|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problemy z trakcją, silnik gaśnie
cycek - Nie Lip 27, 2008 18:41 Temat postu: [R75] Problemy z trakcją, silnik gaśnie Witam Wszystkich! Mam problem i potrzebuje pomocy!
W moim roverku (75CDT) zapaliła się kontrolka trakcji i w tym momencie zgasł silnik, którego nie mogę odpalić (kontrolka się świeci). Co mam zrobić??? Proszę o pomoc!!!!
Rowan - Pon Lip 28, 2008 09:04
Takich jaj to jeszcze nie widziałem. Żeby trakcja...
Nie chce odpalić? Co przez to rozumieć? Kręci i nie odpala, czy wogóle nie kręci?
MaReK - Pon Lip 28, 2008 09:05
Moze ktos cos dlubal przy konsoli i w miejsce check_engine podlaczyl kontrole trakcji...
Nie wpadles w jakas dziure przed tym zdarzeniem ?
cycek - Pon Lip 28, 2008 18:25
Kręci i nieodpala. No i nie wpadłem w żadną dziurę. Dzisiaj odłączyłem akumulator na 30 min. Po podłączeniu go spowrotem odpalił i nawet udało mi się kawałek przejechać ale znowu stało się to samo (zapala się kontrolka od trakcji i samochód gaśnie) co robić???
Rowan - Pon Lip 28, 2008 18:36
No to rzeczywiście, tak jak MaReK, mówi, masz check'a podłączonego do kontroli najprawdopodobniej. Ja bym sprawdził zawór wysokiego ciśnienia na początek, potem czujnik położenia wałka.
gpredki - Pon Lip 28, 2008 22:56
Moze kontrola trakcji odcina calkiem wtryskiwacze? (w koncu w nie ingeruje). Nie da sie jej wylaczyc wyciagajac bezpiecznik?
henryk - Wto Lip 29, 2008 01:37
Z "wielkopolski" to ja bym proponował do przemo258 lub PHJOWI na komputer podjechać. Szczególnie, że auto świeże, to i warto się przekonać w jakim stanie. Tym bardziej, jeżeli jest prawdopodobne, że ktoś mieszał w konsoli. Jazda może być trochę ryzykowna.
Rowan - Wto Lip 29, 2008 08:27
gpredki napisał/a: | Moze kontrola trakcji odcina calkiem wtryskiwacze? |
Nie no bez przesady... Kontrola trakcji ma za zadanie zmniejszyć moment obrotowy przekazywany na koła, a nie gasić silnik.
sTERYD - Wto Lip 29, 2008 10:09
tymbardziej, że jesli się pali kontrolka to kontrola trakcji powinna być nieaktywna
Rowan - Wto Lip 29, 2008 14:49
No nie do końca. Bo jak koła łapią poślizg, to wtedy kontrolka sygnalizuje, że trakcja się włącza.
Dukes - Wto Lip 29, 2008 15:58
Przemo258 jest do 20 sierpnia na urlopie, wiem bo dzwonilem do niego w sprawie mojego R
lamer - Wto Lip 29, 2008 16:18
Ja bym spróbował ponownie odłączyć aku, po odpaleniu auta ręcznie wyłączyć kontrolę trakcji (powinna zapalić się wtedy kontrolka) i zacząć jazdę... Jeżeli to faktycznie kontrola trakcji gasi silnik to po jej deaktywacji nie powinna ingerować w jego działanie...
ENU - Wto Lip 29, 2008 20:18
Jeżeli kontrolka trakcji się świeci to system ASR jest nie aktywny,można po piszczec sobie do woli. Sama sie nie aktywuje
Sama kontrola zmniejsza moment obrotowy na kołach chyba przez " opóźnienie zapłonu lub całkowite jego odłączenie przy jednoczesnym odcięciu wtrysku
Przymknięcie przepustnicy – w rozwiązaniach, gdzie przepustnica jest sterowana elektronicznie by wire, jest ona przymykana wbrew woli kierowcy. W rozwiązaniach tradycyjnych występuje dodatkowa przepustnica. Rozwiązanie najbardziej komfortowe, ale o najdłuższym czasie reakcji." Byc może awaria ASR też może spowodowac unieruchomienie samochodu. Bez diagnostyki ani rusz
gpredki - Wto Lip 29, 2008 20:21
Rowan napisał/a: | gpredki napisał/a: | Moze kontrola trakcji odcina calkiem wtryskiwacze? |
Nie no bez przesady... Kontrola trakcji ma za zadanie zmniejszyć moment obrotowy przekazywany na koła, a nie gasić silnik. |
A w jaki sposob go zmniejsza? Jak cos padlo w elektronice to moze wariowac i calkiem odcinac paliwo.
Rowan - Sro Lip 30, 2008 08:23
ENU napisał/a: | opóźnienie zapłonu lub całkowite jego odłączenie przy jednoczesnym odcięciu wtrysku |
No nie wiem, ale mi nigdy silnika nie zgasiła, choćbym nie wiem jak piszczał kołami. Zawsze je przytrzymuje, ale silnik nie gaśnie.
gpredki - Sro Lip 30, 2008 13:45
Rowan napisał/a: | ENU napisał/a: | opóźnienie zapłonu lub całkowite jego odłączenie przy jednoczesnym odcięciu wtrysku |
No nie wiem, ale mi nigdy silnika nie zgasiła, choćbym nie wiem jak piszczał kołami. Zawsze je przytrzymuje, ale silnik nie gaśnie. |
No normalne, ze nie zgasnie Ale Ty masz sprawna TC a autor watku raczej nie
Rowan - Sro Lip 30, 2008 14:30
A skąd wiesz, że ot kontrola trakcji?
gpredki - Sro Lip 30, 2008 16:34
Rowan napisał/a: | A skąd wiesz, że ot kontrola trakcji? |
Nie wiem, ale autor pisze, ze swieci sie jej kontrolka, wiec poradzilem zeby ja (TC) wylaczyl i sprawdzil co sie stanie.
Rowan - Czw Lip 31, 2008 08:48
Tylko, że jak już zgaśnie silnik to kontrola nigdy nie świeci, a taki objaw długiego świecenia ma check engine.
[ Dodano: Sob Lis 01, 2008 08:54 ]
Problem został rozwiązany?
Ja mam obecnie w sumie identyczny przypadek.
|
|