|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Nie wchodzi na obroty i strasznie dymi
cycu - Sro Lis 07, 2007 21:53 Temat postu: [R75] Nie wchodzi na obroty i strasznie dymi Witam,
Znajomy ma problem z R75. Mianowicie silnik po odpaleniu (gdy jest zimny) pracuje z reguły normalnie. Problem jest natomiast gdy się zagrzeje chocby delikatnie. Mimo dodania gazu nie wkreca sie na obroty (wydaje jakby klekot i muli go przy 1500-2000 obr/min) i strasznie dymi z wydechu - jakby nie mógł spalić paliwa. Wymieniany był filtr paliwa i itp. Lecz nie wydaje mi sie żeby za mało paliwa dostawał bo wygląda jakby nie mógł go wogóle spalić. Ktoś pomoże w tym temacie??
ADAM1 - Sro Lis 07, 2007 21:56
benzyna , diesel, pojemnosc, gaz?
[ Dodano: Sro Lis 07, 2007 21:58 ]
Ups , sorki , nie przeczytalem dokladnie tematu....
Radze podjechac na kompa i sprawdzic ustawianie pompy wtryskowej
Jaki kolor spalin?
cycu - Sro Lis 07, 2007 21:58
Sorka zapomniałem... 2.0 dieselek 2001r.
Spaliny mocno czarne - jedna chmura za nim. Dodam że czasem pracuje normalnie a po ujechaniu 100m znowu to samo i tak na zmiane... więc nie wydaje mi sie zeby to mogłoby być wtryskiwacze... ale nie wiem dlatego pytam.
A czy jak dostaje za niską dawkę paliwa to też może tak kopcić?
Paul - Sro Lis 07, 2007 22:33
cycu napisał/a: | A czy jak dostaje za niską dawkę paliwa to też może tak kopcić? |
IMHO nie powinien.
Fltr paliwa sprawdzony, a powietrza
Wygląda, jakby z braku powietrza się dusił - filtr, przepływka ....
cycu - Czw Lis 08, 2007 00:07
Dodam że na momentami dobrze chodzi ale na odłączonym przepływomierzu, z podłączonym przepływomierzem raczej stale tak samo czyli ni chce sie wkręcać na obroty a jak juz wchodzi to bardzo powoli wrecz mozolnie i pozostawia za soba jeden smog.
Na filtr powietrza lookne jutro.
przemo285 - Czw Lis 08, 2007 07:24
Sprawdż zawór EGR i kostkę czujnika wysokiego ciśnienia
Rowan - Czw Lis 08, 2007 17:39
To wygląda jakby do kupy zebrało się: EGR, przepływomierz i jakaś nieszczelność w wężach od powietrza ciśniętego do silnika. No albo za dużo paliwa dostaje, ale to bardzo mało prawdopodobne.
cycu - Pią Lis 09, 2007 12:45
a gdzie znaleźć zawór egr??
giewu - Pią Lis 09, 2007 12:55
cycu napisał/a: | a gdzie znaleźć zawór egr?? |
zerknij sobie na TEN temat, a później na TEN ...
piter34 - Pon Lis 26, 2007 14:19
cycu napisał/a: | a gdzie znaleźć zawór egr?? |
Znalazłeś? Problem rozwiązany?
Lukasinio - Nie Cze 01, 2008 21:03
giewu napisał/a: | cycu napisał/a: | a gdzie znaleźć zawór egr?? |
zerknij sobie na TEN temat, a później na TEN ... |
hej. mam podobny problem - jutro jade na wymiane filtrów - wszystkich:) i olej, no i przy okazju rzuce okiem na ten nieszczęsny EGR
pozdr
okrutnik - Pon Cze 01, 2009 20:17
Lukasinio,
Witam, mam ten sam problem odnośnie swojego R75 który opisywałeś swego czasu na forum czyli spadają obroty silnika i strasznie dymi. Będe Ci bardzo wdzięczny jeśli podpowiesz mi co było tego przyczyną.
POzdrawiam
|
|