|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - poszukiwany dobry adwokat- prawnik w sprawie rozwodu
hawczyn - Nie Sie 31, 2008 20:38 Temat postu: poszukiwany dobry adwokat- prawnik w sprawie rozwodu jak w temacie kto sie zna i może pomóc, jak szybko i sprawnie wszystko zakończyć jak i co spisać itp prosze o pomoc przez gg. kolejny przykład na to że baby to ch.......e!!!
zouza - Nie Sie 31, 2008 20:40
hawczyn, nie będę komentować ostatnich słów, powiedzmy, że w nerwach cie poniosło. Jak potrzebujesz jakichś informacji może będę mogła pomóc, bo sama jestem w trakcie. Mam też namiary na radczynię.
hawczyn - Nie Sie 31, 2008 20:56
zouza, ok w nerwach mnie poniosło ja już sie nie denerwuje ona chce 2000 i 400 zł miesięcznie według mnie super ale jak to spisać itp i czy mozna tak po prostu wziąść rozwód za porozumieniem
[ Dodano: Nie Sie 31, 2008 21:56 ]
zouza, nie wiedziałem ze jesteś w trakcie
DawidNB - Nie Sie 31, 2008 20:58
hawczyn napisał/a: |
[ Dodano: Nie Sie 31, 2008 21:56 ]
zouza, nie wiedziałem ze jesteś w trakcie |
ale nie ze mną na całe szczęście
hawczyn - Nie Sie 31, 2008 20:59
DawidNB, już sie przestraszyłem
dareke - Pon Wrz 01, 2008 10:20
W takich sprawach (chwilach) jest potrzebne opanowanie i nie należy się śpieszyć. Pośpiech jest tutaj złym doradcą i pozwala tylko więcej napełnić kieszenie adwokatów.
Irek - Pon Wrz 01, 2008 18:31
hawczyn napisał/a: | ona chce 2000 i 400 zł miesięcznie według mnie super ale jak to spisać itp i czy mozna tak po prostu wziąść rozwód za porozumieniem |
rozwod bez orzekania o winie mozna wziac o ile oboje sie na to zgadzacie. Takie rozwiazanie wyklucza jednak jakiekolwiek alimenty - przysluguja one jedynie, gdy jedna ze stron jest "winna" i wowczas ona placi.
Jesli chcecie zawrzec sobie taki "uklad" to musi byc to zupelnie obok sprawy rozwodowej jesli idziecie na opcje bez orzekania. Mozna oczywiscie sobie spisac taka umowe i ja potem realizowac ale jej egzekucja przy braku dobrej woli moze isc tylko z powodztwa cywilnego, czyli na komornika z urzedu nie ma tu co liczyc...
pozdr
irek
hawczyn - Pon Wrz 01, 2008 18:43
Irek, możesz mi to napisać jasniej bo bardzo mi sie to podaba
czyli jak weżniemy za porozumieniem stro to co z alimentami?
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 19:46 ]
dareke, jestem spokojny i nie chce pochpnie podjąć decyzji dlatego szukam kogoś kto mi pomoże
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 19:53 ]
jutro jade z zouzą sie popytać
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 20:08 ]
jeszcze jedno czy bedąc w takiej sytuacji czyli czekając na rozówd moge sie z kim spotkac chodzi o kobiete? czy nie moge mieć koleżanek bo mnie oskarży
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 20:09 ]
czy idzie coś z nią spisać że możemy sie z kimś innym spotykać bo ona tez ma kogoś
morris - Pon Wrz 01, 2008 20:21
Irek napisał/a: | rozwod bez orzekania o winie mozna wziac o ile oboje sie na to zgadzacie. Takie rozwiazanie wyklucza jednak jakiekolwiek alimenty |
za wyjątkiem sytuacji, w której są dzieci
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 21:23 ]
hawczyn napisał/a: | jeszcze jedno czy bedąc w takiej sytuacji czyli czekając na rozówd moge sie z kim spotkac chodzi o kobiete? czy nie moge mieć koleżanek bo mnie oskarży
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 20:09 ]
czy idzie coś z nią spisać że możemy sie z kimś innym spotykać bo ona tez ma kogoś |
lepiej być ostrożnym, chyba, ze masz jakby co dowody na nią - może domagać się orzeczenia o winie
dareke - Pon Wrz 01, 2008 21:09
Moi drodzy na dorosłych tez są alimenty nawet przy orzeczeniu rozwodu bez winy (obu stron)
Irek - Wto Wrz 02, 2008 17:24
dareke napisał/a: | Moi drodzy na dorosłych tez są alimenty nawet przy orzeczeniu rozwodu bez winy (obu stron) |
ale jak to?? Prawo przeciez mowi wyraznie, ze przy braku orzeczenia winy żadnej ze stron alimenty sie nie naleza...
