Zobacz temat - [R118] Czujnik włącznika wentylatora chłodnicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 100 - [R118] Czujnik włącznika wentylatora chłodnicy

kamil_luczak - Nie Sty 06, 2008 15:12
Temat postu: [R118] Czujnik włącznika wentylatora chłodnicy
Witam, chyba jestem najbardziej defektowym forumowiczem :/ Pytanie moje teraz wiaze sie z wentylatorem, poniewaz jak wiecie mam go na przelacznik, co troche jest juz wkurzajacei chcialbym aby dzialal normalnie. Niestety kiedy silnik przekracza 90 stopni went sie nie wlacza. Dowiedzialem sie od p. Mariusza z Babic ze na wlaczonym silniku nalezy wyjac zlaczke z termostatu i jesli wentylator zadziala to znaczy ze jest ok, jesli nie to czujnik do wymiany. Niechce kupowac czegos co mi sie nie przyda, bo okaze sie ze to czujnik do czegos innego, wiec moje pytanie wyglada nastepujaco. Czy ten czujnik to jest czujnik odpowiedzialny za wlaczanie wentylatora na chlodnicy ? czujnik
piter34 - Wto Sty 15, 2008 14:16

Kamil Luczak napisał/a:
Niestety kiedy silnik przekracza 90 stopni went sie nie wlacza.

Skąd wiesz, że temp. płynu chłodniczego przekracza 90 stopni?

Kamil Luczak napisał/a:
Dowiedzialem sie od p. Mariusza z Babic ze na wlaczonym silniku nalezy wyjac zlaczke z termostatu i jesli wentylator zadziala to znaczy ze jest ok

To znaczy, że wentylator jest OK, czujnik jest prawdopodobnie OK i komputer sterujący wtryskiem jest OK. ;-)

Kamil Luczak napisał/a:
jesli nie to czujnik do wymiany

Ja bym raczej powiedział, że wentylator do wymiany albo komputer wtrysku do wymiany.

Jak odłączamy czujnik, to pomiędzy pinami komputer mamy nieskończoną rezystancję, co komputer interpretuje jako bardzo wysoką temperaturę i włącza wentylator.

Kamil Luczak napisał/a:
Czy ten czujnik to jest czujnik odpowiedzialny za wlaczanie wentylatora na chlodnicy ? czujnik

On jest odpowiedzialny za POMIAR. Za włączanie wentylatora odpowiada komputer wtrysku. ;-)

Mariusz418 - Wto Sty 15, 2008 15:19

WITAM

JAK SIE OBROBJĘ SIĘ Z ROBOTĄ TO ZDZWOŃ W POŁOWIE PRZYSZŁEGO TYGODNIA TO OGARNIEMY TEMAT

POZDRAWIAM
MARIUSZ418 WAWA

NAPRAWA MG,ROVER , LAND ROVER