|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - Gaśnica, trójkąt, apteczka, kamizelka.
Ukasz - Pią Kwi 18, 2008 07:11 Temat postu: Gaśnica, trójkąt, apteczka, kamizelka. Witam
Niedawno wdałem się w dyskusję ze znajomymi, że apteczka również jest obowiązkowa obok trójkąta i gaśnicy. Myślałem przez cały czas, że apteczka oraz kamizelka jest obowiązkowa dla kierowców zawodowych.
Jesteście w stanie odpowiedzieć co jest konieczne?
Dzięki
walkie - Pią Kwi 18, 2008 07:16
Wszystkie trzy
kasjopea - Pią Kwi 18, 2008 07:21
Dla normalnego, prywatnego kierowcy apteczka i kamizelka nie są obowiązkowe
Brt - Pią Kwi 18, 2008 07:38
kasjopea napisał/a: | Dla normalnego, prywatnego kierowcy apteczka i kamizelka nie są obowiązkowe |
dokładnie
Ukasz - Pią Kwi 18, 2008 07:43
Czyli miałem racje.
Dzięki za odpowiedzi.
maciej - Pią Kwi 18, 2008 08:48
kasjopea napisał/a: | Dla normalnego, prywatnego kierowcy apteczka i kamizelka nie są obowiązkowe |
Oczywiście rozmawiamy o "dzikim wschodzie", bo już za Odrą i u braci Czechów obie te rzeczy są jak najbardziej obowiązkowe, ba obowiązkowe jest nie tylko posiadanie, ale i używanie o czym często nasi rodacy nie pamiętają.
dobryziom - Pią Kwi 18, 2008 08:56
Dziwne ostatnio na jakimś trzepaniu przez psiarskich wszyscy co nie mieli apteczki i kamizelki dostali mandaty!!! co najlepsze wpisali tam jakiś artykuł ? co wy na to?
walkie - Pią Kwi 18, 2008 09:03
Ja jestem przekonana, że apteczka i trójkąt są obowiązkowe w świetle obowiązujących przepisów. A kamizelka powinna być.
Jak można pomóc komuś na drodze nie posiadając tych rzeczy?
rovero - Pią Kwi 18, 2008 09:11
Jeszcze nigdy w Polsce żaden policjant o apteczkę mnie nie spytał.
maciej - Pią Kwi 18, 2008 09:19
Tu znajdziecie listę obowiązkowego wyposażenia wraz z odesłaniem do podstawy prawnej:
http://www.gazetaecho.pl/...prj/wyposazenie
Tu jest opis, co jest wymagane w innych krajach:
http://www.motofakty.pl/a...wiazkowe_2.html
Co ciekawe Słowacy wymagają nawet kompletu żarówek i bezpieczników (fajnie - zwłaszcza dla R75 przed liftingiem ), koła zapasowego, podnośnika i linki holowniczej...
Znalazłem ciekawy artykuł:
http://radiozet.pl/News/News.aspx?NewsId=1942
Okazuje się, że na podstawie Konwencji Wiedeńskiej w Europie trzeba mieć tylko elementy wymagane w kraju rejestracji auta, więc Czech czy Niemiec nie mogą lepić za to mandatów.
Hmm... Niemiec to się pewnie i da przekonać albo zadzwoni na Komendę i tam mu wyjaśnią, ale jak przekonać "upartego" Czecha?
Osobiście wożę "niemiecką" apteczkę (zgodną z normą DIN 13164) i ważną ZTCP 5 lat (do 01.2012), kamizelkę, gaśnicę (choć nie legalizuje jej co roku) i 2 trójkąty ostrzegawcze.
Wydaje mi się, że wydatek w sumie 200 zł i 80 zł co 5 lat na nową apteczkę jest niczym w porównaniu z tym jak bardzo te rzeczy mogą się przydać "w razie czego".
A przy okazji znalazłem jeszcze taki artykuł, z którego wynika, że nie ma obowiązku legalizacji gaśnic samochodowych:
http://www.motofakty.pl/a...amochodzie.html
dobryziom napisał/a: | co najlepsze wpisali tam jakiś artykuł?? |
A możesz próbować wydobyć nr tego artykułu?
Brt - Pią Kwi 18, 2008 09:30
maciej jak zawsze
maciej - Pią Kwi 18, 2008 09:39
Brt napisał/a: | maciej jak zawsze |
A dziękuję, dziękuję.
Tylko dlaczego czasem mam wrażenie, że tylko ja używam Googli?
Brt - Pią Kwi 18, 2008 09:41
ja tez mam takie wrażenie hehehe
walkie - Pią Kwi 18, 2008 09:57
Maciej, bo masz czas
Poza tym dla mnie naturalne i obowiązkowe jest posiadanie tych trzech rzeczy w samochodzie. Jeśli komuś żal miejsca w bagażniku na te rzeczy, to współczuję.
maciej - Pią Kwi 18, 2008 09:59
walkie napisał/a: | Maciej, bo masz czas |
Z czasem bywa różnie, ale nie lubię gdybania w takich konkretnych tematach.
