Zobacz temat - [R600] Wysokie spalanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Wysokie spalanie

m_lpa - Pon Lip 28, 2008 17:41
Temat postu: [R600] Wysokie spalanie
Witam. Spalanie mojego Rovera ostatnio wyniosło 14,5l/100km w mieście. Co może być tego przyczyną? Dodam że zmieniałem filtr powietrza jakieś 2 tys. km temu przy wymianie oleju i nie przekraczam 3tys RPM.
gpredki - Pon Lip 28, 2008 21:45

To zacznij przekraczac :)
dawmax - Pon Lip 28, 2008 21:53

przeczyść styki pod kopułką, sprawdź swiece, wymień przewody WN....
kamil_luczak - Pon Lip 28, 2008 22:27

Znajomy mi mowil ze wysokie spalanie moze byc tez spowodowane tym ze czujnik polozenia przepustnicy moze byc trafiony, albo jakis przewod jest urwany
m_lpa - Wto Lip 29, 2008 11:02

Sprawdziłem i oczyściłem świece, przewody wysokiego napięcia są w porządku. podczas czyszczenia świec zauważyłem że na trzeciej świecy jest spora ilość oleju. Czy może to mieć wpływ na mój problem ze spalaniem? Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym i powiedział mi, żebym pojechał do warsztatu w celu podłączenia auta pod komputer. Może ktoś może mi polecić taki warsztat w Warszawie i okolicach?
soboc - Wto Lip 29, 2008 17:03

Silnik równo pracuje ?? jak wygląda ta świeca jest ceglasta czy czarna ?
m_lpa - Sro Lip 30, 2008 06:25

Wszystkie świece były czarne i zaolejone ale ta trzecia była dość mocniej zaolejona niż reszta dlatego mnie to zaniepokoiło. Silnik pracuje równo.
gucwiz - Sro Lip 30, 2008 08:28

no to kolego masz problem z silnikiem a wogole to wez go przegon ze 200 km , a co do oleju na swiecach hmmmm jakby pierscienie albo uszczelniacze zaworowe przepuszczaly
soboc - Czw Lip 31, 2008 22:08

Mieszanka za bogata, a na tym jednym cylindrze to jesteś pewien że olej pochodził z wnętrza cylinda a nie cieknie ci przypadkiem z osłony zaworów do środka ?? . Ja bym sprawdził co pokazuje lambda czy też pokazuje że za bogatą masz mieszanke, czy może masz ubogą wtedy by znaczyło że powietrze się dostaje gdzieś w okolicach kolektora wydechowego lub coś z aparatem zapłonowym(to drugie mało prawdopodobne ale może się zdarzyć)
piter34 - Czw Wrz 11, 2008 11:24

M@łpa, udało się znaleźć przyczynę podwyższonego spalania?
m_lpa - Czw Wrz 11, 2008 18:14

Znalazłem.
Przyczyną było słabe paliwo tankowane na stacji Neste. Zatankowałem na shellu V-powera i w trasie spalił 7,5l a w mieście mieści się w 11l.