|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Lusterko fotochromatyczne
argail - Pią Sty 11, 2008 20:55 Temat postu: [R75] Lusterko fotochromatyczne Na lusterku mam taki mały dynks ... co to jest ? (proszę sie nie smiać
piotrek79 - Pią Sty 11, 2008 21:31
To morze być czujnik deszczu który załącza wycieraczki gdy szyba robi się mokra.
Marrkus - Pią Sty 11, 2008 21:33
Może coś ze ściemnianiem się lusterka? Chyba był taki patent w R75
Brt - Pią Sty 11, 2008 22:09
argail, a czy to w R75 bo w temacie ani w poście tego nie napisałeś Mam nadzieję, że poprawisz to drobne niedopatrzenie
argail - Pią Sty 11, 2008 22:39
Marrkus napisał/a: | Może coś ze ściemnianiem się lusterka? Chyba był taki patent w R75 |
Nie, czujnik ściemniania lusterka jest od środka kabiny -reaguje na światła samochodów za tobą - i się ściemnia.
Faktem jest że to wygląda jak jakaś foto-dioda .... może czujnik zmierzchu ? Ale jeśli tak to jak działa ?
Marian_K - Sob Sty 12, 2008 00:12
argail napisał/a: | Nie, czujnik ściemniania lusterka jest od środka kabiny -reaguje na światła samochodów za tobą - i się ściemnia. | A czy lusterko fotochromatyczne nie potrzebuje dwóch czujników do poprawnej pracy? Bada różnice naświetlenia obu czujników (jeden skierowany do przodu, a drugi do tyłu auta) i jeśli różnica jest duża to powoduje "ściemnienie" lusterka? Tak sobie "gdybam", bo sam mam zwykłe lustereczko .
Pozdrawiam!
Brt - Sob Sty 12, 2008 00:57
Marian_K napisał/a: | A czy lusterko fotochromatyczne nie potrzebuje dwóch czujników do poprawnej pracy? |
O ile się orientujęto dwóch właśnie
Rowan - Sob Sty 12, 2008 08:47
Nie jest to czujnik deszczu, on ma taką płytkę przyklejoną bezpośrednio do szyby. To jest od czujnika światła, ściemniania inaczej, dokładnie tak jak to mówi Marian_K.
argail - Sob Sty 12, 2008 10:11
No widzisz .. człowiek się całe życie uczy
markwiatek - Sob Sty 12, 2008 20:49
No wlasnie, teraz wiem dlaczego czujnik w nocy mi wariuje. Lusterko nie zawsze sie sciemnia jak autko jedzie za mna nawet na dlugich swiatlac Poprostu auta jadace z naprzeciwka oszukuja czujnik. Moze dobrym wyjsciem bedzie delikatne zastawienie tego czujnika?
Rowan - Nie Sty 13, 2008 14:54
Lepiej tego nie rób Albo zrób to zobaczysz co się stanie I zastaw też na próbę sam ten czujnik z drugiej strony.
|
|