|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS] SPRYSKIWACZE - montaż , pytania ???
Armandoo - Sro Maj 28, 2008 20:26 Temat postu: [MG ZS] SPRYSKIWACZE - montaż , pytania ??? Witam,
mam pytanie czy montował ktoś już może do swojego R400 lub MG ZS spryskiwacze lamp przednich ?
W niektórych modelach są one zamontowane fabrycznie , nie mam pojęcia od czego to zależy.
Zastanawiałem się nad kupnem od jakiegoś anglika takich spryskiwacz.
Pytanie moje brzmi czy ktoś ma wiedzę na temat ich działania tzn :
Czy obsługuje je ten sam silniczek co szybę ?
Czy wystarczy kupić tylko dysze , zamontować w zderzak i podłączyć jakoś do rurki od spryskiwania szyby ?
Ogólnie nurtuje mnie szereg pytań odnośnie adaptacji takich spryskiwaczy od innego Roverka w Roverku bez tego systemu.
czekam na pomoc i dziękuje za rady
Skiba - Sro Maj 28, 2008 20:34
A ja się spytam: po co Ci spryskiwacze ?
Spryskiwacze są obowiązkowo montowane z ksenonami
Armandoo - Sro Maj 28, 2008 20:51
Skiba napisał/a: | A ja się spytam: po co Ci spryskiwacze ?
Spryskiwacze są obowiązkowo montowane z ksenonami |
Odpowiadam
Sam nie wiem po co mi one ... są takie ładne Nawet ja czasem nie rozumiem wielu moich działań ale najprościej wytłumaczyć moge to w ten sposób : to taka choroba , nazywa się MG Rover
O więcej nie pytaj Skiba bo nie będę potrafił odpowiedzieć Daruj mi
A więc ponawiam pytanie jak w temacie
Skiba - Sro Maj 28, 2008 21:05
Możesz dokupić dusze + trójnik do wężyka od spryskiwacza szyb. Najłatwiejsze rozwiązanie Tylko nie wiem jak z ciśnieniem dla 4 dysz (2 lampy + 2 szyba czołowa). Może być za mało. Możesz też np. dokupić worek z pompką (np. od Poloneza) łatwo zamontować i schować pod maską + wężyki i dysze, wówczas masz niezależny oprysk lamp i szyby czołowej
Jary - Sro Maj 28, 2008 21:35
Armandoo napisał/a: | Czy obsługuje je ten sam silniczek co szybę ? |
Niestety nie, musisz zamontować odrębną instalację
Armandoo - Sro Maj 28, 2008 22:06
Tak właśnie myślałem , że to jest odrębna instalacja :-(
Pomysł Skiby bardzo mi sie podoba
Dobrze to wykombinowałeś , zastanawia mnie tylko jak ten spryskiwacz potem włączać?
Czy powinien mieć odrębny włacznik czy być jakos podpięty pod spryskiwacz szyby?
Jak wygląda ta sprawa przy oryginalnej instalacji , jest to połączone ?
Skiba - Sro Maj 28, 2008 22:11
Samą pompkę możesz podpiąć pod cokolwiek co ma 12V i masę a włącznik to już pikuś - przewód do kabiny, montujesz przycisk w wygodnym dla Ciebie miejscu i już Chyba, ze podepniesz zasilanie pompki pod obecną instalację od spryskiwaczy szyby, wówczas spryskując szybę, automatycznie z (np. drugiego worka z płynem) spryskujesz reflektory.
Armandoo - Sro Maj 28, 2008 22:16
Kolejna mądra rada Skiba.
Dziękuję ślicznie
PS.Wciskam pomógł jako ,że jestem założycielem tematu i mam taki przywilej a chciałem podziękować za pomoc i wyskakuje mi tylko jakis regulamin . NIe wiem czy dodało się do Twojego konta , że udzieliłeś pomocy ?
Nic z tego nie kumam
...nieaktualne ...już dodałem ...działa .Thanks jeszcze raz Skiba
Skiba - Sro Maj 28, 2008 22:19
hehe, dzięki - dotarł Pomógł u mnie w podpisie to link do zasad i opisu samej funkcji. Punkty dodajesz za pomocą przycisku pod tematem (taki z zielonym ptaszkiem)
Armandoo - Sro Maj 28, 2008 22:22
Skiba napisał/a: | hehe, dzięki - dotarł Pomógł u mnie w podpisie to link do zasad i opisu samej funkcji. Punkty dodajesz za pomocą przycisku pod tematem (taki z zielonym ptaszkiem) |
Tak , już wiem przyda się na przyszłość.
Jeżeli zdecyduję sie na operację montażu spryskiwaczy to na pewno się pochwalę efektem działań i opowiem o moich wrażeniach.
Pozdrawiam
Skiba - Sro Maj 28, 2008 22:24
Armandoo napisał/a: | Jeżeli zdecyduję sie na operację montażu spryskiwaczy to na pewno się pochwalę efektem działań i opowiem o moich wrażeniach.
|
Czekam z niecierpliwością powodzenia
Paul - Sro Maj 28, 2008 22:56
Trochę zimnej wody wam wyleję
Żeby spryskiwacze lamp miały sens, to musi być za$#%ste ciśnienie, którego nie da zwykła pompka.
Logicznie - gdyby nie wycieraczki, to jak by wyglądała szyba 'popsikana' tylko ze spryskiwacza?
W starej Favoritce miałem sprysk lamp i tam było takie ciśnienie, że rękę prawie urywało ale lampy myło elegancko
[ Dodano: Sro Maj 28, 2008 23:58 ]
Krótko mówiąc - albo montować dedykowany (niekoniecznie do R ) spryskiwacz i wtedy będzie OK, albo kombinować i będzie 'ozdóbka'
Skiba - Sro Maj 28, 2008 23:02
+ dobry płyn (nie wiem czy są dedykowane ) ...
Paul - Sro Maj 28, 2008 23:08
Skiba napisał/a: | dobry płyn (nie wiem czy są dedykowane |
szkło, to tylko szkło, nawet jak plastykowe
Istnieją podobno cudowne wynalazki, których samo posiadanie w bagażniku już powoduje oczyszczenie całego przodu auta nawet z rozbitego robactwa.
Ale nie musisz wierzyć reklamie
Skiba - Sro Maj 28, 2008 23:14
Paul napisał/a: | :hahaha: szkło, to tylko szkło, nawet jak plastykowe
Istnieją podobno cudowne wynalazki, których samo posiadanie w bagażniku już powoduje oczyszczenie całego przodu auta nawet z rozbitego robactwa.
Ale nie musisz wierzyć reklamie |
hehe, no tak ale .. zalej zbiorniczek od spryskiwaczy wodą pojeździj, a potem zalej dobry płyn .. ja różnicę widzę
Paul - Sro Maj 28, 2008 23:46
Skiba napisał/a: | zalej zbiorniczek od spryskiwaczy wodą pojeździj |
A gdzie napisałem, że płynu nie trzeba
Ponabijałem się tylko z durnych reklam
Skiba - Sro Maj 28, 2008 23:54
Paul napisał/a: | Ponabijałem się tylko z durnych reklam |
A ja z wody destylowanej w zbiorniczku
madmips - Sro Lis 21, 2012 20:38
i jak przeróbka, 4 lata minęły
widzę, że w r45 jest jedna instalacja wspólna dla reflektorów i szyb...
|
|