|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75/MG ZT] - Check engine - CDT/CDTi
MaReK - Wto Maj 06, 2008 20:13 Temat postu: [R75/MG ZT] - Check engine - CDT/CDTi Witajcie
W moim rekinie zaczelo pojawiac sie w czasie jazdy "Check engine"
Po 2 sek. kontrolka gasnie. Wczasie jej pojawiania nic sie nie dzieje.
Auto nie slabnie i powoduje jakis nieprawidlowych zachowan, ale wkurza mnie ten napis.
Nie chcial bym sie rozkraczyc na trasie do Jicina a zwlaszcza u Rumcajsa
Ktos moze mi podpowiedziec w czym rzecz?
Pozdrawiam,
Skiba - Wto Maj 06, 2008 20:15
Chyba najlepiej zacząć od sprawdzenia błędów komputera powinno się wszystko wyjaśnić
thef - Wto Maj 06, 2008 20:30
"Mariusz z Babic Rovera naprawi, Mariusz z Babic każde autko zbawi"
Skoro nie odczuwasz żadnych zmian, a check świeci się dość długo, to myślę, że to nic poważnego, może kwestia niekontaktowania przy jakimś mało istotnym dla pracy silnika czujniku, no ale chyba komputer tylko zostaje dla pewności.
MaReK - Wto Maj 06, 2008 20:42
Ta... tylko przed Jicinem nie bedzie kompa
henryk - Wto Maj 06, 2008 20:47
masz odpięty egr?
MaReK - Sro Maj 07, 2008 21:02
Nie powininem... chyba ze Mariusz wymieniajac mi wtryskiwacz zapomnial o czyms
Pozdrawiam,
henryk - Sro Maj 07, 2008 22:42
czytając na ang. forach komentarze nt. egr spotkałem opisy zapalania się kontrolki po odpięciu egr właśnie w cdti - mają albo więcej albo gdzie indziej niż w cdt umieszczone jakieś czujniki. Nikt tam jednak nie pisał, że chwilowe zapalanie się "Check engine" jest wystarczającym powodem do ponownego podłączenia egr.
MaReK - Wto Maj 13, 2008 07:24
Od ostatniego pojawienia sie minal tydzien.
Zrobilem autem ok. 1 tys km i jak narazie kontrolka sie nie swieci.
Poczekam do nastepnego spotu, moze da sie podlaczyc go pod komputer.
Pozdrawiam,
Kris - Wto Maj 13, 2008 11:37
Mariusz na spoty z T4 przyjeżdża?
MaReK - Wto Maj 13, 2008 12:25
Tak. Dla stalych bywalcow klubowiczow podlaczenia sa za rozsadna cene... duzo mniejsza niz w serwisie.
Kris - Wto Maj 13, 2008 13:25
kurcze... muszę chyba kiedyś podjechać, może nie jestem stałym ale za pewne jednym z najstarszych klientów mariusza
Mombrey - Sro Lut 11, 2009 10:54 Temat postu: [R75] Check Engine Od kilku dni zapala mi sie komunikat CHECK ENGINE. Czesto przy mocniejszym hamowaniu. Poniewaz na razie zapala sie tylko na chwile, jeden raz lub trzy razy w odstepach ok 2-3 sek. mysle, ze to nic powaznego (oby). Czy wystarczy poruszac kabelkami? A jezeli tak to gdzie? A moze to jednak cos powaznego??
[ Dodano: Sro Lut 11, 2009 20:24 ]
Teraz juz prawie caly czas swieci jak sie zatrzymuje lub hamuje silnikiem. Gasnie jak przyspieszam.
Zukowaty - Czw Lut 12, 2009 21:33
Gdzies sie jakis kabel przetarl. Nic wiecej Ci nie wymysle niestety.
Mombrey - Czw Lut 12, 2009 22:22
Probowalem cos znalesc na forum ale nic konkretnego. A do kompa daleko :-(
A sonda lamda? A moze przeplywomierz? Bo juz w grudniu mi zle dzialal?
Kiedy sie to zapala?
Zukowaty - Czw Lut 12, 2009 22:51
Jak znam zycie to w dieslu bedzie milion powodow do zapalenia CHECK
Mombrey - Czw Lut 12, 2009 22:55
Zukowaty napisał/a: | Jak znam zycie to w dieslu bedzie milion powodow do zapalenia CHECK |
No to mnie pocieszyles :-(
Zukowaty - Czw Lut 12, 2009 22:57
Dlatego wole Pb. Mniej elektroniki. Podjedz na T4 i zobaczysz gdzie wywala blad,wtedy sobie sprawdzisz okablowanie w tym rejonie i ewentualnie jakies mocowania.
