|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 2.0 CDTI'00] kierownica kręci się w koło
sabek - Czw Lut 21, 2008 11:47 Temat postu: [R25 2.0 CDTI'00] kierownica kręci się w koło W moim aucie od paru dni słyszę stukanie przy skręcie. Bardziej jest słyszalne gdy jadę i skręcam w prawą stronę. Moje pytanie dotyczy dzisiejszego przypadku tj. gdy skręcam w prawo do końca kierownica mi się nie blokuje tylko mogę nia kręcić cały czas, nawet gdy koła są już całkiem skręcone. Co to może być? Proszę o pomoc.
Lukaszn2006 - Czw Lut 21, 2008 11:52
Moim zdaniem może to być słabo dokręcona (poluzowana) kierownica, albo też rowki, w które jest wprowadzona kierownica się poprostu wybobiły/starły, mogło być to spowodowane na przykład ciągnięciem kierownicy na siłe przy jej zablokowaniu (jak nie ma kluczyka, to sie blokuje, a kolega w Oplu jeździł bez wspomagania jakiś czas i też nmu się to wyrobiło, ale oczywiście moge się mylić. Pozdrawiam...
maciej - Czw Lut 21, 2008 12:05
sabek napisał/a: | Moje pytanie dotyczy dzisiejszego przypadku tj. gdy skręcam w prawo do końca kierownica mi się nie blokuje tylko mogę nia kręcić cały czas, nawet gdy koła są już całkiem skręcone. Co to może być? |
Wow... Nie słyszałem o czymś takim...
Dokręcenie lub mocowanie kierownicy lub co gorsze uszkodzenie maglownicy.
Na Twoim miejscu natychmiast jechałbym do warsztatu o ile wogóle nie wezwałbym od razu lawety!!
Czy jak kręcisz w drugą stronę, to masz podobne efekty?
Paul - Czw Lut 21, 2008 12:12
Obawiam się, że w tej sytuacji sygnału dźwięk. też nie masz i kontrolka ASR Ci śweci
Po takim kręceniu fajerą taśma będzie do wymiany
PHJOWI - Czw Lut 21, 2008 14:23
Paul raczej SRS , no też chciałbym mieć ASR
sabek - Czw Lut 21, 2008 14:42
Kontrolka się nie świeci, sygnał jest, kręci się tylko w prawo w lewą stronę jest wszystko ok.
giewu - Czw Lut 21, 2008 14:46
obawiam się czy problem nie będzie dotyczył maglownicy ...
trzeba koniecznie auto odstawić do warsztatu, by przyjrzał się temu fachowiec ...
a Ty sabek nawet nie próbuj jeździć autem w takim stanie
sabek - Czw Lut 21, 2008 15:13
Teraz kręciłem kierownicą i jest wszystko po staremu, ale jadę jak najszybciej do najbliższego mechanika niech zaglądnie tam. Dzięki za rady..
giewu - Czw Lut 21, 2008 15:19
sabek napisał/a: | Teraz kręciłem kierownicą i jest wszystko po staremu |
znaczy się co ... naprawiło się ?
sabek - Czw Lut 21, 2008 15:29
tzn. jest teraz wszystko dobrze, ale pojadę do mechanika niech spr co to było
sTERYD - Czw Lut 21, 2008 15:55
to ja jednak obstawiam niedokręconą kierownice
thef - Czw Lut 21, 2008 17:08
sTERYD napisał/a: | to ja jednak obstawiam niedokręconą kierownice | Czy to naprawdę jest możliwe? tam chyba powinien być wieloklin i jeżeli nie jest zjechany (mało prawdopodobne moim zdaniem), to nie ma prawa sie nic ślizgać nawet bez nakrętki. Ja też stawiam na jakiś problem w maglownicy.
Paul - Czw Lut 21, 2008 22:33
sTERYD napisał/a: | to ja jednak obstawiam niedokręconą kierownice |
Bardzo mało prawdopodobne, żeby rękami zerwać ten wielowypust. Zakładając, że nikt tego nie zeszlifował, MUSI trzymać, nawet bez nakrętki (chyba, że wyciągniesz kierę ).
Dziwi mnie tylko, że elektryka kierownicy nie padła (taśma). ZTCW, to taśma ma 3 pełne obroty w obie strony (razem 6 x 360 st.). Jeżeli obrócisz ją dalej, to ją zerwiesz i "po ptokach"
piter34 - Wto Mar 04, 2008 13:28
sabek, już wiadomo co było źle?
|
|