|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 800 - [R820] Problem z uruchomieniem
Anika2411 - Czw Lis 22, 2007 16:42 Temat postu: [R820] Problem z uruchomieniem witam!Mam problem z roverem 820 z 1994 roku.nie mogę odpalić auta-nie ma iskry.Poza tym, cały czas świeci się lampka układu wtryskowego-jej symbol to PGM-FI-może jest to z tym właśnie związane.Powiem szczerze,że moje auto oglądało już kilku mechaników aczkolwiek żaden z nich nie postawił diagnozy.Bardzo proszę o podpowiedź co to może być!Z góry serdecznie dziękuję!
maciej - Czw Lis 22, 2007 16:49
Przeczytaj zasady tego kącika i zmień temat na zgodny z nimi - to pozwoli łatwiej znaleźć Twój temat osobom znającym się na Twoim modelu.
Coś tu dziwnego - PGM-FI to system wtryskowy Hondy w silnikach w 827, a 820 powinien być silnik Rovera serii T, chyba, że deska jest identyczna.
PGM FI ma system samotestujący pozwalający na odczytanie błędów z komputera sterującego silnikiem - to zwykle pomaga, ale Ty powinaś mieć komputer MEMS.
Dokładny opis układu z komputerem MEMS znajdziesz tutaj:
http://www.gaima.co.uk/peter/RoverMEMS.pdf
Niestety mechanik musi znać angielski.
Anika2411 - Czw Lis 22, 2007 16:59
dodam jeszcze,ze ta lampka powinna migać ewentualnie zapalać się i gasnąc-a jak ona się pali cały czas to moze być jakaś zablokowana czy coś i dlatego nie pali auto.To słowa jednego z mechaników
maciej - Czw Lis 22, 2007 17:35
Gadał bzdury.
Jeśli komputer wykrywa błąd w układzie wtrysku lub zapłonu lampka świeci się cały czas.
W PGM-FI żeby migała i wskazywał kod błędu trzeba połączyć swa kabelki pod tapicerką, a w MEMSie to chyba tylko testbookiem da się przeczytać kody błędów.
Jeszcze raz prosze - popraw temat!
|
|