Piotrass - Pią Kwi 18, 2008 11:07
walkie napisał/a: | Jeśli komuś żal miejsca w bagażniku |
W obecnych autach jest tyle miejsca w bagażniku, że te wszystkie w/w rzeczy, dodatkowo żarówki, saperka, koc, klucz do kół, linka holownicza i dużo innych niezbędnych drobiazgów mieści się bez problemu wokół koła zapasowego (pod wykładziną bagażnika) lub w innych skrytkach. Po otwarciu bagażnika jest ład i porządek - nic się nie wala. Bynajmniej ja mam tak w R75 i Omedze
walkie - Pią Kwi 18, 2008 11:09
i ja w R45
dobryziom - Pią Kwi 18, 2008 11:13
postaram sie zdobyć co im wpisali ale jak znam życie waleni pewnie artykuł za brak posiadania trójkąta albo gaśnicy:p Ja uważam ze te rzeczy są tak tanie ze warto je mieć zawsze mogą sie przydać:)
emes - Pią Kwi 18, 2008 11:23
maciej napisał/a: | Okazuje się, że na podstawie Konwencji Wiedeńskiej w Europie trzeba mieć tylko elementy wymagane w kraju rejestracji auta |
Większość kierowców o tym nie wie i zgodnie z tym, że w Niemczech zmieniła się norma dotycząca rodzaju posiadanej apteczki, każdy kierowca, który nie posiadał odpowiedniej apteczki, dostawał mandat Oczywiście chodzi mi o osoby przyjezdne
walkie napisał/a: | i ja w R45 |
Dodatkowo mieści się jeszcze kilka zestawów wszystkich środków do pielęgnacji wnętrza Roverka
walkie - Pią Kwi 18, 2008 11:34
emes napisał/a: | Dodatkowo mieści się jeszcze kilka zestawów wszystkich środków do pielęgnacji wnętrza Roverka |
obowiązkowo, i nie tylko wnętrza: mam jeszcze czernidło do opon, płyn do felg, konserwator uszczelek, szampony, woski płynne i stałe, ściereczki, zmiotki, gumki do szyb etc.
emes - Pią Kwi 18, 2008 11:43
walkie napisał/a: | gumki do szyb |
Co to jest?
walkie - Pią Kwi 18, 2008 11:52
pokaże Ci jutro. takie zajebiste ustrojstwo do ściągania wody.
kasjopea - Pią Kwi 18, 2008 12:02
walkie napisał/a: | Poza tym dla mnie naturalne i obowiązkowe jest posiadanie tych trzech rzeczy w samochodzie. Jeśli komuś żal miejsca w bagażniku na te rzeczy, to współczuję. |
Zgadzam się. Pytanie jednak brzmiało, co jest obowiązkowe. A apteczka w świetle obowiązujących przepisów jest jedynie "zalecana".
Osobiście oczywiście mam w samochodzie zarówno apteczkę, jak i kamizelkę oraz parę innych gadżetów
emes - Pią Kwi 18, 2008 12:17
kasjopea napisał/a: | parę innych gadżetów |
To Ty też wozisz środki do pielęgnacji wnętrza Roverka i nie tylko?
kasjopea - Pią Kwi 18, 2008 12:25
no na pewno nie taki zestaw jak walkie
emes - Pią Kwi 18, 2008 12:40
kasjopea napisał/a: | no na pewno nie taki zestaw jak walkie |
Ale możesz taki mieć
walkie - Pią Kwi 18, 2008 12:41
Mój zestaw jest nie do podrobienia
emes - Pią Kwi 18, 2008 12:45
walkie napisał/a: | Mój zestaw jest nie do podrobienia |
To może chociaż trochę podobny Może trochę większy, ale jak sobie pomyślę o zawartości Twojego bagażnika, to chyba to nie jest możliwe, masz nawet gumki Oczywiście do szyb
kasjopea - Pią Kwi 18, 2008 12:48
emes, czyżby nutka zazdrości?
walkie - Pią Kwi 18, 2008 12:51
emes napisał/a: | masz nawet gumki Oczywiście do szyb |
nie tylko
emes - Pią Kwi 18, 2008 13:01
kasjopea napisał/a: | czyżby nutka zazdrości? |
Ja mam podobny zestaw Ale w garażu
walkie napisał/a: | nie tylko |
To fakt, masz przecież jeszcze malinowe Oczywiście do żucia
walkie - Pią Kwi 18, 2008 13:02
emes napisał/a: | To fakt, masz przecież jeszcze malinowe Oczywiście do żucia |
akurat truskawkowo-arbuzowe. i nie tylko
emes - Pią Kwi 18, 2008 13:08
walkie napisał/a: | i nie tylko |
To ja już nie wiem, jakie można jeszcze mieć w bagażniku Chyba tylko do bielizny
|
|