy uszkodzonej sondzie |
No tak... ale mogło tez tak być, że auto zostało kupione z walniętą sondą i właściciel w ogóle nie zauważył wzrostu spalania (albo po prostu nie liczy spalania)
koalaup - Wto Paź 23, 2007 19:48
"No tak... ale mogło tez tak być, że auto zostało kupione z walniętą sondą i właściciel w ogóle nie zauważył wzrostu spalania"
to takie same domysly jak i moje;-)
|
|