mowia o tym polaczone art 57 ust 1 i 2 i art. 60 ust 1 KRiO
ja oczywiscie odnosze sie tutaj tylko do alimentow wobec malzonka a nie dzieci. Istotne jest takze to, ze alimenty dla rozwiedzionego malzonka naleza sie wylacznie w przypadku istotnego pogorszenia jego stanu materialnego i moga byc zasadzone do 5 lat (o ile nie zostanie zawarte przez niego nowe malzenstwo bo wtedy wczesniej sie konczy obowiazek alimentacyjny).
a co do nowych partnerow przed uzyskaniem prawomocnego rozwodu to moze byc to argument do orzekania o winie...
pozdr
irek
[ Dodano: Wto Wrz 02, 2008 18:26 ]
hawczyn napisał/a: | Irek, możesz mi to napisać jasniej bo bardzo mi sie to podaba
czyli jak weżniemy za porozumieniem stro to co z alimentami? |
porozumienia stron to moze byc jak odchodzisz z pracy
w malzenstwie orzeka sie o winie lub tez na zgodny wniosek obu stron nastepuje rozwod bez orzekania o winie
reuber - Pią Wrz 05, 2008 22:46
Irek napisał/a: | Prawo przeciez mowi wyraznie, ze przy braku orzeczenia winy żadnej ze stron alimenty sie nie naleza... |
Z całym szacunkiem Irek, ale nie do końca jest tak jak napisałeś. Zgodnie z przepisami, które wskazałeś (w telegraficznym skrócie) to wygląda tak, że:
1. jeżeli jedna ze stron na skutek rozwodu popadnie w niedostatek, to alimenty mogą jej zostać przyznane niezależnie od tego czy druga strona była uznana za wyłącznie winną rozwodu czy też nie,
2. jeżeli strona nie popada na skutek rozwodu w niedostatek to alimenty może dostać tylko od małżonka wyłącznie winnego rozwodu.
Ostatecznie zależy zatem czy sąd uzna że strona popada w niedostatek, ale to już robota dla fachowej papugi
pozdr
jolka33 - Sro Kwi 12, 2017 05:56
BetJar - Sro Kwi 12, 2017 06:37
Ło matko Buzka, aleś wykopała kotleta, posty z 2008 roku .
Zakrawa mi to na reklamę, a jak moderacja myśli ?
jolka33,
bociannielot - Sro Kwi 12, 2017 11:04
BetJar, moderacja podziela Twoje zdanie
BetJar - Nie Maj 14, 2017 21:07
Kolejny górnik.
BetJar napisał/a: | ......aleś wykopała kotleta, posty z 2008 roku |
pietka - Sro Maj 17, 2017 08:11
Proponuję sprawdzić jeszcze na jakimś forum - np forum prawne. Tam adwokaci udzielają porad. Poczytaj, przeanalizuj. Napisz na priva lub znajdź adokata po nick-u. Największe żyjące forum to wg mnie te tutaj. Sporo kwestii o tematyce rozwodowej, wzory pozwu rozwodowego oraz inne tego typu kwestie można znaleźć też tutaj.
|
|