Rowan - Pią Lut 13, 2009 15:10
Mombrey napisał/a: | A sonda lamda? A moze przeplywomierz? |
W dieslu nie ma sondy. Nie znam przypadku, żeby od przepływki palił się CHECK.
[ Dodano: Pią Lut 13, 2009 15:11 ]
Zaraz zaraz, a może masz mało oleju po prostu.
Mombrey - Pią Lut 13, 2009 16:52
Rowan napisał/a: | Nie znam przypadku, żeby od przepływki palił się CHECK. |
A od czego moze sie palic?
Rowan napisał/a: |
Zaraz zaraz, a może masz mało oleju po prostu. |
Nie umiem sprawdzac oleju w tym silniku. :-( Jak wyjme pierwszy raz bagnet (po okolo 2 godz. po unieruchomienu silnika) to jest na minimum. Jak wloze i wyme ponownie to juz jest na maximum
Jakos dziwnie
Rowan - Pią Lut 13, 2009 16:53
Mombrey, dawno wymieniałeś olej?
Mombrey - Pią Lut 13, 2009 17:13
Rowan napisał/a: | Mombrey, dawno wymieniałeś olej? |
Ja nie wymienialem ale gosc od ktorego kupilem zapewnial, ze wymienil olej i filtr oleju. Wimienil filtr pylkowy. Nie wymienil filtra powietrza ale sam filtr kupil. Mialem wymienic tylko filtr paliwa czego nie zrobilem
Nie uwazam, zeby klamal bo mogl powiedziec , ze filtr paliwa tez wymieniony.
Od wymiany przejechalem 10500 km
CHECK zapala sie na wolnych obrotach przy zimnym silniku, pozniej gasnie. Zapala sie przy hamowaniu silnikiem i gasnie podczas przyspieszania.
Rowan - Pią Lut 13, 2009 18:05
Mombrey, no to może oznaczać niskie ciśnienie oleju.
Mombrey - Pią Lut 13, 2009 20:19
Rowan napisał/a: | Mombrey, no to może oznaczać niskie ciśnienie oleju. |
Nie jestem specjalista ale...
uwazam, ze by odwrotnie bylo. Na zimnym nic a na cieplym by sie palilo. Zreszta to nie zalezy od obrotow tylko od ilosci paliwa.
Malo paliwa - swieci sie.
Duzo paliwa - gasnie
Rowan - Pią Lut 13, 2009 20:20
Mombrey napisał/a: | Malo paliwa - swieci sie.
Duzo paliwa - gasnie |
Jakby miał niskie ciśnienie, to by gasł, albo by go dusiło. Nie wiem już.
Zukowaty - Pią Lut 13, 2009 20:27
Jak by nie bylo cisnienia to na wyswietlaczu zapala sie duze czerwone LOW OIL PRESSURE wiem bo niestety kiedys zobaczylem a za 3 sekundy bylo glosne buuum. To samo sie zapala jak jest malo oleju i pompa zalapie powietrza.
Mombrey - Pią Lut 13, 2009 22:23
Wlasnie wrocilem z malej (30 km) rundki po wozek dla dziecka. Ani razi sie nie zapalilo.
Juz zupelnie nie wiem co o tym myslec.
sogreg1 - Wto Lut 17, 2009 14:14
Mombrey, może mamy ten sam problem, poczytaj http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=36248
Mombrey - Wto Lut 17, 2009 18:22
Sledze Twoj temat. Umnie nic nie strzelilo ale zauwazylem, ze czasem "puszcza brzydkie baki" tz. zadymi ale nie na czarno. Od kilku dni mam spokuj. Paliwo???? Bo jak teraz przemyslalem to problem po tankowaniu zniknal.
Leberson - Sro Lip 13, 2011 13:37 Temat postu: [R75]Błąd Check Engine na wolnych obrotach Witam. Mój problem jest o tyle dziwaczny że trudno mi było coś wywnioskować na wcześniejszych postach. Jednakże, odpalając dzisiaj rano auto wyskoczył błąd check engine na monitorku, i tak świecił może 5 minut po czym zgasł. Następnie na mieście w korkach zapalał się tylko na wolnych obrotach przy minimalnym dodaniu gasł lub przy hamowaniu. Po wykonaniu testu na komputerze roverowskich wyskoczył błąd C78100. Jednak co dziwniejsze nie ma żadnych objawów. Idzie dobrze odpala na dotyk no i spalanie 5,9-6,4 litra także całkiem całkiem.
|
|