|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Włączający się wentylator
strala1 - Nie Maj 18, 2008 19:57 Temat postu: [R214] Włączający się wentylator Drodzy klubowicze, mam do was pytanie. Jestem posiadaczem R214i , zaobserwowalem dziwna rzecz, rano gdy wyciagam swoj samochod z garazu, po okolo 2-3 minutach zalacza sie wentylator ( dmuchawa ) Czy to normalne? Wentylator ten z tego co wiem ma za zadanie schlodzenie silnika, aby sie nie przegrzal, ale po takim krotkim czasie silnik nie osiaga optymalnej temp. Czy cos jest nie tak?
secio - Nie Maj 18, 2008 20:33 Temat postu: Re: [Rover 214i 1.4 75 KM 97] i Włączający sie wentylator
strala1 napisał/a: | Drodzy klubowicze, mam do was pytanie. Jestem posiadaczem R214i , zaobserwowalem dziwna rzecz, rano gdy wyciagam swoj samochod z garazu, po okolo 2-3 minutach zalacza sie wentylator ( dmuchawa ) Czy to normalne? Wentylator ten z tego co wiem ma za zadanie schlodzenie silnika, aby sie nie przegrzal, ale po takim krotkim czasie silnik nie osiaga optymalnej temp. Czy cos jest nie tak? |
Wentylator się włącza awaryjnie przy uszkodzonym czujniku temperatury. Sprawdź, może czujnik się słabo trzyma, kable są przetarte etc. i po nagrzaniu robi się przerwa.
Mariusz
strala1 - Nie Maj 18, 2008 20:36
Czujnik uszkodzony? Hmm... wydaje mi sie ze wszystko z nim ok, samochod szybko osiaga swoja temperature nigdy nie przekracza polowy skali...
secio - Nie Maj 18, 2008 21:06
strala1 napisał/a: | Czujnik uszkodzony? Hmm... wydaje mi sie ze wszystko z nim ok, samochod szybko osiaga swoja temperature nigdy nie przekracza polowy skali... |
Konkretnie chodziło mi o wtyczke do czujnika, a nie konretnie sam czujnik. Wskaźnik może pokazywać cały czas OK, bo (przynajmniej w 16V) są dwa czujniki. Jeden odpowiedzialny za wskazanie na desce (czarny) a drugi podający sygnał do komputera odpowiedzialny m.in. za włączenie wentylatora (brązowa wtyczka).
Mariusz
strala1 - Pon Maj 19, 2008 09:30
ok dzieki za pomoc, tylko, ze moj problem polega na tym, ze wentylator wlacza sie po odpaleniu silnika, pochodzi tak z 2-3 minuty i potem nie ma problemu....
[ Dodano: Pon Maj 19, 2008 16:49 ]
Czy zaznaczone miejsce na czerwono to czujnik temperatury płynu?? Jesli tak jaki to model, gdzie moge go kupic?
piter34 - Pon Maj 19, 2008 16:11
strala1 napisał/a: | Czy zaznaczone miejsce na czerwono to czujnik temperatury płynu?? |
Tak.
strala1 napisał/a: | Jesli tak jaki to model, gdzie moge go kupic? |
www.tomateam.pl
strala1 napisał/a: | po okolo 2-3 minutach zalacza sie wentylator ( dmuchawa ) Czy to normalne? |
Nie.
Albo masz mało płynu chłodniczego albo czujnik szwankuje.
strala1 - Pon Maj 19, 2008 16:13
Ok bardzo dziekuje za pomoc Znalazlem czujnik na stronie Intercaru koszt około 48 zł /Jak wymienic to cudo?? Zrobie to sam, czy lepiej jechac do mechanika? Orientuje sie ktos albo wymienial?
[ Dodano: Pon Sie 11, 2008 09:42 ]
wymieniłem czujnik. Problem włączającej się dmuchawy zniknał. Wymiana jest banalnie prosta. Wystarczy wykręcić stary.
Lisus - Sob Mar 27, 2010 14:36
strala1 napisał/a: | Wystarczy wykręcić stary. |
Nie moogę tego badziewia wykrecić siedzi mocno, a czubek jest plastikowy i nie chce przekrecić, ma ktos jakis sposób??
|
|