|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - SOLVED [R214i 8v 98] zgrzyt podczas jazdy
Sylwi-13 - Wto Cze 10, 2008 08:59 Temat postu: SOLVED [R214i 8v 98] zgrzyt podczas jazdy Witam wszystkich.
Mam pytanko. Podczas jazdy słyszalny jest wyraźny zgrzyt - mi to przypomina odgłos rozrusznika małego fiata. Dzieje się to w różnych momentach - czasami nie ma wogóle. Wiem że muszę wymienić sprzęgło ( łożysko szumi na postoju ) ale czy ten zgrzyt może pochodzić od sprzęgła czy może to być coś jeszcze innego? Za każdą pomoc i wskazówkę dziękuję.
Paul - Wto Cze 10, 2008 09:45
Sylwi-13 napisał/a: | Za każdą pomoc i wskazówkę dziękuję. |
Ten zgrzyt to nie jest takie terkotanie, nasilające się przy skręcaniu
Jeżeli tak, to przegub do wymiany
Sprzęgło może różne odgłosy wydawać, ale zgrzytu raczej nie
Innych objawów usterki sprzęgła nie masz? Np. ślizganie się?
Sylwi-13 - Wto Cze 10, 2008 12:56
To zgrzytanie to na prostej - nie na skręcaniu. Właśnie dziwne to dla mnie że raz jest innym razem nie. A inne objawy sprzęgła? hmm - biegi wchodzą bez problemu - jedynie to szum łożyska w sprzęgle i nie wiem - jest jeszcze takie coś że puszczając sprzęgło-w połowie wyczuwam skok na pedale no i to że jest cholernie twarde. Z tym zgrzytem to naprawdę nie żartuję - przypomina odgłos rozrusznika (metaliczny dźwięk).
Paul - Wto Cze 10, 2008 13:29
Może jakbyś nagrała ten odgłos, to cosik więcej dałoby się poradzić
Spróbuj podjechać do jakiegoś mechanika, żeby przynajmniej spróbował zlokalizować przyczynę.
Sylwi-13 - Wto Cze 10, 2008 13:51
Byłam u mechanika wsiadł w auto - wyjechał z warsztatu - nie zdążyłam się obejrzeć jak wrócił - i krzyknął : wymiana sprzęgła 300 zł + sprzęgło. Nie wiem czy on wiedział do jakiego auta chociaż wsiadł. Expresowa diagnoza mnie zaskoczyła - cena zresztą też. Dlatego was pytam o porady. Dzięki Paul za sugestie .
rodi_ - Wto Cze 10, 2008 13:56
Mozna by powiedziec ze mialem cos podobnego, podczas wciskania sprzegla slychac bylo szum i wibracje na pedale sprzegla.
Byl takze taki jakby skok w polowie. Rozebralem sprzeglo i sie okazalo, ze lozysko oporowe wypilowalo sobie dziure w wycisku do tego stopnia ze te listki w wycisku prawie ucielo.
W Twoim przypadku moze byc podobnie, i te malutkie kawaleczki moga robic ten zgrzyt.
A po drugie. Jesli slyszysz lozysko oporowe na postoju kiedy nie uzywasz sprzegla, to byc moze pompka nie odbija i lozysko caly czas chodzi(a nie powinno).
Jesli sie myle poprawcie i nie bijcie za mocno
A to moje sprzeglo przed wymiana
sTERYD - Wto Cze 10, 2008 22:58
w R200 nie ma pompki, ale łapa też może nie odbijać...
Sylwi-13 - Pią Sty 30, 2009 22:15
sprzęgło wymienione i zgrzyt nadal występuje ale tylko w okolicy 2 tys. obrotów i tylko na biegu w czasie jazdy
dodano - 31.01.2009
Usterka naprawiona - w/w zgrzyt pochodził od luźnej blachy osłaniającej tłumik. Ta blacha wpadała w wibracje tylko w czasie jazdy dokładnie przy 2000 obr. Taka błahostka a tyle myślenia i niepokoju. Nie wiem czy tak może być ale pozbyłam się tej osłony na dobre.
|
|