|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Zawór wysokiego ciśnienia
Rowan - Sob Sie 30, 2008 16:13 Temat postu: [R75] Zawór wysokiego ciśnienia Ostatnio dopadały mnie bardzo dziwne objawy. Auto gasło nie wiadomo dlaczego, w ogóle bez reguły żadnej. Albo odpalało a po kilku sek. gasło, po odłączeniu wtyczki na aku. paliwa chodził, ale nie równo. Tak w sumie z ciekawości wykręciłem nieszczęsny ZAWÓR REGULACJI WYSOKIEGO CIŚNIENIA PALIWA i wydmuchałem go. I.... bingo znowu ten ***** się zapchał.
Więc wymieniam objawy jakie mogą wystąpić przy tym zaworze:
1.Odcina zapłon(gaśnie po przekroczeniu 2500-2700rpm.
2.Po przekręceniu kluczyka, w celu zgaszenia silnik chodzi 2-3 sek.
3.Ciężko odpala tzn. trzeba długo kręcić zanim odpali.
4.Silnik nierówno chodzi na wolnych obrotach.
5.W ogóle nie chce odpalić(padnięty całkiem zawór).
6.Gaśnie nie wiadomo kiedy i z jakiej przyczyny, bez żadnej reguły.
7.Traci moc, a po chwili gaśnie(chyba właśnie tak miał rolando, ja też)
No to by było chyba tyle, także dla wiedzy innych w przyszłości pisze jakie mogą wystąpić objawy i czym są spowodowane.
se7en86 - Wto Gru 16, 2008 22:14
Mógłbyś jeszcze napisać gdzie ten zawór się znajduje
Rowan - Sro Gru 17, 2008 14:20
Po lewej stronie silnika pod kolektorem dolotowym, jest pompa Common Rail. Poziomo w niej ustawiony w stronę silnika jest zawór. Mniej więcej w tym miejscu co na zdjęciu. Przymocowany jest dwiema śrubami trox chyba 30 numer(nie jestem pewien).Wykręcasz go, kompresor i dmuchasz. Całego, we wszystkie dziurki jakie tylko posiada
Daje też drugie zdjęcie jak on wygląda.
A tu temat kolegi rolando: http://forum.roverki.eu/v...t=straci%B3+moc
Dziadek - Sro Gru 17, 2008 20:59
Rowan,jesteś wielki!Bardzo cenne informacje.Będę miał na ten zawór oko.
se7en86 - Sro Gru 17, 2008 22:40
I już wszystko jasne Dzisiaj nie dałem rady tego wyczyścić ale wkrótce się za to wezmę. Pozdrawiam.
Rowan - Czw Gru 18, 2008 16:17
se7en86, cieszę się, że mogłem pomóc koledze. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to dzwoń. A jak tam po czyszczeniu EGR? Poprawiła się moc?
se7en86 - Czw Gru 18, 2008 20:00
Moc się poprawiła chyba Rozłączyło mnie jak rozmawialiśmy, bo bateria mi padła Za zawory będę brał się po niedzieli, ale zrobią to mi mechanicy, bo boję się tego sam rozbierać. Rowan jesteś wielki
Rowan - Czw Gru 18, 2008 20:19
se7en86, bez przesady. Za 10 lat jak będę dobrym mechanikiem samochodowym, bo na taki kierunek się wybieram, mam nadzieję będę zasługiwał, żebyś się tak do mnie zwracał.
A narazie to jedynie możemy się wymieni posiadanymi wiadomościami.
se7en86 - Czw Gru 18, 2008 20:36
No to życzę najlepszego i jak będziesz już miał swój warsztat i będę gdzieś blisko napewno wstąpię i oddam mój samochód na kanał ( a przy okazji coś tam się wypije za pomoc )
Rowan - Czw Gru 18, 2008 21:23
se7en86, nie ma sprawy, ale to jeszcze hu hu, pare latek jak nie lepiej
|
|